Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απασχόληση στήριξε τη Wall Street

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street καθώς τα ισχυρά στοιχεία απασχόλησης κέντρισαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Εβδομαδιαία «βουτιά» 9,1% για το πετρέλαιο. Ένατη σερί πτώση για τον χρυσό.

Η απασχόληση στήριξε τη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με ώθηση από τα καλά στοιχεία απασχόλησης του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,22% ή 45 μονάδων στις 20.903, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,33% στις 2.372 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,39% στις 5.861 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των General Electric (+2,1%) και UnitedHealth (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1,1%) και Goldman Sachs (-0,6%).

Όπως ήταν αναμενόμενο, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τα ισχυρά στοιχεία απασχόλησης του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η ανεργία μειώθηκε στο 4,7% από 4,8% τον προηγούμενο μήνα ενώ δημιουργήθηκαν 235.000 νέες θέσεις εργασίας από 238.000 τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν να δημιουργηθούν 190.000 θέσεις.

«Δεν βλέπω κανέναν απογοητευτικό αριθμό σε αυτήν την μέτρηση. Η Fed μπορεί να μην χρειαζόταν την «άδεια» από την αγορά εργασίας για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο έλαβε το “οκ”, ούτως η άλλως», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής της Brown Brothers Harriman, Scott Clemons.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίσιμη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 14- 15 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, πιέσεις για πέμπτη διαδοχική ημέρα ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της ένατης εβδομαδιαίας αύξησης στα αποθέματα στις ΗΠΑ. Σήμερα ο μαύρος χρυσός σημείωσε πτώση 1,6% στα 48,49 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο «βούλιαξε» 9,1%.

Παράλληλα, σε καθοδική τροχιά παρέμεινε το δολάριο για δεύτερη μέρα παρά τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο. Το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα 1,1% έναντι του ευρώ στο 1,0691 δολ. από 1,0577 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε για ένατη διαδοχική μέρα τούτη τη φορά κατά 0,2% στα 1.201 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση 2%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε τρεις μονάδες βάσης στο 2,58%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v