Συνεδρίαση δύο όψεων η πρώτη του μήνα και της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά τις συναλλαγές επιφυλακτικά, δοκιμάζοντας τιμές οριακά χαμηλότερα των 2300 μονάδων, όμως κάπου εκεί ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά αντίδρασης από τους αγοραστές, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 12.00 οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να γυρίσουν σε θετικό έδαφος, το οποίο διατήρησαν μέχρι τέλους.
Η τελευταία “πινελιά” ως συνήθως, μπήκε από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στα υψηλά ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και μαζί και έξι τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Οι Βαρύδεικτοι Τραπεζικοί τίτλοι, μαζί με τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ ήταν αυτοί που ηγήθηκαν της αντίδρασης, όμως η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ συνέχισε να μην ενθουσιάζει, ενώ στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν τριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε σημαντικά στην συνέχεια και άλλαξε προς το τέλος των συναλλαγών, υπέρ των “πράσινων” τίτλων.
Από την άλλη, ίσως αξίζει υποσημείωσης η μικρή κινητικότητα που σημειώθηκε σε λίγους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πάντα με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια.
Αυξημένα αντανακλαστικά ζητούν οι αναλυτές από όσους traders συνεχίζουν να ακολουθούν τις ημερήσιες τάσεις, καθώς δείχνουν να επιστρέφουν, στις Διεθνείς Αγορές, οι ανησυχίες για τις αποτιμήσεις και την περαιτέρω πορεία των Εταιρειών Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ προβληματισμό δημιουργεί και το επιθετικό “profit taking” στην Αγορά των Εμπορευμάτων.
Στον αντίλογο και σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Citi που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στους Έλληνες πελάτες του Citi Wealth, με τίτλο "The Short and Long – 2026 Q1 Macro Investment View", “σε ότι αφορά τις ανησυχίες σχετικά με τις επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι τομείς της Τεχνολογίας και των Επικοινωνιών εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της αναμενόμενης αύξησης των κερδών του S&P 500 και περίπου το 40% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της Αγοράς. Η ιστορία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, καθώς η επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας στις μετοχές είναι σχεδόν αδύνατη, αν οι Εταιρείες Τεχνολογίας δεν παίζουν ηγετικό ρόλο σε ένα χαρτοφυλάκιο”.
Από εκεί και πέρα, στα χρηματιστηριακά γραφεία οι συζητήσεις συνεχίζουν να επικεντρώνονται στις εισροές – εκροές κεφαλαίων που αναμένονται, από τις αναδιαρθρώσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων, με όλο και περισσότερους αναλυτές να εκτιμούν πως “οι χρηματικές διανομές θα παραμείνουν ψηλά στα κριτήρια των Ξένων Διαχειριστών, όπως και τα business plans που θα ανακοινώσουν οι Εισηγμένες”.
Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “κοιτώντας τη χρήση που ξεκίνησε, η αύξηση της κερδοφορίας δεν προέρχεται μόνο από οργανική ανάπτυξη, αλλά και από τις κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων που έχουν ήδη ανακοινώσει οι Εισηγμένες και οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν από τη φετινή και την επόμενη χρήση. Αυτή θα είναι η επόμενη κρίσιμη παράμετρος στην οποία θα εστιάσουν οι επενδυτές. Τα επικαιροποιημένα επιχειρηματικά πλάνα θα ενσωματώσουν όχι μόνο τις πρόσφατες κινήσεις, αλλά ενδεχομένως και νέες πρωτοβουλίες μεγέθυνσης. Σε μια Αγορά που ετοιμάζεται να ‘αλλάξει πίστα’, τα μεγέθη θα κρίνουν τη βιωσιμότητα της παρουσίας των Εταιρειών σε αυτήν. Γιατί οι εισροές είναι καλοδεχούμενες, αλλά χωρίς διατηρήσιμη κερδοφορία και πειστική προοπτική ανάπτυξης, το πάρτι θα τελειώσει γρήγορα”.
