Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off για τον Nasdaq-Νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones

Έως 2,9% έφτασε να υποχωρεί ο Nasdaq λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης. «Βουτιά» 4,3% για τη μετοχή της Apple. Σε επίπεδα ρεκόρ ο Dow Jones. Οριακή πτώση για τον S&P. Ενισχύθηκε το δολάριο. Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο.

Sell off για τον Nasdaq-Νέο ιστορικό υψηλό για Dow Jones

Μπορεί ο Dow Jones να κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό ωστόσο τις εντυπώσεις (έστω αρνητικές) «έκλεψε» η απρόσμενη «βουτιά» του Nasdaq περίπου στο μέσο της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο τεχνολογικός δείκτης έφτασε να «βουλιάζει» έως 2,9% αν και νωρίτερα είχε πιάσει νέα ιστορικά υψηλά.

Τις ισχυρότερες πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο δέχτηκαν οι μετοχές των Apple (-4,3%), Facebook (-3,4%), Amazon (-3,3%)και Netflix (-4,7%).

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 14 μηνών για την Apple.

«Οι επενδυτές είτε επανατοποθετήθηκαν σε άλλους κλάδους είτε προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών», σχολίασε αναλυτής.

Στο μεταξύ, τα νέα ιστορικά υψηλά της Wall Street στην έναρξη της συνεδρίασης έδειξαν ότι γρήγορα ξεπεράστηκε ο προβληματισμός για το εκλογικό αποτελέσματα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι Συντηρητικοί έχασαν την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και υποχρεώθηκαν να συνεργαστούν με το Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση που θα αναλάβει τη δύσκολη διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Επιπλέον, η ανοδική έναρξη της Wall Street διέψευσε τις ανησυχίες για τον αντίχτυπο που θα προκαλούσε η χθεσινή κατάθεση του πρώην επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ στο Κογκρέσο. Ο Κόμεϊ μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του ζήτησε να κάνει πίσω στην έρευνα του πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Μάικλ Φλιν ενώ επιβεβαίωσε την απόπειρα ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές.

Παράλληλα, ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου μετά τις πιέσεις των τελευταίων ημερών. «Οι τιμές αργού δοκιμάζονται σε χαμηλά αντίστοιχα του δ’ τριμήνου 2016...παρά την 9μηνη επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως», σχολίαζε νωρίτερα αναλυτής όταν το αργό υποχωρούσε στο χαμηλό ημέρας στα 45,27 δολ. Τελικά ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,4% στα 45,83 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 21.271 μονάδες, ο S&P κατέγραψε οριακή πτώση 0,08% στις 2.431 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq «βούλιαξε» 1,8% στις 6.207 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+3,2%) και JP Morgan (+2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (πέρα από την Apple) κατέγραψαν οι τίτλοι των Microsoft (-2,8%) και Intel (-2,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε για τρίτη διαδοχική μέρα από το χαμηλό επτά μηνών έναντι του ευρώ στο 1,1198 δολ. από 1,1216 την Τετάρτη. Επιπλέον, η στερλίνα «βούλιαξε» 1,8% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στο 1,2725 από 1,2957 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,8% στα 1.269 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,21%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v