Κέρδη 4,6% το Μάιο για τον Nasdaq

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στη Wall, καθώς το θετικό κλίμα από τα μεγέθη τριμήνου των Dell και Marvell μετριάστηκε από τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία. Ξεχώρισε το Μάιο ο Nasdaq. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στο κλείσιμο της Wall Street, καθώς το θετικό κλίμα που δημιούργησαν τα καλύτερα των προσδοκιών μεγέθη που εμφάνισαν οι Dell και Marvell μετριάστηκε από τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση επικράτησαν σε γενικές γραμμές θετικές διαθέσεις κυρίως λόγω των υψηλότερων των προσδοκιών μεγεθών τριμήνου που ανακοίνωσαν η Dell και η Marvell Technology, γεγονός που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους τεχνολογικούς τίτλους.

Σημειώνεται ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών των ΗΠΑ εμφάνισε βελτίωση κερδοφορίας της τάξης του 4% και άνοδο πωλήσεων 9%, ενώ από την μεριά της η Marvell εμφάνισε κέρδη 70 εκατ. δολαρίων έναντι ζημιών στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα περιόρισαν σε έναν βαθμό τις διαθέσεις των επενδυτών για τοποθετήσεις, καθώς επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα καταναλωτικά εισοδήματα και οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,2%, την ίδια στιγμή όμως αύξηση 0,2% εμφάνισαν και οι τιμές καταναλωτή, ενώ ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου Michigan υποχώρησε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενίσχυσε και η επιστροφή της τιμής του crude oil (Συμβόλαιο Ιουλίου) πάνω από τα 128 δολάρια το βαρέλι πριν κλείσει τελικά στα 127,42 δολάρια με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Έτσι, ο Dow Jones αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο δεν κατάφερε να διατηρήσει τον βηματισμό του μέχρι το τέλος και έκλεισε τελικά οριακά χαμηλότερα (-0,06%), στις 12.638,32 μονάδες, με αποτελεσμα να περιοριστεί η εβδομαδιαία μεταβολή του στο 1,2%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,04%.

Αντίθετα, ο Nasdaq, ωθούμενος από τα κέρδη τριμήνου της Dell, ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στις 2.522,66 μονάδες, με κέρδη 0,57%, βελτιώνοντας την εβδομαδιαία απόδοσή του στο 3,2% και τη μηναία στο 4,6%.

Με μικρότερα κέρδη (0,15%) έκλεισε και ο S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.400,37 μονάδες, με αποτέλεσμα σε μηνιαία βάση να εμφανίσει άνοδο κατά 1,1%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 820 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να κυμαίνεται στο 8 προς 7. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, General Electric, Time Warner, Ford Motor και Washington Mutual.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε περίπου στο 1,6 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών. Το αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Dell, Marvell Technology, Microsoft, Cisco και Intel.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, ισχυρά κέρδη κατέγραψε, όπως προαναφέρθηκε, ο τίτλος της Dell, καθώς και η μετοχή της Marvell Technology μετά τα καλύτερα των προσδοκιών κέρδη τριμήνου, συμπαρασύροντας ανοδικά και άλλες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

Σημαντική άνοδο σημείωσε επίσης ο τίτλος της Tiffany & Co, μετά τα υψηλότερα κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρία.

Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Bank of America μετά την εξαγορά για την Countrywide.

Το δικαίωμα της Εθνικής εκτινάχθηκε κατά 5,61%, στα 11,29 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε 1,82%, στα 44,41 δολάρια. Κέρδη 1,42% και για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 14,30 δολάρια.

Όσον αφορά στις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ολοκληρώθηκε με μικτά πρόσημα. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,24% και διαμορφώθηκε στις 6.053,50 μονάδες, ενώ αντίθετα στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε 0,59% υψηλότερα, κλείνοντας στις 7.096,79 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,77%, ολοκληρώνοντας στις 5.014,28 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v