Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σερί τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση το αμερικανικό χρηματιστήριο. Ράλι για τις τραπεζικές μετοχές. Σε ιστορικό υψηλό η Apple στα 133,29 δολ. Άνοδος 2,5% για τη Citigroup. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Σερί τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά για τρίτη σερί συνεδρίαση έπιασαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street με πρωταγωνιστή της ανόδου τον τραπεζικό κλάδο.

«Οι τραπεζικές μετοχές είναι οι πιο ευνοημένες από το μετεκλογικό ράλι στη Wall Street καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην περεταίρω απελευθέρωση της αγοράς και στις ανοδικές κινήσεις των επιτοκίων», σημειώνουν αναλυτές.

Ενδεικτικά η μετοχή της Goldman Sachs ενισχύθηκε 1,6%, της JP Morgan 1,3% και της Citigroup 2,5%.

Επιπλέον, θετικός παραμένει ο αντίχτυπος από την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση, ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Όπως επισημαίνει ο CEO της The Earning Scout, Nick Raich: «Η ανοδική τάση παραμένει στην αγορά μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα υπάρξει ένα «θεαματικό» φορολογικό σχέδιο. Κανείς επενδυτής δεν θέλει να βρίσκεται στην λάθος πλευρά της αγοράς αν επιβεβαιωθεί ότι το νέο σχέδιο θα είναι τόσο «θεαματικό» όσο υποστηρίζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ».

Παράλληλα, οι αναλυτές έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα και στο καλό κλίμα της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για νομισματικό πόλεμο.

Πέρα όμως από τον Τραμπ, οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους και στην Fed καθώς την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της Janet Yellen στο Κογκρέσο.

Στο μεταξύ, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρόλο που οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται- από τις πρώτες μετρήσεις- να τηρούν σε μεγάλο ποσοστό (κατά 90%) την συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Συγκεκριμένα, οι χώρες του ΟΠΕΚ μείωσαν κατά 890.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή τον Ιανουάριο έναντι 1 εκατ. βαρέλια που προέβλεπε η συμφωνία. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,7% στα 52,93 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,0602 δολ. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός στις ανησυχίες για νομισματικό πόλεμο. «Δεν βλέπω πολιτικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νομισματικό πόλεμο», είχε σημειώσει ο Τζέρι Ράις.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,7% ή 143 μονάδων στις 20.412, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,53% στις 2.328 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,52% στις 5.763 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για τρίτη διαδοχική μέρα.

Επιπλέον, ιστορικά υψηλά έπιασε και η μετοχή της Apple σημειώνοντας άνοδο 0,9% στα 133.29 δολ.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,4%) και Cisco (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-0,9%) και Wal Mart (-0,5%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα για τρίτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,8% στα 1.225 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε τρεις μονάδες βάσης στο 2,43%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v