Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και macro «έριξαν» τη Wall Street

Μικρή πτώση σημείωσε η Wall Street παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Bank of America (+0,5%). Προβλημάτισε η μεταποίηση στις ΗΠΑ. Κάτω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο.Υποχώρησε το δολάριο. Οριακή άνοδος για τον χρυσό.

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street μετά τα απογοητευτικά macro και την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολ.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης Empire State στη Νέα Υόρκη υποχώρησε στις -6,8 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι -2 τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets, Michael Hewson εκτιμούσε ότι, «τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών δεν έχουν ανατρέψει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του χρόνου».

Αναφορά στα επιτόκια έκανε και ο Κεντρικός Τραπεζίτης Στάνλεϊ Φίσερ, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα ενίσχυε την ανάπτυξη και θα βοηθούσε στην άνοδο των επιτοκίων.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ' τριμήνου ανακοίνωσε η Bank of America (+0,5%). Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 4,96 δις. ή 41 σεντς ανά μετοχή έναντι 4,62 δισ. ή 38 σεντς πέρυσι. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μείωση της κερδοφορίας στα 34 σεντς ανά μετοχή.

Καλά αποτελέσματα γ' τριμήνου ανακοίνωσε και η Hasbro (+7,5%) καθώς τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 2,03 δολ. έναντι 1,64 δολ. το αντίστοιχα διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα τα έσοδα αυξήθηκαν 14% στο 1,68 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου αν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι η αμερικανική παραγωγή αργού τον Νοέμβριο θα είναι μειωμένη κατά 30.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν την επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφαση για πάγωμα της παραγωγής. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,8% στα 49,94 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 18.085 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,3% στις 2.126 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,27% στις 5.199 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+0,7%) και Boeing (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Mc Donalds (-1,5%) και Merck & Co (-1,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1003 από 1,0972 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 1.256 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε μια μονάδα βάσης στο 1,76%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v