XA: Κέρδη 2,3 δισ. ευρώ σε τρεις συνεδριάσεις

Συνεχίστηκε το σερί των τραπεζικών μετοχών, ενώ ακολούθησαν Viohalko, Aegean, Φουρλής, Motor Oil, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Στις 641 μονάδες ο ΓΔ, αλλά παραμένει το πρόβλημα των υποτονικών συναλλαγών. Ποια είναι η τεχνική εικόνα.

Δημοσιεύθηκε: 29 Απριλίου 2020 - 17:47

Τελ. Ενημ.: 29 Απριλίου 2020 - 18:43

Load more

Με θετικό βηματισμό και κέρδη, που αυξήθηκαν μετά το θετικό ξεκίνημα στο NYSE, κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να τηρούν στάση ανοδικής αναμονής, περιμένοντας τις σημερινές ανακοινώσεις της Fed, ενώ αύριο η “σκυτάλη” περνάει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στα υπ΄ όψιν ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο 2020, ενώ αύριο Πέμπτη ανακοινώνονται τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ευρωζώνη.

Φτωχή από τζίρο, αλλά όχι από ενδιαφέρον, η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους λιγοστούς ενεργούς traders να έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους, στον αν ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει το mini ανοδικό σερί του, ενώ, πιο υποτονική ήταν η εικόνα στον μη τραπεζικό 25αρη, όπου οι περισσότεροι τίτλοι δεν έδειξαν διαθέσεις για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, έστω και αν προς το τέλος των συναλλαγών επέδειξαν σχετικά βελτιωμένη συμπεριφορά.

Όμως η μεγαλύτερη απογοήτευση ήλθε από την εμμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών και είναι κοινό μυστικό ότι με τόσο χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ψαλιδίζονται σημαντικά οι προσδοκίες για ουσιαστική ανοδική αντίδραση στο προσεχές μέλλον.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγοραστές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στρατιές εγκλωβισμένων, που θα επιχειρήσουν “ηρωική έξοδο”, σε υψηλότερα επίπεδα τιμών και με τόσο χαμηλές συναλλαγές, το “έργο” τους, μόνον εύκολο δεν θα είναι.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι αναλυτές, σπεύδουν να επισημάνουν πως αν ο γενικός δείκτης δεν πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 650 – 688, έστω και με τις βοήθειες του πιθανού, αυριανού, “window dressing” η τελευταία ανοδική κίνηση μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα θα πρέπει να εκλαμβάνεται και ίσως και σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις.

Σταθεροποιητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,165%.

Μένοντας στους κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,36%, από 0,30% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο γενικός, όσο και ο τραπεζικός δείκτης, πέτυχαν τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 5,86% και 14,16%, αντίστοιχα, ενώ στο ανοδικό 3Χ3 η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Ξεκινώντας από τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σχετικά μακριά από τα υψηλά ημέρας, πλην της Eurobank.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+1,91%) σημείωσε υψηλό ημέρας στα 0,7044 ευρώ (+3,28%), της Εθνικής (+0,78%) στα 1,3105 ευρώ (+1,59%), της Eurobank (+4,37%) στα 0,3915 ευρώ (+4,37%) και της Πειραιώς (+2,15%) στα 1,295 ευρώ (+3,35%).

Και τα δύο πρόσημα “είδε” ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κινούμενος μεταξύ 344,81 (-1,47%) και 358,7 μονάδων (+2,43%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 357,08 (+2,04%) και τερμάτισε την συνεδρίαση στις 358,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,43%.

Αν ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 350 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 386 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 303 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ριζικές αλλαγές, επί τα χείρω, φέρνει η κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός στο πεδίο των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που αυξάνει τον προβληματισμό στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και οδηγεί, εκ των πραγμάτων, σε χρονική μετάθεση των σχεδίων, το εύρος της οποίας είναι άμεσα εξαρτημένο από τις επιστημονικές εξελίξεις που θα βάλουν τέλος στην αβεβαιότητα της υγειονομικής κρίσης”.

