Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yψηλές πτήσεις στη Wall Street με νέα επίπεδα-ρεκόρ

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ κινούνται οι δείκτες στη Wall. Ανοδος 1% για τη μετοχή της Apple. Ενισχύεται το δολάριο. Υποχωρούν τα treasuries. Πτώση για χρυσό και αργό.

Yψηλές πτήσεις στη Wall Street με νέα επίπεδα-ρεκόρ

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας και σκαρφαλώνοντας σε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά. 

O Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,38% στις 20.340 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,3% υψηλότερα στις 5.752 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,26% στις 2.322 μονάδες. 

Νέο ρεκόρ σημείωσε και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, Russell 2000, ο οποίος περιλαμβάνει τις εταιρείες με χρηματιστηριακή αξία από 300 ως 2 δισ. δολάρια. Ο δείκτης ενισχύεται 0,5%, σκαρφαλώνοντας στις 1.395,8 μονάδες, ξεπερνώντας το ρεκόρ της 9ης Δεκεμβρίου.

Αναλυτές επισημαίνουν πως οι επενδυτές είναι ανακουφισμένοι από την πιο ήπια στάση που υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή έναντι της Κίνας και της Ιαπωνίας.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έπαιξε γκολφ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, με το ευχάριστο κλίμα να αντικαθιστά τους εμπορικούς πολέμους. Αυτό και τα στοιχεία τέταρτου τριμήνου για το ΑΕΠ στην Ιαπωνία, που ήταν οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δημιουργούν το υπόβαθρο για μια πιο φιλική προς το ρίσκο στάση», δήλωσε στους Financial Times αναλυτής της Societe Generale.

Το βλέμμα των επενδυτών αναμένεται να παραμείνει στραμμένο στην Ουάσιγκτον για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν θα δώσει κατάθεση στο Κογκρέσο, ενώ αναμένονται δύο σημαντικές εκθέσεις για τον πληθωρισμό. «Το πιο σημαντικό συμβάν αυτή την εβδομάδα θα είναι η εξαμηνιαία κατάθεση της Τζάνετ Γέλεν στο Κογκρέσο. Ένα κρίσιμο ζήτημα θα είναι πώς θα απαντήσει σε τρεις ερωτήσεις για τη δημοσιονομική τόνωση: μπορούμε να τη χρηματοδοτήσουμε, τη χρειαζόμαστε και πώς θα αντιδράσει σε αυτήν η Fed;» ανέφερε αναλυτής της JP Morgan.

Nωρίτερα οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σε υψηλό 13 μηνών. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπιασε υψηλό αντίστοιχο του Δεκεμβρίου 2015 καθώς ενισχύθηκε 0,75% στις 370 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,28% στα 7.278 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,92% στις 11.774 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 4.888 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,84% στα 53,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,74% χαμηλότερα, στα 1.226 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει οριακά έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,068 δολαρίου/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,44%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple πραγματοποιεί ράλι 1% στα 133 δολάρια, πλησιάζοντας σε νέο ιστορικό υψηλό. 

Η Goldman Sachs αύξησε την τιμή-στόχο της μετοχής στα 150 δολάρια από 133 προηγουμένως, επικαλούμενη την αυξημένη εμπιστοσύνη για τα νέα χαρακτηριστικά του επόμενου iPhone. Η μετοχή έχει ενισχυθεί 41% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ ο Dow έχει κάνει ράλι 27%.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v