Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aρνητικό γύρισμα στη Wall Street μετά τη Fed

Σε αρνητικό έδαφος γυρίζουν οι δείκτες κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου της Γέλεν. Διολισθαίνει το δολάριο. Άνοδος για τον χρυσό. Ράλι για τα treasuries. Βουτάει 3,5% το αργό.

Aρνητικό γύρισμα στη Wall Street μετά τη Fed

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές μετά την αναμενόμενη απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά το 2017.

O Dow Jones διολισθαίνει 0,04% στις 21.320 μονάδες, υποχωρώντας από τα ρεκόρ.  Ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,3% στις 2.433 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,67% στις 6.176 μονάδες. 

Αναλυτές αποδίδουν την πτωτική κίνηση στο ότι η Fed δεν προσέφερε αναλυτικές λεπτομέρειες για το πως θα εφαρμόσει το σχέδιο συρρίκνωσης του ισολογισμού της. 

«Πολλοί ήλπιζαν ότι η Fed θα προσφέρει πληροφορίες για το πώς θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της, όπως για το πόσο και το πόσο σύντομα και με τι ρυθμό. Αλλά η Fed ήταν ασαφής, λέγοντας μόνο ότι θα αρχίσει να το «μειώνει σταδιακά» κάποια στιγμή αυτό το χρόνο» δήλωσε αναλυτής της TD Ameritrade. «Όταν η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων είναι στο 99%, είναι δύσκολο να υπάρξει μεγάλη αντίδραση μετά την ανακοίνωση» πρόσθεσε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Μάιο, οριακά χαμηλότερα από την άνοδο 2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 2,2%, ενώ πριν από τέσσερις μήνες είχε σκαρφαλώσει στο υψηλό πέντε ετών του 2,7%.

Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,3% τον Μάιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Ιανουάριο του 2016. Τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις είχαν ενισχυθεί κατά 0,4%. 

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός διαγράφει τα ισχυρά κέρδη και κινείται 0,05% υψηλότερα στα 1.269 δολάρια ανά ουγκιά. . Το αργό πετρέλαιο βουτάει 3,5% στα 44,6 δολάρια το βαρέλι, μετά τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο περιορίζει τις απώλειες έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,127 δολαρίου/ευρώ.

Ράλι πραγματοποιούν τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, υποχωρεί οκτώ μονάδες βάσης.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v