Από την άλλη, στα 162,4 δισ. αυξήθηκαν οι καταθέσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα το Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Τόσο η γενική κυβέρνηση, όσο και επιχειρήσεις και νοικοκυριά αύξησαν τα ποσά που έχουν τοποθετημένα στις ελληνικές τράπεζες. Ειδικά ο ιδιωτικός τομέας αύξησε τις καταθέσεις του πάνω από τα 145 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 2,846 δισ. ευρώ, έναντι του προηγούμενου μήνα.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,17%), ΕΕΕ (-0,34%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,20%), ΕΧΑΕ (-0,29%), ΛΑΜΔΑ (-0,98%), ΟΛΠ (-0,23%) και ΣΑΡ (-1,25%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Fourli (+4,64% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ο τίτλος του οποίου συμπλήρωσε 26 συνεδριάσεις, με κλεισίματα χαμηλότερα των 4,00 ευρώ. Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 3,82 ευρώ, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κίνησης προς τα 4,20 – 4,45 ευρώ. Στα 2,745 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για την Αεροπορία Αιγαίου (+5,36% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), η μετοχή της οποίας σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 6,00 – 6,22 ευρώ και αμέσως μετά στα 6,96 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 5,10 και 4,99 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), με τον τίτλο να έχει συμπληρώσει 35 συνεδριάσεις, με κλεισίματα χαμηλότερα από το τεχνικό όριο των 6,00 ευρώ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Παπουτσάνης (+1,80%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,56 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,03 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €1,6700.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “στις 31 Μαρτίου είχε προγραμματιστεί η εκκίνηση του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού στην Washington από την Intralot (-1,20%), αλλά η επιδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε αναβολή του σχεδίου, με άγνωστη, προς το παρόν, ημερομηνία λειτουργίας. Πρόκειται για την τρίτη αναβολή, καθώς αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη συνέχεια μετατέθηκε για τον Ιανουάριο και τελικά για τον Μάρτιο”.

Από εκεί και πέρα, στις 18/3 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την Foodlink (+8,20%), χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, το “bid” στον Δρομέα (+2,75%), πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις για την Reds (+7,22%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Quest (-2,54%) και Πλ. Θράκης (-1,60%), ενώ η περιορισμένη προσφορά βοηθά την Ίντεργουντ (+9,93%) να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Άβακα (-1,40%), σε πλαγιοκαθοδική κίνηση από τα 0,153 ευρώ (κλείσιμο 23/4) η Frigoglass (-3,55%), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Sato (+14,29%), ΑΝΕΚ (+5,43%) και Ναύπακτος (+7,26% και λόγω ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αθροίζουν Κρι Κρι (+2,08%) και Λύκος (+8,45%).

Επιστροφή αγοραστών σε Έλτον (+1,47%), Παπουτσάνη (+1,80%), Ελλάδος (+1,70%) και ΚΛΜ (+1,99%), δίπλωσαν οι πτωτικές συνεδριάσεις για Unibios (-1,83%), Centric (-0,43%), Μουζάκη (-3,27%), Μαθιό (-3,57%), Ιντρακόμ (-1,90%) και ΕΥΑΘ (-0,51%), ενώ η Cenergy (+1,54%) συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 35 συνεδριάσεων.

