Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στη Wall Street με νέα ρεκόρ

Υψηλότερα κινούνται οι δείκτες στη Wall, με το Dow σε νέο ρεκόρ. Σε υψηλό τριών μηνών το δολάριο μετά τη Γέλεν. Βουτιά για τα treasuries. Άνοδος για αργό και χρυσό. Κέρδη 1% για JP Morgan και Goldman Sachs.

Μικρή άνοδος στη Wall Street με νέα ρεκόρ

Διστακτική άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στην κατάθεση της επικεφαλής της Fed σε επιτροπή του Κογκρέσου. 

O Dow Jones ενισχύεται 0,19% στις 20.451 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό. Ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,14% στις 5.771 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,14% στις 2.331 μονάδες. 

Η κα. Γέλεν καταθέτει στο Κογκρέσο για τη γενικότερη πορεία της αμερικανικής οικονομίας, στην πρώτη κατάθεσή της μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. «Πιστεύω ότι θα είναι λεπτές οι ισορροπίες για την επικεφαλής της Fed. Θα εκφράσει κάποια ικανοποίηση για την οικονομία, αλλά θα δεχθεί και πολλές πολιτικές ερωτήσεις», δήλωσε αναλυτής της JP Morgan Funds στο CNBC.

Ο αξιωματούχος της Fed, Τζέφρι Λάκερ, απηύθυνε έκκληση για σημαντικά υψηλότερα επιτόκια, υποστηρίζοντας πως σχεδόν όλοι οι δείκτες συντείνουν σε μια αύξηση των επιτοκίων.

«Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των πιθανών εναλλακτικών, η άποψή μου είναι ότι με την ανεργία σε/ή κάτω από τα επίπεδα που αντιστοιχούν στη μέγιστη βιώσιμη ανάπτυξη και με τον πληθωρισμό πολύ κοντά στον στόχο του 2%, απαιτούνται σημαντικά υψηλότερα επιτόκια», τόνισε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,6% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αύξηση διπλάσια από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές της Wall Street.

Είναι η μεγαλύτερη άνοδος που έχει καταγραφεί από το 2012.

Εξαιρουμένων των πιο ευμετάβλητων κατηγοριών της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,4%, έναντι προβλέψεων για άνοδο 0,2%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 1,4% υψηλότερα στα 53,67 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από τη χθεσινή βουτιά. Κέρδη 0,7% σημειώνει ο χρυσός, στα 1.234 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διαγράφει τις απώλειες έναντι του ευρώ και του γεν, μετά τις δηλώσεις της κα. Γέλεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0575 δολαρία/ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

Βουτιά πραγματοποιούν τα αμερικάνικα ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να εκτινάσσεται επτά μονάδες βάσης στο 2,49%.

Στο ταμπλό, άνοδο 1% σημειώνουν οι μετοχές των JP Morgan και Goldman Sachs, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v