Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά υψηλά για τους Dow Jones και S&P

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι Dow Jones και S&P. Ανέκαμψε ο Nasdaq μετά από διήμερη πτώση 2,3%. Άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Οριακή πτώση για το δολάριο. Πέμπτη μέρα πιέσεων για τον χρυσό.

Νέα ιστορικά υψηλά για τους Dow Jones και S&P

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασε ο Dow Jones με ώθηση από τις μετοχές των DuPont, Visa, και Cisco Systems.

Ειδικότερα, η DuPont ενισχύθηκε 2%, η Visa 1,6% και η Cisco 1,4%.

Αντίστοιχα σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε και ο S&P ενώ ο Nasdaq ανέκαμψε μετά από διήμερη πτώση 2,3%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 21.328 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,45% στις 2.440 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,73% στις 6.220 μονάδες.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκίνησε σήμερα. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων (η αγορά δίνει πιθανότητα 95,8%), η οποία θα είναι η δεύτερη εντός του 2017. Επιπλέον οι αναλυτές αναμένουν από την Janet Yellen να μιλήσει για την ελάφρυνση του ισολογισμού της Fed που έχει φτάσει τα 4,5 τρισ. δολάρια.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο μετά από «άλμα» 0,5% τον Απρίλιο. Σε σχέση με τον Μάιο του 2016 ο δείκτης ενισχύθηκε 2,4%.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου κόντρα στην απροσδόκητη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 32,14 εκατ. βαρέλια τον Μάιο. «Η προσφορά πετρελαίου έχει μειωθεί αισθητά από τις αρχές Ιανουαρίου παρόλο που χώρες μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Λιβύη και η Νιγηρία έχουν εξαιρεθεί από τις περικοπές και παρά τις αμφιβολίες για ορισμένες χώρες, όπως το Ιράκ, ότι ακολουθούν τις συμφωνημένες περικοπές», σχολίασε αναλυτής. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,8% στα 46,46 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,1209 δολ. από 1,1204 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,6% στα 1.268 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,2%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v