Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί άνοδος στη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με τον Dow Jones κερδίζει 110 μονάδες. Στο επίκεντρο οι εμπορικές συνομιλίες με Κίνα και η τουρκική λίρα. «Βουτιά» 9% για τη Tesla. Εβδομαδιαίες απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό.

Δεύτερη σερί άνοδος στη Wall Street

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

O Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,43% ή 110 μονάδων στις 25.669, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,33% στις 2.850 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,1% στις 7.816 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,3%) και Apple (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (-0,7%) και McDonalds (-0,4%).

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Tesla «βούλιαξε» 9% μετά την είδηση ότι η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε έρευνα για το πρόσφατο tweet του CEO της εταιρείας, Έλον Μασκ, στο οποίο αποκάλυπτε την επιθυμία του να βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά απείλησε με επιπλέον οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν προχωρήσει στην απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η Τουρκία εκμεταλλεύονταν για πολλά χρόνια τις ΗΠΑ και τώρα κρατούν τον θαυμάσιο Χριστιανό Πάστορά μας, από τον οποίο πρέπει τώρα να ζητήσω να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ως ένας μεγάλος πατριώτης όμηρος. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου άνδρα, όμως θα κάνουμε περικοπές στην Τουρκία».

Ωστόσο, νωρίτερα, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε τη έφεση για απελευθέρωση του Αμερικανού κληρικού, Άντριου Μπράνσον.

Οι νέες απειλές κατά της Τουρκίας και η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου τερμάτισαν την τριήμερη ανάκαμψη της τουρκικής λίρας από το ιστορικό χαμηλό των 7,24 λιρών ανά δολάριο. Σήμερα το τουρκικό νόμισμα επέστρεψε πάνω από τις 6 λίρες και συγκεκριμένα στις 6,04 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας 3,6%.

Στον αντίποδα, θετικός είναι ο αντίχτυπος από τις νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο στα τέλη του Αυγούστου. Οι προοπτικές αποκλιμάκωσης της εμπορικής έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στήριξε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street.

Ωστόσο ο αναλυτής της CMC Markets, David Madden επισημαίνει: «Αξίζει να θυμόμαστε ότι το μόνο που έχουμε στα χέρια μας είναι μια επιβεβαίωση ότι ξαναξεκινούν οι συνομιλίες και δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι θα επιτευχθεί η οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία. Ιστορικά οι εμπορικές συζητήσεις είναι μεγάλης διάρκειας και επειδή οι έμποροι θέλουν μια συμφωνία αυτό δεν σημαίνει ότι θα την έχουν κιόλας».

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, σε χαμηλό 11 μηνών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 95,3 μονάδες από 97,9 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να κινηθεί υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 98,5 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,7% στα 65,91 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό 19 μηνών, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,1% στα 1.184,20 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, τόσο το αργό όσο και ο χρυσός κινήθηκαν χαμηλότερα 2,5% και 2,9% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1442 δολ. από 1,1378 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,86%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v