Η κρίση χρέους προβληματίζει τη Wall

Οι αντικρουόμενες ειδήσεις και φήμες από το μείζον μέτωπο της κρίσης χρεών της ευρωζώνης, ενόψει της καθοριστικής συνόδου κορυφής, κινούν τα νήματα στις αγορές. Αρνητικά πρόσημα σε Wall και ευρωαγορές μετά το μεσημέρι.

Οι αντικρουόμενες ειδήσεις και φήμες από το μείζον μέτωπο της κρίσης χρεών της ευρωζώνης, ενόψει της καθοριστικής συνόδου κορυφής, κινούν τα νήματα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Μετά την αρχική ανακούφιση στον απόηχο ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών ότι ο γαλλο-γερμανικός άξονας σχεδιάζει ένα δυνατό «μπαζούκα» για να καταπολεμήσει την κρίση, τα πρόσημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη γυρίζουν πτωτικά σήμερα το μεσημέρι, υπό την πίεση φημών που …διαψεύδουν τις προηγούμενες φήμες.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,55% στις 12.083 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,72% στις 1.249 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 0,82% στις 2.628 μονάδες.

Ο Dow ενισχύθηκε χθες 0,4% μετά το δημοσίευμα των Financial Times ότι δρομολογούνται αποφασιστικές λύσεις για την εκτόνωση της κρίσης χρεών της ευρωζώνης στην σύνοδο κορυφής αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαϊκές συνεδριάσεις κύλησαν ευνοϊκά μέχρι το μεσημέρι, όταν σε δημοσίευμα του Bloomberg διαψεύθηκε ότι θα γίνει αποδεκτή η παράλληλη λειτουργία του παλαιού και του νέου ταμείου διασώσεων, του EFSF και του ESM.

Με το δημοσίευμα, οι βασικοί δείκτες των ευρωαγορών γυρίζουν πτωτικά και αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,44% στις 54.544 μονάδες, ο DAX εμφανίζει πτώση 1% στις 5.969 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 0,53% στις 3.163 μονάδες.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η αυριανή τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη και θα συναντηθεί σήμερα με κορυφαίους Γάλλους, Ιταλους και Ισπανους αξιωματούχου.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, η Citigroup ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές 4.500 θέσεων εργασίας στα ερχόμενα τρίμηνα.

Η μετοχή της Talbots καταγράφει ράλι τιμών 76% μετά την προσφορά εξαγοράς της από την Sycamore Partners στα 3 δολ. ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v