Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στη Wall Street με το βλέμμα στον Τραμπ

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οχτώ μηνών σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο. «Έχασε» 371 μονάδες ο Dow Jones. «Βουτιά» 5,3% και 4,1% για τις Goldman Sachs και JP Morgan. Σε χαμηλό έξι μηνών το δολάριο.

Sell off στη Wall Street με το βλέμμα στον Τραμπ

Με βαριές απώλειες έκλεισε η Wall Street εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, προβληματίζει τους επενδυτές η δυνατότητα Τραμπ να εφαρμόσει τη φορολογική και δημοσιονομική πολιτική που είχε υποσχεθεί προεκλογικά μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα (κυρίως πολιτικά) που δέχεται η διοίκησή του. Ενδεικτικά, οι αναλυτές αναφέρουν την αιφνίδια απόλυση του επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμει, και τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στον Ρώσο υπουργό εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, έστρεψαν τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου όπως θεωρούνται τα αμερικανικά ομόλογα, ο χρυσός και το ιαπωνικό νόμισμα.

Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δέκα μονάδες βάσης στο 2,22% (η μεγαλύτερη πτώση από τις 5 Ιουλίου), η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε για έκτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,8% στα 1.258 δολ./oz και το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε «άλμα» 1,8% έναντι του δολαρίου στα 111,11 γεν από 113,12 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, το δολάριο κινήθηκε σε νέο χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ, στο 1,1147 από 1,1082 την Τρίτη.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Target (+1,5%) ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,21 δολ. και τα έσοδα στα 16,2 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη στα 91 σεντς και έσοδα στα15,62 δις.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,77% ή 371 μονάδων στις 20.608 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,81% στις 2.357 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,57% στις 6.011 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth Group (+0,6%) και Coca Cola (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-5,3%) και JP Morgan (-4,1%).

Παράλληλα, υψηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την νέα μείωση των αποθεμάτων την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός WTI ενισχύθηκε 0,8% στα 49,07 δολάρια.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v