Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στη Wall Street με τη Fed στο επίκεντρο

Οριακές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Βουτιά πάνω από 1% για το αργό. Πιέσεις στις μετοχές αεροπορικών και ενεργειακών εταιρειών.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές εν μέσω πιέσεων στον ενεργειακό τομέα, σε μια συνεδρίαση με μικρό όγκο συναλλαγών λόγω των επιπτώσεων από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,11% στις 20.857 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,35% στις 5.854 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,31% στις 2.366 μονάδες. 

«Οι αγορές στις ΗΠΑ μπορούν να δεχθούν τον αντίκτυπο της χιονοθύελλας που έχει πλήξει τη Νέα Υόρκη τις τελευταίες ώρες. Μπορεί να έχουμε μια συνεδρίαση με χαμηλό όγκο συναλλαγών, πιθανότατα μια ακόμα βαρετή ημέρα για τις αγορές ενόψει της αυριανής απόφασης της Fed», αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες, αναλυτής της IG.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού συνέχισε να κινείται ανοδικά τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας άνοδο 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Εξαιρουμένων των κατηγοριών της ενέργειας, των τροφίμων και των λιανικών περιθωρίων, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε εξίσου άνοδο 0,3%.

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016, οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν 2,2% υψηλότερα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί ο δείκτης από τον Μάρτιο του 2012.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει πτώση 1,8% στα 47,5 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι χαλάρωσε τις περικοπές στην παραγωγή αργού.

Ο χρυσός διολισθαίνει οριακά 0,08%, στα 1.202 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,063 δολαρίου/ευρώ.

Στο ταμπλό, απώλειες καταγράφουν οι ενεργειακές μετοχές, καθώς υποχωρεί το αργό. Η μετοχή της Transcocean καταγράφει πτώση 2%. Η Marathon Oil υποχωρεί πάνω από 1%.

Οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν βουτήξει αυτόν το μήνα, στέλνοντας τον δείκτη Russell 2000 στο «κόκκινο» για το 2017. Ο ενεργειακός τομέας του Russell 2000 έχει πραγματοποιήσει βουτιά 13,5% από την 1η Μαρτίου και βρίσκεται 20% χαμηλότερα από το τέλος του 2016.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Valeant Pharmaceutical «βουτάει» 12%, μετά την ανακοίνωση της Pershing Square του Bill Ackman ότι πούλησε μερίδιο 10% της εταιρείας.

Χαμηλότερα κινούνται και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, καθώς έχουν επηρεαστεί πάνω από 5.000 πτήσεις από τις έκτακτες καιρικές συνθήκες στην Ανατολική Ακτή. Η μετοχή της American Airlines σημειώνει πτώση 2,6%, της United Airlines 2,38% και της Delta Airlines 1,7%.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v