Για τον γενικό δείκτη παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 650 και 680 – 688 μονάδων. Ανοδική διαφυγή θα επιφέρει προβληματισμό στις τάξεις όσων συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι “το ‘ραντεβού’ με τις 582 μονάδες δεν ματαιώθηκε, απλά αναβλήθηκε”. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 592 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που άφησε πίσω του τις 1533, αλλά και τις 1545 – 1548 μονάδες, ο επόμενος ανοδικός στόχος εντοπίζεται στις 1600 – 1605 μονάδες. Η πρώτη, σημαντική, στήριξη στις 1419 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 604 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών) και αντίστασης οι 650. Οι επενδυτές θα εστιάσουν σήμερα τόσο στην ανακοίνωση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ, όσο και στην ανακοίνωση της FED. Σε άλλα διεθνή σημαντικά νέα, η Fitch υποβάθμισε την Ιταλία σε ‘ΒΒΒ-‘. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις της Eurobank με την doValue για την πώληση του χαρτοφυλακίου ‘Cairo’ και της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank, FPS παίρνουν παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου, λόγω της έκθεσης της doValue σε Ιταλία και Ισπανία. Παράλληλα, εξελίσσεται η διαδικασία εξέτασης στο Υπουργείο Οικονομικών για την προέγκριση της χορήγησης κρατικής εγγύησης στη Eurobank για το χαρτοφυλάκιο ‘Cairo’, ύψους €7,5 δισ. το οποίο θα είναι η πρώτη τιτλοποίηση που θα μεταβιβαστεί στον ‘Ηρακλή’. Η Εurobank είχε υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών το αίτημα για ένταξη του χαρτοφυλακίου ‘Cairo’ στον ‘Ηρακλή’ στα τέλη Φεβρουαρίου” σημειώνει η Merit Sec.

“Με ειδικό διάγγελμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανήγγειλε επίσημα την 4η Μαΐου ως ημερομηνία έναρξης της σταδιακής άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε ανάλογες ενέργειες προβαίνουν οι αρχές στην Ισπανία και τη Γαλλία. Ευλόγως, το ελληνικό χρηματιστήριο εκλαμβάνει τα παραπάνω ως το πρώτο βήμα για την επάνοδο στην κανονικότητα, με το γενικό δείκτη να είναι πιθανό να επιδιώξει να προσεγγίσει τις 650 μονάδες μέχρι την Πέμπτη, τελευταία ημέρα του μήνα”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ πραγματοποίησε νέο τοπικό υψηλό ξεπερνώντας και τις 630 μονάδες. Η ουσιαστική αντίσταση βρίσκεται στις 645 μονάδες. Η ανοδική αντίδραση του ΓΔ συνεχίζεται χωρίς να έχουν προσδιοριστεί ακόμα τα όρια πιθανής συσσώρευσης. Οι 645 μονάδες είναι πάντως πολύ πιθανό να αποτελέσουν το άνω όριο της βραχυχρόνιας ανοδικής αντίδρασης. Ο ΔΤΡ από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να τηρεί ακριβώς το προσδοκώμενο trading range μεταξύ 300 - 380 μονάδων. Έχει επιβεβαιώσει δυο φορές τόσο το άνω όριο, όσο και το κάτω όριο. Ενδιάμεσα, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε κάτι άλλο. Οι 380 μονάδες αποτελούν πλέον ισχυρό επίπεδο βραχυχρόνιας αντίστασης”, τονίζει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Έχουμε πλέον το χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των περιορισμών από την πανδημία. Ωστόσο, η επιστροφή στην κανονικότητα θα κριθεί και από το πόσο γρήγορα οι πολίτες θα νιώσουν ασφαλείς να επαναδραστηριοποιηθούν στην καθημερινότητά τους. Μικρή ανοδική κλίση αναμένουμε για την αγορά, η οποία θα εξαρτηθεί σημαντικά και από την πορεία των διεθνών δεικτών. Ανησυχία προκαλεί η υποβάθμιση της Ιταλίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, καθώς βρίσκεται πλέον στο τελευταίο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας. Αναμένουμε σήμερα την καθοδήγηση της FED, ενώ έχουμε και μια πρώτη εικόνα για τις επιπτώσεις της οικονομικής δραστηριότητας από τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ Α’ τριμήνου των ΗΠΑ”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της FED και της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ, οι προσδοκίες των επενδυτών είναι περιορισμένες. Οι νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών είναι ήδη σε ισχύ, με το μεγάλο στοίχημα να αποτελεί το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών και η νέα πραγματικότητα που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Όλες οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, με την Ελλάδα να εκκινεί αυτό το εγχείρημα στις 4 Μαΐου”, σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης.

