Νέα "ανώμαλη προσγείωση" στη Wall Street

Με ισχυρές απώλειες και τον Dow κάτω από τις 10.000 μονάδες έκλεισε η Wall, εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων υπό τον φόβο παγκόσμιας ύφεσης. "Βουτιά" 6% για το πετρέλαιο. Σε ελεύθερη πτώση οι διεθνείς αγορές.

Με ισχυρές απώλειες και τον Dow Jones κάτω από τις 10.000 μονάδες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισε η Wall Street, εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων υπό τον φόβο παγκόσμιας ύφεσης.

Ειδικότερα, η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με τους βασικούς δείκτες να υφίστανται ισχυρές πιέσεις, καθώς η ανησυχία για διάχυση της κρίσης και σε άλλους τομείς της οικονομίας εκτός του χρηματοοικονομικού, όπως η βιομηχανία και το εμπόριο, είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρήσουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Ωστόσο, τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κατάφεραν να ανακάμψουν από τα χαμηλά ημέρας.

Έτσι, ο Dow Jones, που από την αρχή σχεδόν διέσπασε καθοδικά το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων και έφτασε να υποχωρεί έως και 806 μονάδες (η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση του δείκτη), κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές του και να ολοκληρώσει τελικά στις 9.955,50 μονάδες, με απώλειες 3,58%.

Ο Nasdaq κινήθηκε 4,34% χαμηλότερα και έκλεισε στις 1.862,96 μονάδες, ενώ ο S&P 500, που ενδοσυνεδριακά παραλίγο να "χάσει" το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, ολοκλήρωσε τελικά στις 1.056,85 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,86%.

Από τις επιμέρους μετοχές, στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν για μία ακόμα συνεδρίαση οι τίτλοι του χρηματοοικονομικού κλάδου, με αυτούς των Citigroup, National City, Wachovia, Fannie Mae και Bank of America να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.

Αξιοσημείωτη πτώση εμφάνισε και ο τίτλος της Alcoa, που αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου αύριο, καθώς και η μετοχή της Caterpillar. Απώλειες και για τους τίτλους των Eli Lilly και Coca Cola, η οποία υποβαθμίστηκε σε "hold" από την Deutsche Bank.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν επίσης οι τίτλοι των εταιριών ενέργειας και των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, συμπαρασυρόμενοι από την ισχυρή πτώση που σημείωσαν οι αγορές των εμπορευμάτων.

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια στο light crude oil για τον Νοέμβριο ολοκλήρωσαν στα 88,15 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες της τάξεως του 6,1%, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και τα products, με τα futures της βενζίνης να διαμορφώνονται στα 208,50 σεντς ανά γαλόνι (-6,4%) και του πετρελαίου θέρμανσης στα 251 σεντς ανά γαλόνι (παράδοσης Νοεμβρίου), με πτώση κατά 5,75%.

Φωτεινή εξαίρεση στα commodities αποτέλεσε ο χρυσός, ο οποίος επανέκαμψε εντυπωσιακά μετά την πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων, με τα συμβόλαια του κίτρινου μετάλλου να κλείνουν στα 866,20 δολάρια η ουγκιά, σημειώνοντας κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε "βουτιά" 12,05%, στα 6,79 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 4,81%, στα 8,32 δολάρια. Απώλειες 11,76% εμφάνισε το δικαίωμα της 3Ε, στα 15,75 δολάρια.

Οι εντεινόμενοι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησαν σε "ελεύθερη πτώση" και τις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 7,85% και έκλεισε στις 4.589,19 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ολοκλήρωσε στις 5.387,01 μονάδες, γράφοντας απώλειες 7,07%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε "βουτιά" 9,04% και διαμορφώθηκε στις 3.711,98 μονάδες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εντυπωσιακές απώλειες σημείωσε και η ρωσική αγορά, γεγονός που οδήγησε τις αρμόδιες αρχές να διακόψουν τη λειτουργία του χρηματιστηρίου της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v