Σε κάθε περίπτωση, αν η Αγορά έως τις 31 Μαρτίου προεξοφλήσει τα πάντα, το “profit taking”, από εκεί και μετά, θα πρέπει να αποτελέσει παράμετρο υπό εξέταση.
Από την άλλη, είναι άγνωστο αν θα συνεχιστούν τα βραχυπρόθεσμα “στοιχήματα” που πήραν οι traders για πιθανή είσοδο στον MSCI Greece Standard, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του Οίκου, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι δεν έχει λόγο να προσθέσει μετοχές και σε λίγους μήνες να τις υποβιβάσει στον MSCI Small Cap. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αφαίρεση της MTLN, ο εν λόγω δείκτης αποτελείται από 8 μετοχές και συγκεκριμένα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ.
Να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις από τον MSCI αναμένονται στις 10/2/2026 και το rebalancing στις 27/2/2026.
Με ανοδικές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με την προσοχή των ενεργών επενδυτών να παραμένει στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και στις δύο Πλευρές του Ατλαντικού.
Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών ECB και BoE (Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου), με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς να αναμένουν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια και το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο στην προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς.
“Οι Αγορές μπορεί να τιμολογήσουν μια μέτρια επιτάχυνση των μειώσεων επιτοκίων, αλλά ένας επιθετικός κύκλος χαλάρωσης φαίνεται απίθανος”, εκτιμούν οι αναλυτές με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Fed τον Μάιο από τον Κέβιν Γουόρς, ο οποίος θεωρείται λιγότερο υποστηρικτικός στις βαθιές μειώσεις επιτοκίων και πιο ανήσυχος για τον πληθωρισμό.
Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,54% ισορροπεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,25% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,370% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 2298,81 (-0,69%) και 2345,62 μονάδων (+1,33%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 2339,42 (+1,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 2346,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,38%.
Ο τζίρος στα 452,1 εκατ., από τα οποία τα 137,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (CENER, MTLN, BYLOT, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΤΖΚΑ, ΕΕΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), με τους ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ να απασχολούν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Ίσως αξίζει υποσημείωση το “πακέτο” που έλαβε χώρα στις τελικές δημοπρασίες, 12217568 τεμ. στα 4,14 ευρώ, για την μετοχή της ΕΥΡΩΒ.
Από τον συνολικό τζίρο των 452,1 εκατ., τα 435,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές, με την τελική εικόνα να δίνει το απόλυτο προβάδισμα στους “buyers” (ΑΛΦΑ +6,17%, ΕΤΕ +2,85%, ΕΥΡΩΒ +1,52%, ΠΕΙΡ +1,22%, BOCHGR +1,28%, OPTIMA +2,19% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).
Μεταξύ 2685,47 (-0,71%) και 2774,55 μονάδων (+2,58%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 2760,89 (+2,08%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 2774,55 (+2,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2774,1 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,56%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2549 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2372, 2300, 2283, 2243, 2182, 2168 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2159 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 2850 μονάδες.
Μένοντας στον κλάδο, “ο Ελληνικός Τραπεζικός τομέας βρίσκεται πλέον σε πολύ ισχυρότερη θέση για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και να απορροφήσει πιθανούς κραδασμούς”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση του Economist: “The World Ahead 2026: Athens Gala Dinner”.
Ισχυρή εικόνα για το κλείσιμο του έτους παρουσίασε η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές την Παρασκευή, πριν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου και λίγες εβδομάδες πριν το Capital Markets Day που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου στο Λονδίνο. Όπως επισημαίνει στο πρωινό της report η Beta Sec., “παρά την επιβράδυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, κυρίως λόγω αυξημένων αποπληρωμών προς το τέλος του έτους, η Τράπεζα πέτυχε τον ετήσιο στόχο καθαρής πιστωτικής επέκτασης άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα ένα ιστορικό ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια η καθαρή πιστωτική επέκταση στη Λιανική Τραπεζική έγινε θετική, με βασικό μοχλό τα στεγαστικά δάνεια. Η Διοίκηση επαναβεβαίωσε το σύνολο του βασικού guidance, με απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTBV) περίπου 15%, κέρδη ανά μετοχή (EPS) 0,80 ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 κοντά στο 13% μετά την ενσωμάτωση των πρόσφατων κινήσεων”.
Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (-1,85%), ΔΑΑ (-1,06%), MTLN (-2,22%), ΑΡΑΙΓ (+1,34%), ΕΕΕ (+1,57%), ΜΠΕΛΑ (+1,76%), ΟΠΑΠ (+3,76%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της TITC (+0,35%), “ο Όμιλος ολοκλήρωσε την εξαγορά της ‘Vracs de L’Estuaire’, μιας εδραιωμένης Εταιρείας τσιμεντοειδών στη Βόρεια Γαλλία, ενισχύοντας τη δέσμευσή του για περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου προϊόντων του στη Γαλλική Αγορά και για επιτάχυνση της αναπτυξιακής του πορείας στο πλαίσιο της στρατηγικής ‘TITAN Forward 2029’. Η Vracs de L'Estuaire διαθέτει σύγχρονη Μονάδα άλεσης στο Λιμάνι της Χάβρης, στη Βόρεια Γαλλία, με ετήσια δυναμικότητα άλεσης κλίνκερ 0,6 εκατ. τόνων. Η στρατηγική της θέση επιτρέπει την αποτελεσματική εξυπηρέτηση μίας από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες Αγορές στην Ευρώπη”.
Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι μάλλον τελείωσε ο τελευταίος πωλητής στην ΜΠΕΛΑ (+1,76%), όμως αυτό θα κληθούν να το επιβεβαιώσουν οι επόμενες συνεδριάσεις. Ερωτηματικό παραμένουν οι εκροές που αναμένονται από την αναβάθμιση της Αγοράς και την, πιθανολογούμενη, μη είσοδο της μετοχής στον δείκτη MSCI DM Standard Greece.
Ενισχύει τη θέση της στον ΟΠΑΠ η Allwyn, με νέες, μικρότερες, αγορές μετοχών. Πιο συγκεκριμένα, την 30η Ιανουαρίου 2026 απέκτησε 35798 ΚΟ μετοχές της Εταιρείας σε μέση τιμή 17,0000 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι για συνολικό τίμημα περίπου 608566 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι μετοχές που αποκτήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για το μερικό διακανονισμό των ανοιχτών θέσεων της προθεσμιακής συναλλαγής επί μετοχών που γνωστοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2025. Οι αγορές των μετοχών πραγματοποιήθηκαν μέσω του Χ.Α. καθώς και σε ιδιωτικούς τόπους διαπραγμάτευσης που λειτουργούν ως Πολυμερείς Μηχανισμοί Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ), ενώ οι συναλλαγές μερικού κλεισίματος των θέσεων της προθεσμιακής συναλλαγής επί μετοχών εκτελέστηκαν εξωχρηματιστηριακά (OTC) / εκτός τόπου διαπραγμάτευσης.
Μέχρι τις 9 τρέχοντος μήνα, έχουν το περιθώριο όσοι είχαν καταψηφίσει το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε τη σχεδιαζόμενη διασυνοριακή μετατροπή της Εταιρείας, να δεσμεύσουν τις μετοχές τους για να πληρωθούν σε μετρητά (€19,04 ανά μετοχή). Δεν αποκλείεται μέχρι τότε, η τιμή της μετοχής να επαναπροσεγγίσει τα 19,00 ευρώ στο ταμπλώ.
Σε υψηλά επταμήνου η ΕΕΕ (+1,57%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η ΑΡΑΙΓ (+1,34%).
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Την Πέμπτη η ΕΚΤ και η ΒοΕ αποφασίζουν για τα παρεμβατικά τους επιτόκια, ενώ την Παρασκευή στις ΗΠΑ ανακοινώνονται στοιχεία της Αγοράς εργασίας για τον Ιανουάριο. ‘Sell-off’ για το Χρυσό και το Bitcoin μετά από το ορισμό του Κέβιν Γουόρς ως νέου πιθανού προέδρου της Federal το Μάιο. Ανοικτά όλα τα σενάρια στο ξεκίνημα του Φεβρουαρίου μετά την εκπλήρωση του γενναιόδωρου ‘January effect”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η διάθεση για ανάληψη κινδύνων επιδεινώνεται, εν μέσω της απότομης αντιστροφής των υπερβολικά δημοφιλών συναλλαγών σε όλα τα Περιουσιακά Στοιχεία, με την επανεμφάνιση ανησυχιών σχετικά με τις αποτιμήσεις και την αύξηση της αβεβαιότητας γύρω από τη μελλοντική κατεύθυνση της Fed”, επισημαίνει η Eurobank Equities.
“Η Αγορά έδειξε να αφομοιώνει τα κέρδη, παρά να αντιστρέφει την πορεία της. Εάν το κλίμα κινδύνου Παγκοσμίως παραμείνει ευνοϊκό, οι υποχωρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρίες αγοράς. Ωστόσο, οι απότομες πτώσεις στις Ξένες Αγορές, μετά την πτώση των τιμών των Εμπορευμάτων, ενδέχεται να αυξήσουν την επιφυλακτικότητα”, όπως εκτιμά η Beta Sec.
“Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις Αγορές η πτώση των Πολύτιμων Μετάλλων και κυρίως του Χρυσού. Η υποχώρηση αυτή ενδέχεται να διαχυθεί και στα υπόλοιπα ριψοκίνδυνα Περιουσιακά Στοιχεία και ως επί το πλείστον στις μετοχές. Πέραν αυτών, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, αν και δεν αναμένεται να μειωθούν τα επιτόκια”, όπως επισημαίνει η Depolas Investment Services.
“Μπορεί η προηγούμενη εβδομάδα να έκλεισε με κέρδη, παρ’ όλα αυτά οι πωλητές φάνηκαν να κάνουν την εμφάνισή τους με το που ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε τιμές άνω των 2350 μονάδων, όπως υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Ο Τραπεζικός κλάδος, όπως ήταν λογικό, δέχθηκε και τις μεγαλύτερες πιέσεις. Η Αγορά, ωστόσο, συνεχίζει να είναι “πρωταθλήτρια” για το 2026, καθώς έκλεισε τον προηγούμενο μήνα με κέρδη 9,16%.
Φαίνεται ότι ο MSCI βιάζεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα στις Ανεπτυγμένες Αγορές, από τις Αναδυόμενες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αρκετά νέα funds να τοποθετούνται βιαστικά και επιθετικά πριν τις εξελίξεις.
Ο τζίρος φέτος δείχνει να σπάει κάθε ρεκόρ πολλών ετών και μαζί του, και τα κέρδη της ΕΧΑΕ, αν αναλογιστεί κανείς πόσο βιαστική απόφαση ήταν η αλλαγή χεριών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Η πίεση που παρατηρείται σε ορισμένες μετοχές σχετίζεται κυρίως με αναγκαστικές εκροές, κάτι που φαίνεται έντονα το τελευταίο διάστημα σε ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε τα flows θα κάνουν παύση και θα δούμε μία ουσιαστική διόρθωση, θυμίζοντας ότι πέρσι χρειάστηκε ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο πριν η Αγορά διορθώσει.
Πλέον ο χρόνος “τρέχει” πιο γρήγορα, με τις εξελίξεις και τις τιμές να κινούνται αισθητά ταχύτερα.
Υπενθυμίζουμε ότι η Αγορά αναμένει τις ανακοινώσεις και τις αλλαγές του MSCI τη μεθεπόμενη Τρίτη, με το rebalancing να ολοκληρώνεται στις 27 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, το ενδιαφέρον αναμένεται να παραμείνει ζωηρό στο ταμπλώ, ανεξαρτήτως των όποιων βραχυπρόθεσμων διορθώσεων.
