Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρήσιμο γλωσσάρι

Το χρήσιμο γλωσσάρι

Το χρήσιμο γλωσσάρι
ΑΤΜ (ASYNCHRONUS TRANSFER MODE): Πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων.

CARRIER ETHERNET: Το Carrier Ethernet είναι τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση μητροπολιτικών δικτύων ή δικτύων κορμού. Βασίζεται στην τεχνολογία Ethernet.

DOCSIS: Είναι η τεχνολογία που επιτρέπει την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω του ομοαξονικού καλωδίου, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος. Βλέπε Δίκτυα Καλωδιακής Τηλεόρασης στην ενότητα Τεχνολογίες.

DSL (DIGITAL SUBSCRIBER LINE): Τηλεπικοινωνιακή σύνδεση ευρέως φάσματος για ταχεία μεταφορά δεδομένων.

DOUBLE PLAY: Double play είναι ένα πακέτο υπηρεσιών που περιλαμβάνει δύο τύπους υπηρεσιών: (α) τηλεφωνία και (β) πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

DOWNLOAD: Με τον όρο download ονομάζουμε τη μεταφορά αρχείων από το Internet στον υπολογιστή του χρήστη.

e-BUSINESS: Ο όρος e-business αποτελεί συντομογραφία του όρου electronic business (ηλεκτρονικό εμπόριο) και αναφέρεται σε κάθε είδους εμπορική ή γενικότερα σε επιχειρηματική συναλλαγή μέσω του Internet.

ETHERNET: Το Ethernet είναι τεχνολογία που αρχικά αναπτύχθηκε για τοπικά δίκτυα υπολογιστών, αλλά τώρα χρησιμοποιείται και για δίκτυα πρόσβασης και για τα μητροπολιτικά, ακόμα και για δίκτυα κορμού. Παρέχει πολλά πλεονεκτήματα ως προς τα παραδοσιακά ΑΤΜ, SDH κ.λπ. κυρίως ως προς το κόστος και τις δυνατότητες που διαθέτει.

HTTP: Είναι συντομογραφία του όρου Hypertext Transfer Protocol. Πρόκειται για ένα σύνολο κανόνων που προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθούν δεδομένα από το web site που επισκέπτεται ένας χρήστης του Διαδικτύου προς τον υπολογιστή του.
FRAME RELAY: Πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων.

GPRS (General Packet Radio System): Πρωτόκολλο ασύρματης μεταφοράς δεδομένων.

GSM (Global System For Mobile Communications): Σύστημα κινητής τηλεφωνίας (δεύτερης γενιάς).

INTEGRATED SERVICES DIGITAL NETWORK (ISDN): Είναι η πρώτη τεχνολογία που προτάθηκε για την αναβάθμιση του τηλεφωνικού δικτύου από την κυρίαρχη υπηρεσία που παρείχε (τηλεφωνία) προς υπηρεσίες δεδομένων καθώς και προς αναβαθμισμένες υπηρεσίες τηλεφωνίας.

INTERNET PROTOCOL: To Internet Protocol ή IP είναι το κύριο πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται στο Διαδίκτυο. Ρόλος του είναι να δρομολογεί πακέτα πληροφορίας μέσα στο δίκτυο, με κύριο στόχο την αποφυγή συμφόρησης. Εάν τα πακέτα φτάσουν με διαφορετική σειρά από αυτή με την οποία εστάλησαν, τότε χρησιμοποιείται άλλο πρωτόκολλο, το TCP που αναλαμβάνει την ορθή συναρμολόγηση των πακέτων.

LAN: Συντομογραφία του όρου Local Area Network. Αναφέρεται στο τοπικό δίκτυο.

LMDS (Local Multipoint Distribution System): Σύστημα σταθερής ασύρματης πρόσβασης μεταξύ του παρόχου και του χρήστη.

