Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Σενάριο για νέες εκλογές τον Ιούλιο

Ο Κάρλο Κοταρέλι εξετάζει να εγκαταλείψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν παρουσίασε λίστα με υπουργούς στην σημερινή συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο. Πιθανές οι εκλογές στις 29 Ιουλίου.

Ιταλία: Σενάριο για νέες εκλογές τον Ιούλιο

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι εξετάζει να μην προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για την διενέργεια εκλογών στις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου ANSA. 

Την Τρίτη, ο κ. Κοταρέλι δεν παρουσίασε όπως αναμενόταν λίστα με υπουργούς κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. 

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου, οι δύο άντρες θα συναντηθούν ξανά την Τετάρτη. 

«Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο και του είπε για την τρέχουσα κατάσταση. Οι δύο θα συναντηθούν ξανά αύριο το πρωί» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τζιοβάνι Γκράσο. 

Σαλβίνι: Ο Έτιγκερ πρέπει να παραιτηθεί

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, κάλεσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτιγκερ σε παραίτηση, κατηγορώντας τον ότι υποδεικνύει στους Ιταλούς πως πρέπει να ψηφίσουν.

«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τέτοια αποστροφή για τη δημοκρατία... θα έπρεπε να παραιτηθεί αυτό το απόγευμα» έγραψε ο κ. Σαλβίνι στο Facebook, αναφερόμενος σε συνέντευξη στην οποία ο κ. Έτιγκερ λέει πως ελπίζει οι χρηματοοικονομικές αγορές να στείλουν μια προειδοποίηση στους Ιταλούς ότι δεν πρέπει να ψηφίσουν τους λαϊκιστές.

Ο κ. Σαλβίνι υποστήριξε ότι τα σχόλια του κ. Έτιγκερ είναι «απειλητικά» και δείχνουν μια «γερμανική επιθυμία για ηγεμονία και έλεγχο».

Γιούνκερ: Οι αγορές δεν θα κρίνουν το μέλλον της Ιταλίας

Το μέλλον της Ιταλίας δεν μπορεί να καθορίζεται από τις κινήσεις των αγορών, υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, αναλαμβάνοντας το ρόλο του πυροσβέστη μετά τις δηλώσεις του Γκίντερ Έτιγκερ. 

«Η τύχη της Ιταλίας δεν βρίσκεται στα χέρια των χρηματοοικονομικών αγορών» ανέφερε σε ανακοίνωση ο κ. Γιούνκερ.

«Ανεξάρτητα από ποιο κόμμα είναι στην εξουσία, η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει συμβάλλει απεριόριστα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας πως είναι βέβαιος ότι η Ιταλία «θα συνεχίσει το ευρωπαϊκό της μονοπάτι».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εργαστεί με την Ιταλία με υπευθυνότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Η Ιταλία δικαιούται το σεβασμό» υπογράμμισε.

Συγγνώμη από Έτιγκερ

Μετά το σάλο που προκάλεσε στην Ιταλία και τις αποστάσεις που έλαβαν από τις δηλώσεις του οι Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτιγκερ ζήτησε συγγνώμη διαβεβαιώνοντας, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι στόχος του δεν ήταν να δείξει ασέβεια στους Ιταλούς ψηφοφόρους.

«Σέβομαι πλήρως τη βούληση των ψηφοφόρων, είτε της αριστεράς, είτε της δεξιάς, είτε του κέντρου, σε όλες τις χώρες», υπογράμμισε ο Γερμανός Επίτροπος, εξηγώντας ότι όταν αναφερόταν στις εξελίξεις στις χρηματαγορές στην Ιταλία δεν ήθελε να φανεί ασεβής. «Ζητώ συγγνώμη για αυτό. Η Ιταλία, ως ιδρυτικό μέλος (σ.σ. της ΕΕ) έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ελπίζω ότι θα συνεχίσει σε αυτήν την πορεία», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v