Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στην απασχόληση

Οριακά κέρδη σημείωσε ο Dow Jones μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις. Στο επίκεντρο τα στοιχεία απασχόλησης. Στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο. Σε καθοδικό κανάλι ο χρυσός.

Μικρή άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στην απασχόληση

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street παρά τη νέα αισθητή πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολ..

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,01% ή 3 μονάδων στις 20.858, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,08% στις 2.364 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,02% στις 5.838 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+1,5%) και DuPont (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,8%) και IBM (-1,3%).

Για άλλη μια συνεδρίαση, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου στον απόηχο των αυξημένων αποθεμάτων για ένατη διαδοχική εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται να τηρούν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας και στο β’ εξάμηνο του 2017. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2% στα 49,28 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ, το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στην αυριανή κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, σε περίπτωση που η απασχόληση είναι ισχυρή τότε οι επενδυτές αναμένουν από τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

«Θεωρώντας δεδομένο ότι η Fed διατηρεί την πρόβλεψή της για τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017, οι μετοχές θα αποδώσουν καλύτερα αν η Janet Yellen …τραβήξει την σκανδάλη», σχολίασε ο στρατηγικός αναλυτής της FBN Securities, Jeremy Klein.

Νωρίτερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20.000 στις 243.000 αιτήσεις έναντι 238.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, με τον Μάριο Ντράγκι να διαβεβαιώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε περίπτωση που οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας επιδεινωθούν.

Οι δηλώσεις Ντράγκι στήριξαν τη ζήτηση για το ευρωπαϊκό νόμισμα. Ειδικότερα το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0587 από 1,0541 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε για όγδοη διαδοχική μέρα τούτη τη φορά κατά 0,5% στα 1.203 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε τρεις μονάδες βάσης στο 2,59%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v