Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street με ώθηση από τον Τραμπ

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν και οι τρεις δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Θεαματικές φορολογικές αλλαγές υποσχέθηκε ο Τραμπ. «Βουτιά» 12% για τη μετοχή του Twitter. Τερμάτισε το ανοδικό σερί για τον χρυσό.

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street με ώθηση από τον Τραμπ

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με τους δείκτες να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ μετά την υπόσχεση Τραμπ για θεαματικές φορολογικές ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση που είχε με επικεφαλής αεροπορικών εταιρειών υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει στην κατάργηση επιβαρυντικών ρυθμίσεων και «θα μειώσει το συνολικό φορολογικό βάρος για τις αμερικάνικες επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ, ο αξιωματούχος της Fed, Τζέιμς Μπάλαρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια καθώς, όπως υποστήριξε «οι προϋποθέσεις για υψηλότερο πληθωρισμό δεν φαίνεται να έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα».

Παράλληλα θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 12.000 στις 234.000 αιτήσεις έναντι 249.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο εταιρικό μέτωπο, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα του Twitter (-12%) καθώς οι ζημιές στο δ’ τρίμηνο διευρύνθηκαν στα 167 εκατ. δολάρια ή 23 σεντς έναντι 90 εκατ. ή 13 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στον αντίποδα, επέστρεψε στην κερδοφορία η Dunkin Brands (4,1%). Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 56,1 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 8,9 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Αντίστοιχα, ισχυρά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Reynolds American (+0,1%) καθώς τα καθαρά κέρδη τριμήνου αυξήθηκαν στα 851 εκατ. δολάρια έναντι 279 εκατ. πέρυσι. Τα έσοδα ανήλθαν στα 3,19 δισ. δολάρια από 1,15 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, υψηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου για δεύτερη διαδοχική μέρα κόντρα στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Όπως σημειώνουν αναλυτές, την άνοδο του πετρελαίου στήριξε η ισχυρή ζήτηση βενζίνης. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,3% στα 53 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,59% ή 118 μονάδων στις 20.172, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,58% στις 2.307 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,58% στις 5.715 μονάδες. Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,7%) και Wal Mart (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-2,7%) και Coca Cola (-1,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0659 από 1,0699 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού τερμάτισε ανοδικό σερί πέντε ημερών. Συγκεκριμένα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 0,2% στα 1.236 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε έξι μονάδες βάσης στο 2,40%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v