Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Πτώση για Nasdaq

Πτωτικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων τερμάτισε ο Dow Jones με άνοδο μόλις 15 μονάδων. Απώλειες για τον Nasdaq. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος. Κέρδη 1,7% για τη Goldman Sachs. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Πτώση για Nasdaq

Οι τραπεζικές μετοχές κράτησαν σε θετικό έδαφος τους Dow Jones και S&P.

Ειδικότερα, ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε ανοδικά μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διάσωση των τραπεζών, Popolare di Vincenza και Vaneto Banca. Νωρίτερα η απόφαση αυτή είχε οδηγήσει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη σε άνοδο 1%.

«Η διάσωση των ιταλικών τραπεζών ήταν ένα πολύ θετικό γεγονός σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των stress tests των αμερικανικών τραπεζών», σχολίασε ο επικεφαλής της Prudential Financial, Quincy Krosby.

Ενδεικτικά, οι τραπεζικές μετοχές Goldman Sachs και JP Morgan ενισχύθηκαν 1,7% και 0,6% αντίστοιχα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, πτώση κατά 1,1% για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά τον Μάιο στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σαν Φρανσίσκο, John Williams υποστήριξε ότι η Fed θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια προκειμένου να αποφευχθεί υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου για τρίτη διαδοχική μέρα. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι τιμές αργού ανεβαίνουν καθώς οι επενδυτές καλύπτουν τις short θέσεις τους. Ωστόσο, σημειώνουν, είναι λίγα τα θεμελιώδη στοιχεία που στηρίζουν τις τιμές. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,9% στα 43,38 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, την άνοδο των τιμών πετρελαίου στηρίζει και το αδύναμο δολάριο. Τις τελευταίες μέρες ο χαμηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις της Fed να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση επιτοκίων εντός του 2017, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται σε άλλα νομίσματα.

Αυτό, ωστόσο, δεν συνέβη σήμερα καθώς το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1180 από 1,1193 την Παρασκευή.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με οριακή άνοδο 0,07% ή 15 μονάδων στις 21.409, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,03% στις 2.439 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 6.247 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο (πέρα από την Goldman Sachs) σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+1,3%) και American Express (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1,1%) και Microsoft (-0,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού τερμάτισε ανοδικό σερί τριών ημερών. Ειδικότερα το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 0,8% στα 1.1246 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,13%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v