Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτο ρεκόρ για τον Dow Jones- Πτώση για S&P και Nasdaq

Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο βιομηχανικός δείκτης με άνοδο μόλις 8 μονάδων. Οριακές απώλειες για τους S&P και Nasdaq μετά από κερδοφόρο σερί επτά συνεδριάσεων. Μικρη πτώση για τη μετοχή της Apple.

Έκτο ρεκόρ για τον Dow Jones- Πτώση για S&P και Nasdaq

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης ο Dow Jones γύρισε σε θετικό έδαφος και κατάφερε να πιάσει νέο ιστορικό υψηλό για έκτη διαδοχική μέρα.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,04% ή 8 μονάδων στις 20.619. Στον αντίποδα, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 2.347 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,08% στις 5.814 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, η Apple σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 135,34 δολ. μετά από τρία διαδοχικά ιστορικά υψηλά.

Στο μεταξύ, παραμένει στο προσκήνιο η πρόθεση Τραμπ για μια «θεαματική» φορολογική μεταρρύθμιση.

«Η αγορά αντιδρά θετικά όταν θεωρεί ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια σημαντική οικονομική ανακοίνωση (φορολογική μεταρρύθμιση). Όσο θα επικεντρωνόμαστε στην ανακοίνωση αυτή, τόσο η αγορά θα συνεχίσει να ανεβαίνει», σημειώνει αναλυτής της Wunderlich Securities.

Ωστόσο σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη τύπου δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη αναφορά για τη φορολογική μεταρρύθμιση, γεγονός που προβλημάτισε τους επενδυτές.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed εκτινάχθηκε σε υψηλό 33 ετών καθώς ανήλθε στις 43,3 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 23,6 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 20 μονάδες.

Στον αντίποδα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,6%, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως προσωρινό εξαιτίας της αύξησης κατά 4,6% των αδειών για την κατασκευή νέων κατοικιών.

Αντίστοιχα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5.000 στις 239.000 αιτήσεις. Οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη αύξηση στις 245.000 αιτήσεις.

Νωρίτερα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης Fischer εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Αναφορικά με τα επιτόκια υποστήριξε ότι η αύξηση θα είναι σταδιακή ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η Fed θα προχωρήσει σε δύο ή τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017.

«Εμείς βλέπουμε δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Ωστόσο τα μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να είναι ισχυρά. Νομίζω ότι τα καλά macro δίνουν τη δυνατότητα στη Fed να επικοινωνήσει καλύτερα τις αποφάσεις της. Όμως υπάρχει ρίσκο στην παγκόσμια οικονομία και πολιτικό ρίσκο εντός των ΗΠΑ», σημείωσε αναλυτής της PGIM FixedIncome.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά την αύξηση ρεκόρ στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,5% στα 53,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,0672 από 1,0603 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό τριών μηνών, σημειώνοντας άνοδο 0,7% στα 1,241 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,45%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v