Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου. «Άλμα» 9% για τη μετοχή της American Express, πτώση 2,5% για την Verizon. Αυξήθηκαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Σε υψηλό τεσσάρων μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, τα μέτρια οικονομικά στοιχεία και τα μικτά εταιρικά αποτελέσματα, οδήγησαν σε απώλειες τη Wall Street.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν στις 260.000 από 247.000 αιτήσεις προηγουμένως. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση στις 250.000 αιτήσεις.

«Αν η οικονομία παραμείνει στην τρέχουσα πορεία της πιστεύω (...) ότι θα δούμε μια αύξηση επιτοκίων αργότερα φέτος», ανέφερε ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Νέα Υόρκης, William Dudley.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η American Express (+9%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,24 δολ. έναντι 99 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, καλά αποτελέσματα γ' τριμήνου γνωστοποίησε η Travelers αν και η μετοχή "βούλιαξε" 5,7%. Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,40 δολ. έναντι 2,38 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 6,96 δισ. δολάρια από 6,8 δισ. πέρυσι. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη αύξηση στα 6,87 δισ.

Στον αντίποδα, κατώτερες των αναμενόμενων πωλήσεις ανακοίνωσε η Verizon (-2,5%). Σύμφωνα με την εταιρεία οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 30,9 δισ. δολάρια έναντι 33,2 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στα 31,1 δισ.

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 51 δολ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο μαύρος χρυσός έπιασε υψηλό 15 μηνών μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,3% στα 50,63 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τις εντυπώσεις έναντι του Ντόναλντ Τράμπ και στο τρίτο τηλεοπτικό debate. Όπως επισήμανε ο Karl Schamotta της Cambridge Global Payments, «Η Κλίντον εδραίωσε το προβάδισμά της στις δημοσκοπήσεις καθώς δεν παρέκκλινε από το μήνυμά της, έδωσε έμφαση σε συνταγές πολιτικής και έκανε αρκετές προσωπικές επιθέσεις. Ο Τραμπ έπαιξε το τελευταίο του χαρτί και έχασε».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στην ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δεν απέκλεισε την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και πέρα από τον Μάρτιο του 2017. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 18.162 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,14% στις 2.141 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,09% στις 5.241 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο έπιασε υψηλό τεσσάρων μηνών έναντι του ευρώ καθώς σημείωσε άνοδο 0,5% στο 1,0928 από 1,0974 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ανοδικές μέρες. Ειδικότερα το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.267 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,75%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v