Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρελαϊκό ράλι "τρομάζει" τη Wall Street

Το νέο ιστορικό υψηλό του πετρελαίου, στα 129,46 δολάρια το βαρέλι θορυβεί τους αμερικανούς επενδυτές. Πτώση 200 μονάδων καταγράφει ο Dow Jones. Σήμα για στάση αναμονής από τη Fed. Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη.  

Η αναπάντεχη εκτίναξη του δομικού πληθωρισμού, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Federal Reserve για «στάση αναμονής» στα επιτόκια και το νέο ιστορικό ρεκόρ του πετρελαίου πάνω από τα 129 δολάρια προκαλούν "ξεπούλημα" στην αμερικανική αγορά.

Το πετρέλαιο συνεχίζει και σήμερα το ανοδικό του σερί, φθάνοντας μια ανάσα από τα 130 δολάρια το βαρέλι, σε νέο ιστορικό υψηλό στα 129,46 δολάρια. Αυτή την ώρα κρατιέται πάνω από τα 129 δολάρια.

"Η βασικότερη ανησυχία των επενδυτών είναι οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές. Οι επενδυτές αναρωτιώνται εάν το ράλι των τελευταίων δυο μηνών είναι διατηρήσιμο, με την ενέργεια και τα προβλήματα των τραπεζών να προκαλούν εκνευρισμό", σχολίαζε νωρίτερα ο Robert Pavlik της Oaktree Asset Management.
 
Εν τω μεταξύ, εκτός του πετρελαίου, δυσοίωνες είναι και οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά και των επιτοκίων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, ο δομικός δείκτης τιμών χονδρικής αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο ενώ διαμορφώνεται στο 3% σε ετήσια βάση, στον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από το 1991. Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,2%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Donald Kohn, σε ομιλία του, έδειξε ότι οι διαθέσεις της Fed είναι να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια σε βραχυπρόθεσμη βάση και έως ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

«Με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατά την κρίση μου η νομισματική πολιτική φαίνεται επαρκώς ισορροπημένη ώστε να μην οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και ο πληθωρισμός να παραμείνει υπό έλεγχο», τόνισε.

Το κλίμα νευρικότητας συντηρείται και από τα εταιρικά αποτελέσματα των εταιριών λιανικού εμπορίου.

Η Home Depot ανακοίνωσε πτώση των κερδών της κατά 66%, τονίζοντας ότι οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται παρέμειναν «δύσκολες» και στο α’ τρίμηνο.

Η Staples ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 2% ενώ τα καθαρά κέρδη της Target υποχώρησαν κατά 7,5% στο ίδιο διάστημα.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 12.811 μονάδες με πτώση 1,66% ή 216 μονάδων, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,10%, στις 2.488 μονάδες. Στις 1.412 μονάδες ο S&P 500, με απώλειες 0,99%.

Εν τω μεταξύ, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 2,77% στις 6.201 μονάδες, με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να καταγράφει απώλειες 1,52% στις 7.143 μονάδες. Πτώση 1,47% και για τον CAC 40 στο Παρίσι, στις 5.008,50 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v