Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργό, οικονομία και deals "πρασίνισαν" τη Wall

Οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία και τα επιχειρηματικά deals, οδήγησαν σε ευρεία άνοδο τη Wall Street. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου, τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία και τα επιχειρηματικά deals, οδήγησαν σε ευρεία άνοδο τη Wall Street. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά, φαίνεται να ομαλοποιούνται οι τάσεις ανόδου στην τιμή του πετρελαίου αν και συνεχίζονται με την ίδια ένταση οι συγκρούσεις στη Λιβύη καθώς πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Hugo Chaves να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος στη χώρα.

Πέρα όμως από την πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου, ώθηση στη Wall, έδωσαν και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία τόσο από την αγορά εργασίας όσο και από τον κλάδο υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 20.000 στις 368.000 αιτήσεις.

Ενδεχόμενη παραμονή του αριθμού των αιτήσεων (για ένα εύλογο διάστημα) κάτω από τα επίπεδα των 400.000, θα είναι σαφής ένδειξη βελτίωσης της αγοράς εργασίας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Ωστόσο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα μηνιαία στοιχεία ανεργίας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, η περαιτέρω βελτίωση του δείκτη ISM υπηρεσιών διατήρησε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στην αγορά.

Έντονη κινητικότητα, παρατηρήθηκε και στο χώρο των επιχειρήσεων καθώς η H.J. Heinz ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά μεριδίου 80% της Βραζιλιάνικης Coniexpress S.A. Industrias Alimenticias ενώ ισχυρά αποτελέσματα ανακοίνωσαν οι Valero Energy και η Big Lots με τις μετοχές –λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης-να εκτοξεύονται 7,6% και 15% αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε από το νέο υψηλό 2 ετών της προηγούμενης μέρας, στα 101,9 δολάρια και ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά κατά 1,7% στα 1.412 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 0,8% στα 1,85 δολάρια και το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 1,2% στα 27,74 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 1,59% στις 12.258,20 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 1,72% στις 1.330,97 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,84% στις 2.798,74 μονάδες.

Στην Ευρώπη η διατήρηση σταθερών επιτοκίων στην ευρωζώνη επέτεινε την αρχική άνοδο και ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 1,53% στις 6.005 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,62% στις 7.226 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,66% στις 4.061 μονάδες.

Νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά με στήριξη από τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για την αμερικανική οικονομία μέσω της Φαιάς Βίβλου της Fed και την εκτίναξη της βιομηχανικής παραγωγής στην Νότιο Κορέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v