Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριγμοί και άμυνες στις διεθνείς αγορές

Στο ρυθμό των γεωπολιτικών εντάσεων κινήθηκαν τα ξένα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφονται στο χρυσό, κρατώντας αποστάσεις από τις μετοχές. Πιέσεις στις ευρωαγορές. Εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από 1% για Dow, Nasdaq και S&P.

Τριγμοί και άμυνες στις διεθνείς αγορές

Η κλιμακούμενη κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας βρέθηκε και σήμερα στο επίκεντρο των αγορών, με τους επενδυτές να καταφεύγουν στην «ασφάλεια» του χρυσού.

Παράλληλα πιέσεις δέχθηκε το δολάριο αλλά και η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου.

Η πολεμική ρητορική μεταξύ των δυο χωρών συνεχίστηκε και σήμερα με τον Ντ. Τραμπ να αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ έχουν έτοιμες τις στρατιωτικές λύσεις κατά της Β. Κορέας σε περίπτωση που «δράσει απερίσκεπτα». Αμέσως μετά δημοσίευσε φωτογραφίες από στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B στη Γκουάμ που είναι έτοιμα. 

Ωστόσο δημοσίευμα του AP ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν ανεπισήμως προσπάθειες για να υπάρξει διάλογος με τη Βόρεια Κορέα εδώ και αρκετούς μήνες.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σχολιάζουν ότι είναι λογικό οι εντάσεις να προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές και να πιέζουν τις μετοχές, ενώ υπενθυμίζουν ότι η αγορά είχε καταγράψει διαδοχικά ρεκόρ. Μερίδα εξ αυτών σημειώνει ότι ιστορικά ο Αύγουστος δεν είναι ένας καλός μήνας για τις μετοχές.

Στις ειδήσεις γύρω από την οικονομία οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν οριακή άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, δημιουργώντας περισσότερα ερωτήματα για το κατά πόσον ο πληθωρισμός θα πιάσει τελικά το στόχο του 2% της Fed.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείου Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,1% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των τροφίμων κινήθηκαν 0,2% υψηλότερα και της ενέργειαςυποχώρησαν 0,1%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,1%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί κατά 0,2%.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 1,7%, οριακά υψηλότερα από την άνοδο 1,6% που σημείωσε τον Ιούνιο. Στο 1,7% διαμορφώθηκε και ο δομικός πληθωρισμός σε ετήσια βάση, αμετάβλητος σε σχέση με το Μάιο και τον Ιούνιο.

Από τον Dow 30 κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι Apple, Cisco, Boeing, Microsoft, Visa. Aντίθετα πτώση κατέγραψαν Intel, American Express, JP Morgan, Exxon Mobil.

Η εικόνα στις αγορές

O Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 21.858 μονάδες με οριακά κέρδη 0,07%, ενώ ο S&P έκλεισε στις 2.441 μονάδες με κέρδη 0,13%. Ανοδος 0,64% για τον Nasdaq που έκλέισε στις 6.256 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones υποχώρησε 1,1%, ο S&P 1,4% και ο Nasdaq 1,5%. Οι Dow και S&P σημείωσαν την ισχυρότερη εβδομαδιαία πτώση από το Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε σήμερα 1% στο χαμηλό πέντε μηνών των 372 μονάδων. Στη Φρανκφούρτη ο DAX παρέμεινε αμετάβλητος στις 12.014 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε 1,08% χαμηλότερα στις 7.309 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,06% στις 5.060 μονάδες. 

Ωστόσο οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τoυ 2017. Ο Stoxx 600 βούτηξε 2,6%, ενώ ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC 40 και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσαν όλοι εβδομαδιαία πτώση πάνω από 2,3%.

Παράλληλα:

·         Ο χρυσός ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου. Η τιμή του συμβολαίου κινήθηκε 0,3% υψηλότερα, στα 1.294 δολάρια ανά ουγκιά. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τις 6 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Για την εβδομάδα ο χρυσός έκλεισε με κέρδη 2,3%.

·         Υψηλότερα κινήθηκε και το αργό πετρέλαιο με την τιμή του να κλείνει στα 48,8 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο σε εβδομαδιαίο επίπεδο καταγράφει πτώση 1,5%

·         To δολάριο υποχώρησε κατά 0,4% έναντι του ευρώ με την σχέση ανταλλαγής τους στα επίπεδα του 1,18.

·         Η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, υποχώρησε από το 2,26% στην αρχή της εβδομάδας στο 2,18% σήμερα.

·         Η απόδοση του γερμανικού bund διολίσθησε από το 0,47% στο 0,38%, χαμηλό 10 εβδομάδων.

Αρης Δαμουλάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v