Τα αντανακλαστικά των αγοραστών στην τασική στήριξη των 590 μονάδων κατάφεραν να φέρουν τον ΓΔ ψηλότερα από τις 630 μονάδες, καταγράφοντας ψηλά 7 εβδομάδων. Οι 590 μονάδες έχουν πλέον ισχυροποιηθεί σαν στήριξη της αγοράς, με βραχυπρόθεσμη στήριξη τις 615 μονάδες. Η υπέρβαση των προαναφερθέντων ορίων ανοίγει τον δρόμο για τις 670 μονάδες του γενικού δείκτη, όπου και αποτελούν μεσοπρόθεσμη αντίσταση της αγοράς.

Ενθαρρυντική και η τεχνική εικόνα του τραπεζικού δείκτη που απέφυγε, προς το παρόν, τον κίνδυνο και επανήλθε σε ουδέτερες ζώνες τιμών. Η στήριξη των 300 μονάδων λειτούργησε καταλυτικά, όμως το momentum παραμένει πτωτικό, όσο ο κλαδικός δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 370 - 380 μονάδων. Υπέρβαση αυτής της ζώνης τιμών, ενδέχεται να δώσει εκρηκτική άνοδο στους τραπεζικούς τίτλους. Βλέποντας όμως την εικόνα του κλάδου πανευρωπαϊκά, μια συσσώρευση μεταξύ 300 - 380 μονάδων αποτελεί το βασικό σενάριο.

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα παρακολουθούμε το πώς οι οικονομίες ανά τον κόσμο, θα ανταποκρίνονται στην σταδιακή επανεκκίνησή τους τις επόμενες εβδομάδες.

“Οι φόβοι για νέα επιδείνωση και οπισθοδρόμηση είναι υπαρκτοί, με άσχημες συνέπειες για τις αγορές, όμως με την σωστή διαχείριση των κυβερνήσεων τους επόμενους μήνες, τα όποια εμπόδια δύναται να ξεπεραστούν”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς αγορές

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές. Αργία στην Ιαπωνία.

Κέρδη στην Ευρώπη και στην Wall Street, παρά τα απογοητευτικά μάκρο, μετά την ανακοίνωση της Gilead Sciences ότι το remdesivir, το φάρμακό της για τον κορωνοϊό, είναι αποτελεσματικό εάν χρησιμοποιηθεί νωρίς, σε συνδυασμό με την αναπήδηση του πετρελαίου.

“H κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να παρατείνει την πανεθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέρα από τις 6 Μαϊου”, μεταδίδει η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε “BBB-“, μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία “junk”, ενώ άλλαξε το outlook της αξιολόγησης σε σταθερό από αρνητικό, επισημαίνοντας ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα στηρίξουν τις δημοσιονομικές πολιτικές της Ιταλίας. Ο οίκος προβλέπει ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος, ενώ το χρέος θα εκτοξευτεί στο 156% του ΑΕΠ, από 134,8% πέρυσι.

Το 29,2% των γερμανικών εταιρειών πιστεύει πως μπορεί να επιβιώσει το πολύ για τρεις μήνες, εάν παραμείνουν σε ισχύ για μια πιο μακρά περίοδο τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊόυ, ενώ το 52,7% δηλώνει πως θα επιβιώσει το πολύ για έξι μήνες, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo.

“260 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η Deutsche Bank για τη διαχείριση των δυνητικών απωλειών δανείων, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού”, όπως ανακοίνωσε μαζί με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ήταν 66 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση από τα 201 εκατ. κέρδη το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, “οι εισηγμένες στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 αναμένουν τώρα ότι θα ανακοινώσουν πτώση 40,4% στα κέρδη του β’ τριμήνου, έναντι πτώσης 37% που προέβλεπαν την περασμένη εβδομάδα. Για το γ’ τρίμηνο, αναμένουν πτώση 29,1% στα κέρδη, έναντι πτώσεως 27,6% που προέβλεπαν μία εβδομάδα πριν”.

Το οικονομικό κλίμα της ευρωζώνης γνώρισε τη μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία του τον Απρίλιο, εξαιτίας των lockdown. Προσγειώθηκε στις 67 μονάδες, από τις 94,2 τον Μάρτιο, στη μεγαλύτερη πτώση από το 1985, οπότε τηρούνται στοιχεία.

