Ξεπούλημα με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Βίαια (και) η σημερινή προσγείωση στην σκιά του παγκόσμιου sell off έφερε τον ΓΔ στις 484 μονάδες. Στο 16% οι απώλειες για το τραπεζικό κλάδο. Διψήφια πτώση κατέγραψαν 15 blue chips. Νέο βαρύ πλήγμα δέχτηκαν και τα ομόλογα.

Δημοσιεύθηκε: 16 Μαρτίου 2020 - 17:48

Load more

Ντόμινο πανικού, ξεκινώντας από τις μετοχές και τελειώνοντας στα ομόλογα, τα Κρυπτονομίσματα και τα Πολύτιμα Μέταλλα, διακατέχει τις Αγορές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Πλανήτη και τίποτα δεν δείχνει ότι, βραχυπρόθεσμα, θα εκτονωθούν οι επιθετικές κινήσεις μείωσης θέσεων και ρίσκου.

Στις Αγορές ισχύει το αξίωμα Τ=Χ+Ψ, δηλαδή η Τάση διαμορφώνεται από τις εισροές, ή τις εκροές Χρήματος και την περιρρέουσα Ψυχολογία, μόνο που στην παρούσα φάση, Παγκοσμίως, η ψυχολογία των Επενδυτών είναι στα τάρταρα και όλοι συνεχίζουν να “τραβάνε μάρκες από το τραπέζι”, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ακόμα και στα Πολύτιμα Μέταλλα, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν “επενδυτικά καταφύγια”.

Στην παρούσα φάση, ο απόλυτος διαμορφωτής κλίματος και διαθέσεων είναι ο πανικός και κάθε αρνητική είδηση – εξέλιξη, έχει πολλαπλάσιο αντίκτυπο στα ταμπλώ των Αγορών, καθώς οι Παγκόσμιες εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Μεγάλοι Επενδυτικοί Οίκοι υποβαθμίζουν συνεχώς τις προβλέψεις τους, υποστηρίζοντας ότι “τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν”.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “τα νέα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν από την Fed, ενέτειναν τις ανησυχίες των Επενδυτών σχετικά με το κατά πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι, εν θερμώ και με έντονες ενδείξεις ανησυχίας, αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες προσπαθούν να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ, ίσως, έφεραν στην επιφάνεια τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ”.

Υπενθυμίζεται ότι σε μία νέα αιφνιδιαστική κίνηση η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μειώνει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στο 0% με 0,25%, από 1% με 1,25%. Παράλληλα, η Fed θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεγέθους $700 δισ. Το πρόγραμμα “QE” θα συνεπάγεται αγορές αξίας $500 δισ. από Κρατικά ομόλογα (treasuries) και $200 δισ. ενυπόθηκων δανείων.

“Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα και δημιουργούν ρίσκα για το οικονομικό outlook” ανέφερε η Fed σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Με δεδομένο το τέλος της 11ετους “bull market”, οι ενεργοί Επενδυτές αναπροσαρμόζουν βίαια και υπό το κράτος πανικού τις επενδυτικές τους στρατηγικές.

Η σημερινή αντίδραση των Αγορών, απλά ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της στήλης, ότι “μία κρίση που ξεκίνησε σαν υγειονομική και εξελίσσεται σε οικονομική, δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με τη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, δηλαδή με νέα ‘QE’ και μειώσεις επιτοκίων”.

Να σημειωθεί ότι με αναστολή διαπραγμάτευσης ξεκίνησε σήμερα η Wall Street, καθώς ο S&P 500 υποχώρησε πάνω από 7%. Στο “βαθύ κόκκινο” Αεροπορικές Εταιρείες και Τράπεζες.

Συμπερασματικά, η εντυπωσιακή αναστροφή του κλίματος, θα έλθει μόνο από τον κλάδο Υγείας, μόλις, δηλαδή, ανακοινωθεί το νέο φάρμακο, ή το εμβόλιο για τον ιό.

Γενικευμένο “sell off” και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, Κρατικού, τίτλου να εκτοξευτεί στο 2,51% (!)

Με τις Διεθνείς Αγορές να κατακρημνίζονται και την ανησυχία για την Παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού να είναι στο “κόκκινο”, ήταν αδύνατο το Ελληνικό Χρηματιστήριο να μην δεχτεί ένα ακόμα γενικευμένο “sell off”, που προσγείωσε τον Γενικό Δείκτη, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων, καθώς όλο και περισσότεροι Επενδυτές φοβούνται γενικευμένο “shutdown”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Οικονομία.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε με ενεργοποίηση του Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας) σε όλες τις μετοχές του FTSE25, κάτι που συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια των συναλλαγών, απόρροια της “ρηχότητας”, της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς (!)

Στα αρνητικά της συνεδρίασης, η νέα καταβαράθρωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων), που φανερώνει το τράβηγμα των όποιων αγοραστών σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ πολλαπλασιάζει τον εκνευρισμό και τις επιθετικές διαθέσεις των χαρτοφυλακίων, που για ξεχωριστούς λόγους το καθένα, έχουν αποφασίσει να μηδενίσουν θέσεις στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Σύμφωνα με τους τελευταίους, τυχόν εναπομείναντες, συγκρατημένα αισιόδοξους, “με ενδιαφέρον αναμένονται οι τηλεδιασκέψεις Διοικήσεων και Αναλυτών, με τους τελευταίους να προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, στα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους”.

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε νέα χαμηλά 49 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/2/2016 (483,98 μονάδες), ενώ το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη, απλά δείχνει την απόλυτη “εξάτμιση” των αποτιμήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο Τραπεζικός δείκτης έχει “πολλαπλασιαστεί” δύο φορές. Επί δέκα στις 4/2/2015 και επί είκοσι στις 17/6/2016 (!)

Μόνο κατά τη σημερινή συνεδρίαση χάθηκαν 4,8 δισ. από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φθάνουν στα 26,4 δισ. (!)

Καταιγισμός πωλήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, από όσα χαρτοφυλάκια, κυρίως Ξένα, εκτιμούν ότι οι επιδεινούμενες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Αγορά, θα απορρυθμίσουν πολλά από τα ρυθμισμένα δάνεια, ενώ θα δημιουργήσουν και “νηοπομπή” νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 331,24 μονάδες (-15,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 334,21 (-15,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε σε νέο χαμηλό ημέρας και στις 330,05 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 16,09%.

Για τον εν λόγω δείκτη, τελευταία και απόλυτα θεωρητική στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων. Το ημερήσιο “stop short” στις 500 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στα 70 εκατ. ευρώ περιορίστηκε, τελικώς, το τίμημα πώλησης από τη Eurobank στην PIMCO του 95% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης ‘κόκκινων’ στεγαστικών δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 1,98 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο ‘Pillar’), μετά την άγονη κατάληξη της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης για το 80% της FPS και την τιτλοποίηση ‘Cairo”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου δεν υπάρχει τίτλος που να διασώθηκε, έστω, αμετάβλητος, με διψήφιο ποσοστό απωλειών ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-11,35%), Αεροπορία Αιγαίου (-16,67%, έντονα προβλήματα στις Αερομεταφορές), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-13,01%), ΔΕΗ (-13,89%), ΕΕΕ (-16,93%, με, σχεδόν, μόνιμο πωλητή), Ελλάκτωρ (-12,27%), ΕΧΑΕ (-11,22%), Lamda Development (-17,50%, έκλεισαν τα Εμπορικά Κέντρα), Motor Oil (-11,31%), ΟΠΑΠ (-22,64%, έκλεισαν τα πρακτορεία) και ΟΤΕ (-10,41%).

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη η τελευταία στήριξη εντοπίζεται στις 450 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1150 μονάδες.

Τα ημερήσια “stop short” στις 645 και 1647 μονάδες, αντίστοιχα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Με την ειδησεογραφία, αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, να κυριαρχεί στις Παγκόσμιες Αγορές, οι Ελληνικές μετοχές είχαν μία ακόμα ημέρα απωλειών, καθώς οι Επενδυτές εμφανίζονται εξαιρετικά νευρικοί παρά τη συντονισμένη πολιτική ανταπόκριση”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση έως τις 27/03 είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να περιοριστεί όσο είναι δυνατό η εξάπλωση του ιού και οπωσδήποτε έχουν αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο, βραχυπρόθεσμα, για την Lamda Development και τον ΟΠΑΠ. Όσο δεν υπάρχει ορατότητα για το πότε θα σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ή πότε θα βρεθεί το εμβόλιο, η μεταβλητότητα θα κυριαρχεί”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Η επιθετική μείωση των επιτοκίων από την FED κατά μία ποσοστιαία μονάδα, υποδήλωσε τις κλιμακούμενες ανησυχίες για την Παγκόσμια Οικονομία, καθώς τα επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα από την Ευρώπη, είναι περισσότερα από εκείνα στην Κίνα κατά την κορύφωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το ‘τρενάκι του τρόμου’ στις Αγορές μετοχών αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ στο Χ.Α. καταρρίπτονται κρίσιμα επίπεδα του ΓΔ. Μερική επαναφορά θα καταγραφεί, ενδεχομένως με την ίδια ορμή, αν η κατάσταση φανεί ότι εξομαλύνεται τις επόμενες 2 - 3 εβδομάδες”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Όταν η Αγορά χάνει το 20% της αξίας της την περασμένη εβδομάδα, με τον Τραπεζικό κλάδο να δοκιμάζει και πάλι τις τιμές των ιστορικών του χαμηλών, μιλάμε για τον απόλυτο πανικό”, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το Χρηματιστήριο καλώς, ή κακώς έχει προεξοφλήσει το χειρότερο σενάριο για την Οικονομία. Το πρόβλημα με την κρίση είναι ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η ζημιά που θα προκληθεί στο μέλλον. Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να διαφαίνεται το μέγεθος.

Το μόνο θετικό που φαίνεται στην παρούσα, είναι η ύφεση των κρουσμάτων που παρουσιάζει η Κίνα τις τελευταίες ημέρες.

Η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να εφάρμοσε εγκαίρως μέτρα, γεγονός που θα βοηθήσει πιο γρήγορα σε ύφεση.

Σύντομα οι τίτλοι που πιέστηκαν και η κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει τα οικονομικά τους δεδομένα, θα αρχίσουν να αντιδράνε πρώτοι στην Αγορά κλείνοντας την ψαλίδα της πτώσης.

Εταιρείες τροφίμων, Utilities και πολλές ακόμα Εισηγμένες πιθανότατα να μην επηρεαστούν καθόλου από την όλη κατάσταση. Από την άλλη οι αδάνειστες και με ρευστότητα Εταιρείες, θα ωφεληθούν σημαντικά από την όλη κατάσταση.

Μεσοπρόθεσμα η Αγορά έχει γυρίσει πτωτική, παρόλα αυτά, το επόμενο διάστημα, το πιο πιθανό είναι να δώσει μία σημαντική διόρθωση της πτώσης, διορθώνοντας την υπερβολή του τελευταίου διαστήματος.

Σε αυτή την περίπτωση θα δώσει την ευκαιρία στους έχοντες τίτλους να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και παράλληλα μπορεί θα δώσει σημαντικά κέρδη σε αυτούς που τοποθετούνται σε καλές Εταιρείες στην διάρκεια της πτώσης.

“Τεχνικά σε ημερήσια γραφήματα είναι νωρίς πάρουμε κάποιο αγοραστικό σήμα”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ιδιαίτερα αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Νέα συντριβή για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Με αρνητική μεταβολή, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας Χρυσός και Ασήμι, τα $5000 απειλεί το Bitcoin.

Την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, με αύξηση των αγορών ETFs και άλλων τίτλων υψηλού κινδύνου, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Σημειώνεται πως η BoJ ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 18 - 19 Μαρτίου.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η Κινεζική Οικονομία το πρώτο δίμηνο του 2020 λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 13,5% το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη χειρότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 1990, αλλά και μια απότομη αντιστροφή από την ανάπτυξη 6,9% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο. Ο μέσος όρος των προβλέψεων των Αναλυτών έκανε λόγο για αύξηση 1,5%.

“Η πανδημία του κορωνοϊού θα βυθίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ύφεση φέτος”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, εκτιμώντας ότι το Μπλοκ κινδυνεύει με πλήγμα 2% - 2,5%.

“Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που διαθέτει κεφάλαια ύψους 400 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός”, ανέφερε δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται Αξιωματούχους.

“Η πανδημία του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την πτώση στην τιμή του Πετρελαίου, προκαλεί ζημιά στην επενδυτική εμπιστοσύνη και σημαντικές αναταραχές στις Χρηματαγορές. Η κατάσταση εξελίσσεται και ενώ η πλήρης επίπτωση στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες παραμένει αβέβαιη, θα είναι ξεκάθαρα αρνητική. Οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν, αντανακλώντας την επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού” τονίζει η DBRS στην έκθεσή της, στην οποία υποβαθμίζει το outlook για τον κλάδο.

Ελαφρώς “άδειο το ποτήρι” βλέπει η Citigroup στα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η ΕΚΤ για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

“Καμία Χώρα, ή Οικονομία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από την κρίση που προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού”, προειδοποιεί η Citigroup.

Η Citigroup προχωρά σε μείωση στις προβλέψεις της για το ΑΕΠ των Χωρών της Ευρωζώνης φέτος κατά 2% στο -0,8% και προχωρά επίσης σε μείωση και των εκτιμήσεών για το 2021. Η πτώση στην εκτίμηση της για το 2021 για το ΑΕΠ κινείται στο 0,8% από, ήτοι 0,3% από 1,2% που ήταν προηγουμένως.

