Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προνομιούχες περιοχές

Τα νησιά του Αιγαίου, η Νότια Εύβοια, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Θράκη είναι οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ”υψηλού αιολικού δυναμικού” προσελκύοντας σημαντικό αριθμό επενδυτών.

Οι προνομιούχες περιοχές
Τα νησιά του Αιγαίου, η Νότια Εύβοια, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Θράκη είναι οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ”υψηλού αιολικού δυναμικού” προσελκύοντας σημαντικό αριθμό επενδυτών.

Το κύριο χαρακτηριστικό των ιδιαιτέρως ανεμωδών περιοχών είναι η ανεπάρκεια του δικτύου υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα περιορίζονται από την αδυναμία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την ενίσχυση των επενδύσεων σε ΑΠΕ προβλέπεται η αναβάθμιση των γραμμών μεταφοράς σε τρεις περιοχές.

Στη Νότιο Εύβοια, προβλέπεται η σύνδεση του δικτύου της με τον υποσταθμό Νέας Μάκρης, με δύο υποβρύχια καλώδια των 150kV. Επίσης, μελετάται και η ενίσχυσης της γραμμής Αλιβέρι -Χαλκίδα -Σχηματάρι.

Η ενίσχυση των δικτύων, αποσκοπεί στη μεταφορά ενέργειας ισχύος 530MW όπου θα εγκατασταθούν στην Εύβοια, την Άνδρο και την Τήνο.

Για την περιοχή της Λακωνίας εκτός από μερικά αιολικά πάρκα που βρίσκονται κοντά στον υποσταθμό των Μολάων και μπορούν να συνδεθούν με αυτόν, για τη σύνδεση των υπολοίπων απαιτείται η κατασκευή νέας υποδομής.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατασκευή νέας γραμμής μεταφοράς 150kV διπλού κυκλώματος Άστρος - Μολάοι, αναβάθμιση της γραμμής Άστρος - Αργός κ.ο.κ. Με την κατασκευή των έργων θα υπάρξει η δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας προερχόμενης από αιολικά πάρκα, ισχύος 250MW. Ενίσχυση των δικτύων απαιτείται και για τη Θράκη.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, τη Ρόδο και τα άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά του Αιγαίου, οι περιορισμοί που τίθενται σήμερα από τα δίκτυα αντιστοιχούν σε δυνατότητα απορρόφησης αιολικής ενέργειας σε ποσοστό 30% της εγκατεστημένης ισχύος.

Στην Κρήτη σήμερα είναι ήδη εγκατεστημένα περίπου 70MW ενώ η δυνατότητα απορρόφησης ανέρχεται σε περίπου 120MW.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το αιολικό δυναμικό είναι μάλλον περιορισμένο με εξαίρεση κάποιες εντοπισμένες περιοχές όπου οι τοπικές συνθήκες επιτάχυνσης τη ροής του ανέμου δημιουργούν προϋποθέσεις ενεργειακής αξιοποίησή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v