Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία πτώση 1,5% για Dow Jones

Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Σεπτέμβριο του 2016 σημείωσε ο Dow Jones. Aπoσύρθηκε το νομοσχέδιο για την υγεία. Καλά τα μακροοικονομικά στοιχεία. Πιέσεις στο δολάριο. Προσέγγισε τα 48 δολ. το πετρέλαιο.

Εβδομαδιαία πτώση 1,5% για Dow Jones

Απώλειες κατέγραψαν οι Dow Jones και S&P μετά την αιφνίδια απόσυρση του νομοσχεδίου από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει τους Ρεπουμπλικανούς εκπροσώπους ότι θα διατηρούσε (χωρίς αλλαγές) το Obamacare εάν δεν ψήφιζαν υπέρ του νομοσχεδίου του για την υγεία.

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν και το Tweet του Αμερικανού πρόεδρου: «Μετά από επτά φρικτά χρόνια με ObamaCare (υψηλά ασφάλιστρα, κακή υγειονομική περίθαλψη), αυτή είναι η τελική σας ευκαιρία για ένα μεγάλο σχέδιο!»

Παρά τις πιέσεις Τραμπ, τελικά, οι αντιρρήσεις των Δημοκρατικών και μερίδας Συντηρητικών δεν κάμφθηκαν με συνέπεια να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, ποικίλες απόψεις εκφράζουν αξιωματούχοι της Fed για τα επιτόκια. Νωρίτερα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης Τζέιμς Μπάλαρντ υποστήριξε ότι θα ήταν ευχαριστημένος με μια δεύτερη αύξηση επιτοκίων εντός του 2017, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα χρειαστούν περεταίρω κινήσεις για να κρατηθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κεντρικός του Σαν Φρανσίσκο, Τζον Γουίλιαμς, έβλεπε κατάλληλες ακόμα και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2017 σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες το απαιτήσουν.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Φεβρουάριο σημείωσαν άνοδο για δεύτερο διαδοχικό μήνα και συγκεκριμένα κατά 1,7% έναντι αύξησης 1,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι η άνοδος του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε στο 2,3%.

Παράλληλα, ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μείωση των εξαγωγών αργού από την Σαουδική Αραβία προς τις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,6% στα 47,97 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα υποχώρησε 1,7%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,29% ή 60 μονάδων στις 20.596, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,08% στις 2.343 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 5.828 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε 1,5%, ο S&P 1,4% και ο Nasdaq 1,2%.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στο 1,0803 από 1,0783 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 1.248 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 1,5%

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε δύο μονάδες βάσης στο 2,4%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v