Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed τρόμαξε τους αγοραστές στη Wall Street

Τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος τη Wall. Πτώση άνω του 1% για S&P, Nasdaq. Προβληματισμός από τις δηλώσεις Plosser της Fed.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό έδαφος τη Wall. Πτώση άνω του 1% για S&P, Nasdaq. Προβληματισμός από τις δηλώσεις Plosser της Fed.

Αναλυτικά, η εκτίναξη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ σε υψηλό επτά μηνών το Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στις 70,3 μονάδες έναντι 61,3 τον προηγούμενο μήνα, στήριξε την άνοδο στη Wall Street στην έναρξη της συνεδρίασης.

Αντίστοιχα, θετικά χαρακτηρίστηκαν και τα στοιχεία από την στεγαστική αγορά των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case-Shiller, οι τιμές κατοικιών τον Ιούλιο ενισχύθηκαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα και ανήλθαν σε υψηλό σχεδόν δύο ετών.

Επιπλέον όπως σημειώνει ο αναλυτής της Rockwell Global Capital, Reter Cardillo, "η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ έδωσε ώθηση τόσο στις τιμές των εμπορευμάτων όσο και στις μετοχές των εμπορευμάτων".

Ωστόσο αργότερα, στο μέσο της συνεδρίασης, οι τιμές των εμπορευμάτων και δη η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά πιέζοντας τους δείχτες της Wall χαμηλότερα.

Συγκεκριμένα, στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου τελικά υποχώρησε 0,4% στα 91,52 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 1.766 δολ./oz.

Στο αρνητικό γύρισμα της Wall συνέβαλε η δήλωση του στελέχους της Fed Charles Plosser, ότι ο νέος γύρος αγοράς ομολόγων δεν θα καταφέρει να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα την αγορά εργασίας.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο η μετοχή της Caterpillar υποχώρησε 4% μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας του ομίλου για το 2012.

Στη Wall, o δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,75% στις 13.457,25 μονάδες, ο S&P υποχώρησε 1,05% στις 1.441,61 μονάδες, και ο Nasdaq εμφάνισε απώλειες 1,36% στις 3.117,73 μονάδες.

Σταθεροποιητική εικόνα επικράτησε στις ευρωαγορές, όπου οι ανησυχίες για τους χειρισμούς της κρίσης χρεών συνέχισαν να κυριαρχούν στην επενδυτική ψυχολογία.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος 0,36% στις 5.860 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,16% στις 7.425 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0,48% στις 3.514 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v