Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας. Στο 2,42% η απόδοση του ιταλικού 2ετούς με άλμα άνω των 100 μονάδων. Σε χαμηλό 10 μηνών το ευρώ.

Σε κλοιό πιέσεων παρέμειναν και σήμερα οι ευρωαγορές στον απόηχο της πολιτικής κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία.

Ειδικότερα, στην Ιταλία το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα εγκατέλειψαν την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατία να αποδεχτεί την επιλογή του Υπουργού Οικονομικών. Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν την Ιταλία σε νέα εκλογική αναμέτρηση με τους αναλυτές να φοβούνται νίκη των αντισυστημικών κομμάτων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε σύγκρουση με την Ε.Ε.

Άλλωστε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στο πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρλο Κοταρέλι εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου ANSA, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι εξετάζει να μην προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για την διενέργεια εκλογών στις 29 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για τη μείωση του χρέους. «Είμαστε λίγα βήματα μακριά από τον σοβαρό κίνδυνο να χάσουμε την αξιοπιστία μας, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τους συνταγματικούς περιορισμούς» σημείωσε.

Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με την Intesa Sanpaolo να βουλιάζει 4,1%, τη Unione di Banche 4,9% και τη Unicredit κατά 5,6%.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχώρησε 2,65% στις 21.350 μονάδες

Επιπλέον στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καλείται να αντιμετωπίσει την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για διαφθορά.

Στη Μαδρίτη ο χρηματιστηριακός δείκτης IBEX υποχώρησε 2,49% στις 9.521 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων συνέχισαν ανοδικά με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να περνά πάνω από το ψυχολογικό όριο του 3% στο 3,09% και του ισπανικού 10ετούς στο 1,6%.

Επιπλέον, η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά από το 2014 και έφτασε στο 2,42%.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,37% στις 384 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,26% στις 7.632 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 1,53% στις 12.666 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,29% στις 5.438 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχωρεί 2,7% στα 66,06 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.307 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ αφού νωρίτερα έπιασε χαμηλό 10 μηνών έναντι του δολαρίου στο 1,1510, τώρα υποχωρεί στο 1,1559 δολ. από 1,1625 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v