“Η Boeing Co συνεργάζεται με επενδυτικές τράπεζες για μια έκδοση ομολόγων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αντλήσει πόρους για να ενισχύσει τον ισολογισμό της εν μέσω της απότομης πτώσης στα ταξίδια, λόγω του κορωνοϊού. Παράλληλα, η Boeing εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλλει αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για παροχή βοήθειας, στο πλαίσιο του προγράμματος των $17 δισ. για τις εταιρείες που είναι κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια”, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν ύφεση 3,5%. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, η προσωπική κατανάλωση βούλιαξε 7,6%. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 3,6%.

Ελεύθερη πτώση κατέγραψαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία της αμερικάνικης ένωσης μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων βούτηξε 20,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στις 88,2 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2011. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 13,%.

“Η πλειοψηφία των πλουσιότερων επενδυτών του κόσμου περιμένει να πέσουν κι άλλο οι μετοχές πριν αγοράσουν ξανά, λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία”, σύμφωνα με έρευνα της UBS Global Wealth Management, που έκανε σε 2.928 επενδυτές και 1.180 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, στο διάστημα 1 - 20 Απριλίου.

“Ενώ δεν υπάρχει ποτέ καλή στιγμή για μία πανδημία, η κρίση της Covid-19 έφτασε σε μία ιδιαίτερα κακή στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Ο κόσμος από καιρό έχει συρθεί σε μία τέλεια καταιγίδα οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, οι οποίοι τώρα αυξάνονται και γίνονται ακόμη πιο έντονοι”, σημειώνει σε άρθρο του ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η Capital Economics, αν και προσδοκά απότομη ανάκαμψη στην παγκόσμια δραστηριότητα μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα στις περισσότερες οικονομίες, ακόμη και μετά από δύο, ή τρία χρόνια. Θεωρεί ότι υπάρχουν τέσσερις ομάδες χωρών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πολύ παρατεταμένης ανάκαμψης και σε αυτές τοποθετεί και την Ελλάδα, κυρίως λόγω του τουρισμού και του υψηλού επιπέδου δημόσιου χρέους.

“Έως το ποσό των 4 δισ. ευρώ μπορεί να λάβει η Ελλάδα ως δάνειο για την αντιμετώπιση των αναγκών της από την πανδημία του κορωνοϊού, από τον μηχανισμό Ευρωπαϊκής στήριξης ESM (πιστωτική γραμμή για την COVID-19)” σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bank of America Global Research.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 628,58 (-1%) και 640,95 μονάδων (+0,94%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 640,85 (+0,93%), μέσω των δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 642,01 (+1,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 641,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,10%.

Ο τζίρος στα 55,2 εκατ., από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, η ΑΡΑΙΓ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με το θετικό.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Viohalco, Motor Oil, Jumbo, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην αγορά παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.983 συμβόλαια).

Στα 3.364 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.567 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 720, 631 για τον Μάιο και 89 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.554,75) κινήθηκε μεταξύ 1.521 και 1.557 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.791 Τρ. Αττικής, 20.670 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.478), Alpha Bank (4.922), Πειραιώς (1.273), ΔΕΗ (971), Ελλάκτωρα (332), Εθνική (4.838), ΟΠΑΠ (318), ΟΤΕ (114), Μυτιληναίο (122), ΑΔΜΗΕ (191), Lamda Development (109), Τέρνα Ενεργειακή (244), Viohalco (511).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.189, MIG 42.392, Alpha Bank 26.240, Εθνική 19.452.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                           Name of Issuer                   NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.343.661 τεμ., (από 39.593.661 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 18.937.461 τεμ. (18.937.986), ΔΕΗ 5.942.694 τεμ. (5.942.694), Eurobank 55.814.968 τεμ. (55.654.752), ΟΠΑΠ 1.307.899 τεμ. (1.307.899), Εθνική 9.683.988 (9.683.988), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων