Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αγορά εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ομολογίες έχουν εκδώσει η Coca Cola 3E και o ΟΤΕ. Οι ομολογίες διαπραγματεύονται στο σύστημα Ευρωομολόγων Μέσης Διάρκειας (ΕΜΤΝ) μέσω συμμετοχής σε ανοικτή δημοπρασία.

Η αγορά εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα, ομολογίες έχουν εκδώσει, τόσο η Coca-Cola 3E, όσο και ο ΟΤΕ, με το δεύτερο να προσφέρει μάλιστα τη δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές με πλαφόν τα 18,5 ευρώ.

Υπάρχουν και εγχώριες εταιρίες που έχουν καταφύγει στην έκδοση μη-μετατρέψιμων ομολογιών, ωστόσο επικεντρωνόμαστε στις δύο ελληνικές εταιρίες των οποίων τα ομόλογα διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά του εξωτερικού.

Όσον αφορά την 3Ε, αυτή έχει ορίσει τους επενδυτικούς οργανισμούς Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank και Schroder Salomon Smith Barney ως ανάδοχους της εναρκτήριας έκδοσης εταιρικού ομολογιακού δανείου, το οποίο έχει αξιολογηθεί με ”Α” από τον οίκο Standard & Poors και με δείκτη ”Α3” με θετική προοπτική από τον Αμερικανικό οίκο Moody’s.

Οι ομολογίες διαπραγματεύονται στο σύστημα Ευρωομολόγων Μέσης Διάρκειας (ΕΜΤΝ) και ο ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να τοποθετηθεί σε μέσω της συμμετοχής στην ανοιχτή δημοπρασία στην οποία υπάγεται ο τίτλος στο Λουξεμβούργο.

Στην ίδια αγορά (ΕΜΤΝ) διαπραγματεύεται και το μετατρέψιμο ομόλογο του ΟΤΕ, το οποίο διατίθεται σε δύο εκδόσεις (λήξης 2005 και 2007 αντίστοιχα). Η συμμετοχή γίνεται μέσω της συμμετοχής σε δημοπρασία στο Λουξεμβούργο, ενώ παρέχεται η δυνατότητα μετατροπής των μεριδίων σε κοινές ονομαστικές μετοχές του ΟΤΕ που διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ, με ανώτατη τιμή μετατροπής τα 18,5 ευρώ.

Στην ελληνική αγορά, η πρόσβαση σε εταιρικά ομόλογα δύναται μόνο μέσω του ΧΑΑ στο υποσύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών (ΟΑΣΗΣ) του οποίου, από τα τέλη του περασμένου έτους, διαπραγματεύεται η μετατρέψιμη ομολογία της ΕΠΑΤΤ.



Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει προκειμένου οι φορείς της αγοράς να επαναπροσεγγίσουν την οργανωμένη αγορά ομολόγων, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, καθώς η ρευστότητα στο σύστημα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, ελλείψει εταιριών που να έχουν εκδώσει διαπραγματεύσιμες ομολογίες στην Ελλάδα.

Εν τούτοις, το σκηνικό αυτό θα μπορούσε να αλλάξει άρδην εάν και εφόσον η Σοφοκλέους ενταχθεί μελλοντικά σε κάποιο χρηματιστηριακό άξονα, καθότι ο θεσμός είναι ευρύτερα διαδεδομένος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v