Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικά αποτελέσματα και Yellen δίχασαν τη Wall Street

Τέταρτη σερί πτώση για τον Dow Jones. Άνοδος για S&P και Nasdaq. Αύξηση των επιτοκίων έως το 3% βλέπει η Yellen. Πιέσεις στις μετοχές του λιανικού εμπορίου. Καλά τα τραπεζικά αποτελέσματα τριμήνου. Σε χαμηλό εβδομάδας το πετρέλαιο.

Τραπεζικά αποτελέσματα και Yellen δίχασαν τη Wall Street

Με οριακές μεταβολές κινήθηκε η Wall Street καθώς η άνοδος των τραπεζικών μετοχών αντισταθμίστηκε από την πτώση των μετοχών του λιανικού εμπορίου.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στον τραπεζικό κλάδο μετά τα ισχυρά κέρδη των Goldman Sachs και Citigroup.

Ειδικότερα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Goldman Sachs καθώς τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 2,35 δισ. ή 5,08 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 8,17 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 4,82 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 7,72 δισ.

Καλά αποτελέσματα δ’ τριμήνου γνωστοποίησε και η Citigroup. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,57 δισ. δολάρια ή 1,14 δολ. ανά μετοχή έναντι 3,34 δις. ή 1,02 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στο 1,12 δολ. ανά μετοχή.

Μπορεί οι μετοχές των Goldman Sachs (-0,5%) και Citigroup (-1,6%) να υποχώρησαν ωστόσο ανοδικά κινήθηκαν οι Morgan Stanley (+1,7%), Bank of America (+2,5%) και Wells Fargo (+0,7%).

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι πιέσεις στις μετοχές του λιανικού κλάδου μετά τις πληροφορίες ότι οι πωλήσεις την περίοδο των διακοπών ήταν απογοητευτικές. Σήμερα, η Target Corp. (-5,8%) προειδοποίησε ότι τα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου θα είναι κατώτερα των αναμενόμενων ενώ οι JC Penney (-1,4%) και Kohls Corp. (-0,5%) υποβαθμίστηκαν από την Credit Suisse.

Παράλληλα, στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η αμερικανική ανάπτυξη παραμένει σε ήπιους ρυθμούς ενώ παρατηρούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Μετά τη Beige Book, η Janet Yellen σε ομιλία της υποστήριξε ότι αναμένει μερικές αυξήσεις επιτοκίων έως το 2019. Μάλιστα προσδιόρισε ότι το βασικό επιτόκιο θα φτάσει στο 3%, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη ενδεχόμενη καθυστέρηση.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας διετίας σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ ενώ ο πληθωρισμός το αντίστοιχο διάστημα έπιασε υψηλό 2,5 ετών.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 19.804 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,18% στις 2.271 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,31% στις 5.555 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των American Express (+1,2%) και Travelers (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-1,9%) και Exxon Mobil (-1,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά στα 1.212 δολ./oz.

Αντίστοιχα και η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 2,7% στα 51,08 δολάρια ανά βαρέλι καθώς οι επενδυτές αναμένουν αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «εκτοξεύτηκε» κατά δέκα μονάδες βάσης στο 2,42%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v