Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street μετά τη Fed

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες στην 29η επέτειο της «Μαύρης Δευτέρας». Άνοδος 3% για το αργό, πάνω από τα 51 δολάρια. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Βουτιά 5,2% για την Intel.

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές μετά την δημοσίευση της Beige Book της Fed και ενώ το αργό πετρέλαιο καταγράφει ράλι μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση στα αποθέματα στις ΗΠΑ. 

Ο Dow Jones κινείται 0,4% υψηλότερα στις 18.232 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,14% στις 5.251 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,34% στις 2.146 μονάδες.

Ο ρυθμός αύξησης στις απολαβές των εργαζομένων στις ΗΠΑ παρέμεινε σε γενικές γραμμές ήπιος, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη η Fed για την κατάσταση της οικονομίας. «Η ανάπτυξη των μισθών παρέμεινε σταθερή σε ήπια επίπεδα, αν και κάποιες περιφέρειες κατέγραψαν αυξανόμενες πιέσεις σε συγκεκριμένους τομείς» αναφέρεται στην Beige Book που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σημειώνει επίσης πως οι 12 περιφέρειες της κατέγραψαν ήπιο ή μέτριο ρυθμό οικονομικής επέκτασης, ενώ μεικτή εικόνα εμφάνισαν οι καταναλωτικές δαπάνες.

«Θετικές ήταν οι προοπτικές, με την ανάπτυξη να αναμένεται να συνεχιστεί με ήπιο ή μέτριο ρυθμό στις περισσότερες περιφέρειες» επισημαίνεται στην έκθεση.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν βουτιά 9% τον Σεπτέμβριο, στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό του 1,047 εκατομμυρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθούν στο 1,18 εκατομμύριο.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Μάρτιο του 2015.

Με ρυθμό 6,7% αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2016. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι 6,3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι επενδύσεις σε εργοστάσια, κτίρια και άλλα σταθερά περιουσιακά στοιχεία σε μη αγροτικές περιοχές αυξήθηκε 8,2% σε ετήσιους όρους κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, από 8,1% για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι τα τριμηνιαία κέρδη της αυξήθηκαν κατά 57%, στο 1,6 δισ. δολάρια ή 81 cents ανά μετοχή, έναντι 1,02 δισ. ή 48 cents ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι.
Τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 15% σε 8,91 δισ. δολάρια από 7,77 δισ. πέρυσι.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διευρύνει τα κέρδη του μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση στα αποθέματα στις ΗΠΑ. Η αμερικάνικη ποικιλία του αργού πραγματοποιεί ράλι 3% στα 51,9 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός κινείται 0,68% υψηλότερα, στα 1.271 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,096 δολάριο/ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Intel βουτάει 5,2%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v