Απ’τον φούρνο στην κατάψυξη οι αγορές

Εναλλαγές προσήμων και νευρικότητα προκαλούν οι, συχνά αντικρουόμενες, ειδήσεις και φήμες ενόψει της καθοριστικής συνόδου κορυφής για την ευρωζώνη. Σταθεροποιητική εικόνα στην Wall, υποχώρησαν τελικώς οι ευρωαγορές.

Εναλλαγές προσήμων και νευρικότητα προκαλούν οι, συχνά αντικρουόμενες, ειδήσεις και φήμες ενόψει της καθοριστικής συνόδου κορυφής για την ευρωζώνη.

Μετά την αρχική ανακούφιση στον απόηχο ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών ότι ο γαλλο-γερμανικός άξονας σχεδιάζει ένα δυνατό «μπαζούκα» για να καταπολεμήσει την κρίση, τα πρόσημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη γύρισαν πτωτικά το μεσημέρι, όταν φημολογήθηκε διάψευση των πληροφοριών.

Μετά από πτωτικό άνοιγμα, αυτή την ώρα οι απώλειες περιορίζονται για τους βασικούς δείκτες της Wall Street και ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,24% στις 12.179 μονάδες,, ο S&P υποχωρεί 0,33% στις 1.254 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 0,33% στις 2.638 μονάδες.

Τρεις μετοχές υποχωρούν για κάθε μια που ενισχύεται στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών το πρωί διαμορφώνεται στις περίπου 214 εκατομμύρια μετοχές.

Ο Dow ενισχύθηκε χθες 0,4% μετά το δημοσίευμα των Financial Times ότι δρομολογούνται αποφασιστικές λύσεις για την εκτόνωση της κρίσης χρεών της ευρωζώνης στην σύνοδο κορυφής αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαϊκές συνεδριάσεις κύλησαν ευνοϊκά μέχρι το μεσημέρι, όταν σε δημοσίευμα του Bloomberg διαψεύθηκε ότι θα γίνει αποδεκτή η παράλληλη λειτουργία του παλαιού και του νέου ταμείου διασώσεων, του EFSF και του ESM.

Με το δημοσίευμα, οι βασικοί δείκτες των ευρωαγορών γύρισαν πτωτικά και αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,39% στις 5.547 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,57% στις 5.995 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρησε 0,11% στις 3.176 μονάδες.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η αυριανή τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη και θα συναντηθεί σήμερα με κορυφαίους Γάλλους, Ιταλους και Ισπανους αξιωματούχους.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, η Citigroup ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές 4.500 θέσεων εργασίας στα ερχόμενα τρίμηνα.

Η μετοχή της Talbots καταγράφει ράλι τιμών 76% μετά την προσφορά εξαγοράς της από την Sycamore Partners στα 3 δολ. ανά μετοχή.

Σημαντικές είναι οι απώλειες στον κλάδο παραγωγών άνθρακα, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Goldman Sachs για τις επιχειρήσεις σε «ουδέτερη» από «ελκυστική».

Αντιθέτως, η First Solar εκτινάσσεται 7,7% κατόπιν της εξαγοράς αιολικού πάρκου της αξίας 2 δισ. δολ. στην Καλιφόρνια, από τον μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v