Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με δυσκολία κράτησε τις 13.000 ο Dow Jones

Με μικτά πρόσημα και τον Dow οριακά πάνω από τις 13.000 μονάδες έκλεισε η Wall Street, καθώς το νέο ρεκόρ σε κλείσιμο του πετρελαίου εξανέμισε τα σημαντικά ενδοσυνεδριακά κέρδη των δεικτών. Kέρδη στις ευρωαγορές.

Με μικτά πρόσημα και με τον Dow οριακά πάνω από τις 13.000 μονάδες έκλεισε η Wall Street, καθώς το νέο ρεκόρ σε κλείσιμο του πετρελαίου εξανέμισε τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά οι βασικοί δείκτες με αφορμή τα θετικά νέα από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων.

Ειδικότερα, μετά από ένα «χλιαρό» ξεκίνημα η αμερικανική αγορά κινήθηκε σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, με τον Dow Jones μάλιστα να ξεπερνά και τις 13.100 μονάδες, με αφορμή την βελτίωση κατά 0,1% που εμφάνισε ο δείκτης των δεικτών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία είναι μεν αδύναμη αλλά δεν βρίσκεται σε ύφεση.

Ωστόσο, οι βασικοί δείκτες δεν κατόρθωσαν να κρατήσουν τα ενδοσυνεδρικά τους κέρδη, καθώς το κλείσιμο του πετρελαίου σε νέο ιστορικό υψηλό και συγκεκριμένα στα 127,05 δολάρια το βαρέλι, αναζωπύρωσε τους φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση αυτή στους κλάδους που σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τελικά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οριακά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 13.000 μονάδων και συγκεκριμένα στις 13.028,16 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,32%.

Με θετικό πρόσημο αλλά αρκετά κάτω από το υψηλό ημέρας έκλεισε και ο S&P 500, ολοκληρώνοντας στις 1.426,63 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,09%.

Αντίθετα, ο Nasdaq παρά την αρχική ώθηση που έλαβε από την ανακοίνωση της Microsoft ότι διεξάγει εκ νέου συζητήσεις με την Yahoo!, αυτή τη φορά όμως όχι για την πλήρη εξαγορά του ιντερνετικού κολοσσού, έκλεισε τελικά σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στις 2.516,09 μονάδες, με απώλειες 0,50%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 810 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται περίπου στο 1 προς 1. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι των iShares:Russ 2000, Pfizer, General Electric και EMC Corporation.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε περίπου στο 1,73 δισ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 8 προς 7. Tις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι μετοχές των PowerShares QQQ, Intel, Microsoft και Yahoo!

Από τις επιμέρους μετοχές, ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Amazon.com, μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης για την μετοχή στην οποία προχώρησε η Goldman Sachs, ενώ με οριακά κέρδη παρά το ενδοσυνεδριακό +1% έκλεισε η μετοχή της Yahoo!

Με κέρδη έκλεισαν επίσης τη συνεδρίαση οι μετοχές των εταιριών ενέργειας, ωθούμενες από το νέο ρεκόρ σε κλείσιμο που κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου, παρά τις έντονες διακυμάνσεις που προκάλεσε η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής της κατά 300.000 βαρέλια.

Αντίθετα, πτωτικά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας οικιακού εξοπλισμού στις ΗΠΑ Lowe’s, μετά την πτώση κατά 18% που εμφάνισε η καθαρή κερδοφορία της εταιρίας στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 1,66%, στα 11,03 δολάρια. Αντίθετα, το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 3,68%, στα 14,41 δολάρια, ενώ απώλειες 0,99% κατέγραψε και το δικαίωμα της 3Ε, στα 44,99 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε 1,15% υψηλότερα και ολοκλήρωσε στις 6.376,50 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε άνοδο 0,97% και διαμορφώθηκε στις 7.225,94 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,26% και έκλεισε στις 5.142,10 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v