"Νηνεμία" στη Wall πριν από τη Fed

Μια ακόμη συνεδρίαση ήπιων χαρακτηριστικών ολοκληρώθηκε στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να περιμένουν την επερχόμενη μείωση επιτοκίων και τη συνοδευτική ανακοίνωση από τη Federal Reserve. Πτώση στις ευρωαγορές.

Μια ακόμη συνεδρίαση ήπιων χαρακτηριστικών ολοκληρώθηκε στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να περιμένουν την επερχόμενη μείωση επιτοκίων αλλά και ενδείξεις για τις επόμενες προθέσεις της Federal Reserve.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.831,94 μονάδες με πτώση 0,31%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,07%, στις 2.426,1 μονάδες. Πτώση 0,39% για τον S&P 500, στις 1.390,94 μονάδες. 

Το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η διάθεση στάσης αναμονής απο τους επενδυτές, όπως αποτυπώθηκε και στον ιδιαίτερα ισχνό όγκο συναλαγών.  

Οι αναλυτές της αμερικανικής αγοράς σημειώνουν ότι ιδιαίτερο ρόλο στη βραχυπρόθεσμη τάση θα παίξει η αυριανή ανακοίνωση που θα συνοδεύει την (αποτιμημένη) μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα.

Εάν η Fed υποδηλώσει «παύση» στις μειώσεις επιτοκίων, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, θα είναι θετικό καθώς θα αφήσει την οικονομία να σταθεροποιηθεί, σημειώνουν.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας ξεκινά την Τρίτη, με την ανακοίνωση για τα επιτόκια να ανακοινώνεται την Τετάρτη, στις 21:15 (ώρα Ελλάδας). Οι αναλυτές προβλέπουν νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και μετά, στάση αναμονής από την κεντρική τράπεζα, έως το β’ εξάμηνο.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, η πτώση στις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ εμφάνισε σημάδια επιτάχυνσης το Φεβρουάριο, όπως αναφέρει η Standard and Poor's.

Ειδικότερα, ο δείκτης Case - Shiller που εκπονεί, δείχνει υποχώρηση 12,7% σε ετήσια βάση το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση κατά 12%.

Στην αγορά, πτώση άνω του 10% εμφάνισε ο τίτλος της Merck, επιβαρύνοντας την εικόνα του Dow Jones, μετά την απόρριψη από την ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, FDA, του φαρμάκου Cordaptive για την χοληστερίνη.

Σημαντικά κέρδη εμφάνισε ο τίτλος της Corning μετά την ανακοίνωση τριπλασιασμού των κερδών α’ τριμήνου.

Ισχυρά κέρδη και για τον τίτλο της Home Depot καθώς τα κέρδη της στο α΄ τρίμηνο υπερέβησαν τις προσδοκίες.

Εκτίναξη πάνω από 10% και για τον τίτλο της Mastercard μετά την ανακοίνωση υπερδιπλασιασμού της κερδοφορίας της.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,34%, στα 14,47 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε πτώση 0,04%, στα 45,18 δολάρια. Πτώση 0,75% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 11,6 δολάρια.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,02% στις 6.089,4 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,58% στις 6.885,34 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 0,71%, κλείνοντας στις 4.977,1 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v