Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η καλύτερη συνεδρίαση του καλοκαιριού για τον S&P

Σε απόσταση μόλις επτά μονάδων από τις 22.000 έκλεισε ο Dow Jones. Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 24 Απριλίου σημείωσε ο S&P. "Βουτιά" 20% για τον δείκτη φόβου VIX. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το πετρέλαιο. Ανέλαμψε το δολάριο.

Η καλύτερη συνεδρίαση του καλοκαιριού για τον S&P

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street καθώς οι επενδυτές βλέπουν αποκλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ- Βόρειας Κορέας.

Χθες, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, Jim Mattis και Rex Tillerson υποστήριξαν ότι η διοίκηση Τραμπ θα συνεχίσει να αναζητά διπλωματική λύση με τη Βόρεια Κορέα, επισημαίνοντας ότι δεν επιδιώκουν την ανατροπή του καθεστώτος.

«Αυτό που είδαμε ήταν ένα μικρό ράλι ανακούφισης που προκάλεσε η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, τουλάχιστον για την ώρα», σχολίασε ο αναλυτής της First Standard Financial, Peter Cardillo .

«Σύμφωνα με την εμπειρία μας, τα γεωπολιτικά σοκ συνήθως δημιουργούν αγοραστικές ευκαιρίες στα χρηματιστήρια, εκτός και αν υπάρχει η υποψία οικονομικής επιβράδυνσης (όπως συνέβη την περίοδο της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ) ή ενδεχόμενη νομισματική σύσφιξη», ανέφερε ο αναλυτής της Credit Suisse, Andrew Garthwaite.

Στο μεταξύ ο δείκτης φόβου VIX υποχώρησε 20,5% στις 12,33 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2015 εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς η επιβράδυνση στον ρυθμό άντλησης αργού στην Κίνα δημιουργεί αμφιβολίες για τις προοπτικές ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες ενώ στις ΗΠΑ η προσφορά πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει αυξημένη. Ο μαύρος χρυσός «βούλιαξε» 2,5% στα 47,59 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,65% ή 135 μονάδων στις 21.993, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1% στις 2.465 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,34% στις 6.340 μονάδες.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πιο κερδοφόρα συνεδρίαση για τον S&P από τις 24 Απριλίου.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa Inc. (+1,8%) και Goldman Sachs (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-0,7%) και Chevron Corp. (-0,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε από το χαμηλό 4 μηνών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος σημειώνοντας άνοδο 0,4% στα 109,62 γεν από 119,19 την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε και σε σχέση με το ευρώ στο 1,1784 από 1,1822 δολ. προηγουμένως.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,3% στα 1.290,40 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,21%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v