MMS (Multimedia Messaging System): Μηνύματα πολυμέσων που ανταλλάσσονται μέσω κινητών.

PSTN: Συντομογραφία του όρου Public Switched Telephone Network. Πρόκειται για το σύνηθες τηλεφωνικό δίκτυο.

SWITCH VOICE: Σύστημα μετάδοσης φωνής.

TRIPLE PLAY: Triple play είναι ένα πακέτο υπηρεσιών που περιλαμβάνει τρεις τύπους υπηρεσιών: (α) τηλεφωνία, (β) πρόσβαση στο Διαδίκτυο και (γ) λήψη video ή τηλεόρασης.

UPLOAD: Με τον όρο upload ονομάζουμε την αποστολή αρχείων από τον υπολογιστή του χρήστη στο Internet (π.χ. αποστολή e-mail).

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System): Σύστημα κινητής τηλεφωνίας (τρίτης γενιάς).

VIDEO (TV, radio) ON DEMAND: Παρακολούθηση προγραμμάτων (τηλεόρασης, ραδιοφώνου, video) όταν το ζητήσει ο χρήστης.

VPDN (Virtual Private Dial Up Network): Ιδεατό ιδιωτικό δίκτυο (σύνδεση με επιλογή).

VOICE OVER IP: Voice over IP ή VoIP είναι υπηρεσία τηλεφωνίας που βασίζεται στο Internet (πρωτόκολλο IP). Σύμφωνα με αυτή, η ομιλία ψηφιοποιείται και δρομολογείται όχι μέσω του παραδοσιακού τηλεφωνικού δικτύου αλλά μέσω του Internet, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του κόστους.

WI-FI: Τα δίκτυα Wi-Fi πολλές φορές αναφέρονται και ως Wireless Local Area Networks (WLAN) ή ως Radio Local Area Networks (RLAN). Είναι ασύρματα τοπικά δίκτυα, δηλαδή δίκτυα που διασυνδέουν τερματικά χωρίς την ανάγκη καλωδίου όπως στα συνήθη τοπικά δίκτυα υπολογιστών. Λειτουργούν στην περιοχή συχνοτήτων 2,4 GHz και καλύπτουν σχετικά μικρές περιοχές με εμβέλεια το πολύ 100 μέτρων. Επιτυγχάνουν χωρητικότητες 50 Mbps - 100 Mbps ανά περιοχή κάλυψης.

WIMAX: To Wimax αποτελεί οικογένεια προτύπων της IEEE, με την κωδική ονομασία 802.16. Ως προς τη λειτουργικότητα είναι συναφή με τα δίκτυα ΣΑΠ.

WAP (Wireless Application Protocol): Πρωτόκολλο ασύρματων εφαρμογών.

WLL (Wireless Local Loop): Ασύρματος τοπικός βρόχος.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΕΑΣ: Δίκτυα επόμενης γενιάς (αγγλικά Next Generation Networks ή NGN) ονομάζουμε μία σειρά αρχών και τεχνολογιών που έχουν προταθεί για την ουσιαστική τροποποίηση των έως τώρα μοντέλων δικτύων. Επιγραμματικά, μερικές από τις προτάσεις είναι η εξ ολοκλήρου μετατροπή προς δίκτυα πακέτων από άκρου σε άκρο με εγγύηση ποιότητας, δημιουργία «έξυπνων» κόμβων εξυπηρέτησης πολλαπλών υπηρεσιών, κοντά στον τελικό χρήστη, χρήση λιγότερων κόμβων μητροπολιτικού δικτύου και δικτύου κορμού, χρήση ενός server ανά υπηρεσία με κατά το δυνατόν εύκολο περιβάλλον υλοποίησης και εισαγωγής υπηρεσιών.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΡΕΙΑΣ ΖΩΝΗΣ: Ένα δίκτυο ευρείας ζώνης (αγγλικά Wide Area Network ή WAN) καλύπτει μεγάλη γεωγραφική περιοχή π.χ. μια ολόκληρη χώρα ή ακόμη και ολόκληρη ήπειρο. Είναι συνώνυμο των όρων δίκτυο κορμού (backbone network) ή δίκτυο πυρήνα (core network).

ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ: Δίκτυο πρόσβασης είναι το τμήμα του δικτύου που βρίσκεται κοντά στους τελικούς χρήστες. Για παράδειγμα, στο τηλεφωνικό δίκτυο είναι το χάλκινο καλώδιο που ξεκινά από το κτίριο του χρήστη και φτάνει μέχρι το πλησιέστερο αστικό κέντρο τηλεφωνίας το οποίο εξυπηρετεί αυτόν τον χρήστη.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ: Δρομολόγηση ονομάζουμε τη διαδικασία η οποία εκτελείται σε κέντρα υπηρεσιών και χρησιμοποιεί αλγορίθμους για τον υπολογισμό της βέλτιστης διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει ένα πακέτο πληροφορίας ή μια σύνοδος πακέτων πληροφορίας με βάση την κατάσταση του δικτύου (φορτίο, αποστάσεις κόμβων κ.λπ.).

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥO: Ένα μητροπολιτικό δίκτυο (αγγλικά Metropolitan Area Network ή MAN) είναι μία μεγαλύτερη έκδοση του LAN που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία και καλύπτει μεγάλη περιοχή (π.χ. ολόκληρη πόλη).

ΠΑΡΟΧΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ INTERNET: Ο πάροχος υπηρεσιών Internet (αγγλικά Internet Service Provider ή ISP) έχει ως κύρια δραστηριότητα την παροχή Internet και δευτερευόντως την παροχή της γραμμής πρόσβασης από τον τελικό χρήστη προς το ευρυζωνικό δίκτυο. Πολλοί πάροχοι δραστηριοποιούνται στην παροχή τόσο της πρόσβασης όσο και Internet. Είναι επίσης σύνηθες ένας ISP να προμηθεύεται πρόσβαση από κάποιον πάροχο πρόσβασης και να μεταπωλεί στον τελικό χρήστη ένα συνολικό πακέτο πρόσβασης και υπηρεσίας Internet.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Τα δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης ή ΣΑΠ (αγγλικά Fixed Wireless Access ή FWA) παρέχουν πρόσβαση στο δημόσιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο μέσω ασύρματης μετάδοσης. Οι ταχύτητες που επιτυγχάνονται εξαρτώνται κυρίως από το διαθέσιμο εύρος φάσματος. Βλέπε Δίκτυα Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης στην ενότητα Τεχνολογίες.

ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Ένα τοπικό δίκτυο (Local Area Network ή LAN) είναι ιδιωτικό δίκτυο που εκτείνεται σε ένα μοναδικό κτίριο ή σε εγκαταστάσεις μερικών χλμ. Τα τοπικά δίκτυα χρησιμοποιούνται ευρύτατα για να συνδέουν προσωπικούς υπολογιστές, σταθμούς εργασίας, εκτυπωτές και servers. Είναι περιορισμένου μεγέθους που σημαίνει ότι ο χρόνος μετάδοσης στη χειρότερη περίπτωση είναι γνωστός εκ των προτέρων. Αυτό επιτρέπει τη χρήση κατάλληλων τεχνικών και απλοποιεί τη διαχείριση του δικτύου.

ΤΟΠΙΚΟΣ ΒΡΟΧΟΣ: Τοπικός βρόχος (ή απλά βρόχος) είναι το χάλκινο ζεύγος που απαιτείται για τη φυσική τηλεφωνική σύνδεση του τηλεφώνου του χρήστη με το πλησιέστερο αστικό κέντρο τηλεφωνίας. Το ίδιο ζεύγος χάλκινων καλωδίων μπορεί να χρησιμοποιείται και για υλοποίηση ευρυζωνικής σύνδεσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v