Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό sell off στη Wall Street

Πτώση άνω του 1,5% σημείωσε ο Nasdaq μετά το πρόστιμο-ρεκόρ στη Google. Απώλειες 2,5% για τη μετοχή της Alphabet. Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το ν/σ που θα αντικαταστήσει το Obamacare. Σε χαμηλό 10 μηνών το δολάριο.

Τεχνολογικό sell off στη Wall Street

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street με τον τεχνολογικό δείκτη να πρωταγωνιστή στην πτώση.

Τις ρευστοποιήσεις στο Nasdaq προκάλεσε το πρόστιμο- ρεκόρ, ύψους 2,42 δισ. ευρώ που επέβαλε η Αρχή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στη Google για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Η Google διετάχθη να σταματήσει τις πρακτικές αυτές εντός 90 ημερών, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμο έως και 5% του παγκόσμιου μέσου ημερήσιου τζίρου της μητρικής της, της Alphabet.

Όπως ήταν αναμενόμενο η μετοχή της Alphabet (-2,5%) κινήθηκε χαμηλότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Η Alphabet ήταν το βαρίδι στον τεχνολογικό κλάδο. Βρίσκω απίστευτη τη σημερινή είδηση. Δηλαδή δεν έχουν άλλες μηχανές αναζήτησης στην Ε.Ε.;», αναρωτήθηκε με ειρωνική διάθεση ο αναλυτής της Boston Private, Robert Pavlik.

Επιπλέον, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την αναβολή για μετά τις 4 Ιουλίου της ψήφισης του νομοσχεδίου που θα αντικαταστήσει το Obamacare. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναβολή οφείλεται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι να συγκεντρώσουν τους απαιτούμενους ψήφους.

Στον αντίποδα, καλά ήταν τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 118,9 μονάδες τον Ιούνιο από 117,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 116 μονάδες.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι ομιλίες αξιωματούχων της Fed.

H επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen, δήλωσε ότι οι τράπεζες είναι πολύ πιο ισχυρές σε σχέση με το παρελθόν και πως μια χρηματοοικονομική κρίση σαν του 2008 δεν είναι πιθανό να ξανασυμβεί.

Αντίστοιχα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σαν Φρανσίσκο, John Williams, μιλώντας σε πανεπιστήμιο στο Σίδνει της Αυστραλίας, υποστήριξε ότι «οι αναπτυγμένες οικονομίες θα βρεθούν κολλημένες σε αργή ανάπτυξη εκτός και αν οι δημοσιονομικές αρχές επέμβουν αποφασιστικά και γυρίσουν τα πράγματα».

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου για τέταρτη διαδοχική μέρα καθώς οι επενδυτές φαίνεται να κλείνουν τις short θέσεις τους. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2% στα 44,24 δολάρια ανά βαρέλι

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,44% ή 95 μονάδων στις 21.314, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,8% στις 2.419 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq «βούλιαξε» 1,61% στις 6.146 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+1%) και Wal-Mart (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-1,9%) και Microsoft (-1,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο «βούλιαξε» σε χαμηλό 10 μηνών έναντι του ευρώ, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για την ανάγκη συνέχισης της νομισματικής διευκόλυνσης προκειμένου να γίνει πιο ανθεκτική η δυναμική του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 1,5% στο 1,1348 από 1,1182 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο μόλις 0,1% στα 1.1246 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε έξι μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,20%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v