Το ΔΝΤ τονίζει πως είναι έτοιμο να κινητοποιήσει την ύψους $1 τρισ. δυνατότητα δανεισμού του, για να βοηθήσει τα Μέλη του να καταπολεμήσουν την επιδημία του κορωνοϊού και τα ευρύτατα ανθρώπινα, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά της κόστη. Ήδη, όπως αναφέρει, έχει λάβει αιτήματα χρηματοδότησης από περισσότερες από 20 Χώρες και αναμένει να υπάρξουν περισσότερα αιτήματα.

Η Goldman Sachs αναθεωρεί την εκτίμησή της για το β' τρίμηνο του 2020 για την Αμερικανική Οικονομία από 0% μεταβολή σε -5% έως -7%, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η Αμερικανική Οικονομία δεν είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί σε ύφεση. Η νέα εκτίμηση, εφόσον επαληθευθεί, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ για την Αμερικανική Οικονομία, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, που το Αμερικανικό ΑΕΠ είχε μειωθεί -8,4%.

Ταυτόχρονα αναλύει τρία σενάρια, όπου ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 μπορεί να υποχωρήσει από τις 2.100, έως τις 1.700 μονάδες.

“Η συντριβή της Χρηματιστηριακής Αγοράς έχει φτάσει σε βαθμό, που οι μακροπρόθεσμοι Επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να ενισχύουν τις θέσεις τους, χωρίς υπερβολική έκθεση”, ανέφερε η Credit Suisse στους πλούσιους Πελάτες της.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) έλαβε σήμερα την απόφαση αριθ. 70-155-9546, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της και έχει επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (http://www.hcmc.gr/).

Η ανωτέρω απόφαση της ΕΑΚΑΑ απαιτεί από τους Κατόχους καθαρών αρνητικών θέσεων σε μετοχές που διαπραγματεύονται σε Ρυθμιζόμενη Αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να προβαίνουν προσωρινά (για διάστημα τριών μηνών) σε γνωστοποίηση στην Αρμόδια Εποπτική Αρχή, όταν οι καθαρές αρνητικές θέσεις τους φθάνουν, ή υπερβαίνουν το 0,1% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου, μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης αυτής.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι 477,98 μονάδες (-13,4%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 486,19 (-11,9%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 484,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 12,24%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 63,3 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από την υψηλής κεφαλαιοποίηση, δεν υπάρχει τίτλος που να ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Fourlis και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Εθνική και ΟΠΑΠ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 10 ανοδικές μετοχές, έναντι 122 πτωτικών, ενώ 67 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των εννέα ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Οι πιέσεις επέστρεψαν δριμύτερες, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (70.403 συμβόλαια).

Στα 7.081 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.237 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.203, 1.416 για τον Μάρτιο και 787 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.214,5) κινήθηκε μεταξύ 1.150 και 1.325 μονάδων.

Επέστρεψε ο πλουραλισμός στον αξιοσημείωτο δανεισμό τίτλων (10.826 MIG, 16.018 Jumbo, 7.475 Μυτιληναίος, 73.915 ΑΔΜΗΕ, 5.000 Viohalco, 26.500 ΔΕΗ, 8.000 ΟΛΠ, 15.000 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.169), Alpha Bank (7.578), Πειραιώς (6.476), ΔΕΗ (2.981), Ελλάκτωρα (3.518), Μυτιληναίο (2.948), MIG (14.655), ΑΔΜΗΕ (2.943), Εθνική (7.689), ΟΠΑΠ (509), ΟΤΕ (3.006), Lamda Development (175), Viohalco (1.461), ΓΕΚ (364), ΕΧΑΕ (347), Τρ. Αττικής (402), Τέρνα Ενεργειακή (1.512), Intralot (264), Ιντρακόμ (210), Ελ. Πετρέλαια (1.628), Cenergy (3.077), Motor Oil (114), ΕΥΔΑΠ (145), ΟΛΠ (111).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 21.797, Alpha Bank 12.020, MIG 40.700, Εθνική 11.215, Ελλάκτωρα 10.187.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.436.686 τεμ., (από 39.444.751 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.133.479 τεμ. (18.200.579), ΔΕΗ 6.415.566 τεμ. (6.401.566), Eurobank 49.438.021 τεμ. (49.438.021), ΟΠΑΠ 1.291.606 τεμ. (1.291.606), Εθνική 8.630.258 (8.565.258), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων