Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν στα ρεκόρ Wall Street και Apple

Νέα ιστορικά υψηλά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street. Έβδομη σερί άνοδος για τον S&P. Στο επίκεντρο η Janet Yellen. Ισχυρά τα οικονομικά στοιχεία. Νέο ρεκόρ για την Apple στα 135,48 δολ.

Επιμένουν στα ρεκόρ Wall Street και Apple

Το μακροβιότερο σερί ρεκόρ των τελευταίων 25 ετών σημείωσε η Wall Street, στον απόηχο της διήμερης κατάθεσης της Janet Yellen στο Κογκρέσο.

Σήμερα η επικεφαλής της Fed υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά για να πετύχουμε τον στόχο μας στην αγορά εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την μέτρηση του Ιανουαρίου η ανεργία διαμορφώθηκε στο 4,8% ενώ δημιουργήθηκαν 227.000 νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, η Janet Yellen ανέφερε ότι την περίοδο της ανάκαμψης, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική καθώς ποτέ δεν κατάφερε να πιάσει ρυθμό πάνω από 3% σε ετήσια βάση.

Ορμώμενος από τις χθεσινές δηλώσεις της Yellen, αναλυτής της Brown Brothers Harriman σημείωνε: «Η επικεφαλής της Fed άνοιξε τον δρόμο για τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Πέρασε μήνυμα στην αγορά ότι κινούμαστε προς την ομαλότητα».

Ωστόσο νωρίτερα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Βοστόνης, Eric Rosengren, υποστήριζε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017.

Στο μεταξύ, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 0,4% έναντι 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ ο πληθωρισμός έπιασε υψηλό πέντε ετών καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,5% σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και ανεβάζουν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Hilton Worldwide Holdings, μπορεί να γύρισε σε ζημιές στο δ’ τρίμηνο ωστόσο τα κέρδη ανά μετοχή ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αντίστοιχα, η Pepsi ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη στο 1,4 δισ. δολάρια και αυξημένα έσοδα στα 19,62 δισ. το δ’ τρίμηνο.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς αναλυτές αμφισβητούν ότι ο ΟΠΕΚ θα καταφέρει να τηρήσει τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον αρνητικός είναι ο αντίχτυπος από τα αυξημένα αποθέματα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,2% στα 53,11 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο, αργά το απόγευμα, γύρισε πτωτικά έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στο 1,0602 από 1,0579 την προηγούμενη μέρα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,52% ή 108 μονάδων στις 20.611, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,5% στις 2.349 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,64% στις 5.819 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για πέμπτη διαδοχική μέρα.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Procter & Gamble (+3,7%) και Pfizer (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-0,7%) και Verizon (-0,4%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μετοχή της Apple έπιασε νέα ιστορικά υψηλά σημειώνοντας άνοδο 0,4% στα 135,48 δολ. Αυτό ήταν το τρίτο διαδοχικό ρεκόρ για τη μετοχή.

Στην αγορά εμπορευμάτων, πτωτικό σερί τεσσάρων ημερών τερμάτισε για την τιμή του χρυσού καθώς ενισχύθηκε 0,6% στα 1,233 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε τρεις μονάδες βάσης στο 2,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v