Η αβεβαιότητα γύρω από το Ιράν παίζει τον ρόλο της στις Διεθνείς Αγορές, οι οποίες εμφανίζονται πιο αμυντικές, με τις εξελίξεις να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τις ισορροπίες.
Από την άλλη, η απότομη διόρθωση σε Χρυσό, Ασήμι και Bitcoin ενδέχεται να φέρει περισσότερες εισροές στις μετοχικές αξίες.
Το Δολάριο αντέδρασε από τις στηρίξεις, θυμίζοντας ότι το Ευρώ είχε πληρώσει τον πρώτο μεγάλο στόχο του 1,2070 πριν δώσει διόρθωση.
Φαίνεται ότι το Δολάριο και το 2026, θα συνεχίσει να υποτιμάται, με την Αμερικανική Οικονομία από τη μία να ωφελείται σε τομείς όπως οι Εξαγωγές και ο Τουρισμός, αλλά από την άλλη να προβληματίζεται από τις συνεχιζόμενες εκροές σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η Αγορά έδειξε ότι η ζώνη των 2350 – 2370 μονάδων θα αποτελέσει βραχυπρόθεσμο εμπόδιο, κάτι που θα επιβεβαιωθεί εάν η αρχή της εβδομάδας δεν καταφέρει να δοκιμάσει άμεσα μία νέα ανοδική προσπάθεια.
Η τάση σε εβδομαδιαίο γράφημα παραμένει απροβλημάτιστη, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι οι αποτιμήσεις έχουν πλέον προσεγγίσει τα υψηλά του 2008, από όπου και ξεκίνησε η τότε πτωτική κίνηση”, σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (17,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (15,2), ΕΤΕ (14), ΠΕΙΡ (10,6), ΑΛΦΑ (10), ΔΕΗ (7,4), ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6,5), MTLN (6,4), TITC (4,5), BOCHGR (4,1), CENER (4,1), ΜΟΗ (3,8), ΔΑΑ (3,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (3,4), ΜΠΕΛΑ (3,4), BIO (3,3), ΕΛΠΕ (2,8), CREDIA (2,4), AKTR (2,2), OPTIMA (2), BYLOT (1,9), ΕΛΧΑ (1,7), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,5), ΑΡΑΙΓ (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2), ΟΛΠ (1), ΚΑΡΕΛ (1), ΛΑΜΨΑ (1 δισ. ευρώ).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2026 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΛΑΒΙ (+34,85%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+30,45%), CENER (+29,07%), ΠΕΙΡ (+26,79%), ACAG (+24,18%), ΕΛΧΑ (+23,27%), ΕΥΡΩΒ (+22,57%), ΑΛΦΑ (+20,11%), ΣΙΔΜΑ (+19,17%), BOCHGR (+19,14%), ΕΤΕ (+18%), ΚΡΙ (+17,63%), DIMAND (+15,63%), ΑΒΑΞ (+15,15%), OPTIMA (+14,79%), ΤΖΚΑ (14,74%), ΒΙΝΤΑ (+13,64%), ΟΤΟΕΛ (+13,22%), EVR (+12,56%), ALPHA ETF FTSE ATHEX LARGE CAP (+11,5%), REALCONS (+11,38%), AKTR (+10,82%), ΓΛΜΕΖΖ (+10,78%), ΛΟΓΟΣ (+10,62%), ΔΕΗ (+10,44%), ΕΛΛ (+10,06%).
“Tips” έξω από τα όρια του FTSE25
Από σήμερα και μετά τη μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της EIS (+0,33%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,10 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,05 ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 1,8000.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+1,5%), ΕΛΒΕ (+1,79%), ΠΛΑΚΡ (+3,38%), ΠΑΠ (+1,34%), TREK (+0,64%), ΠΡΔ (+1,47%), ΒΙΝΤΑ (+3,45%), ΜΕΝΤΙ (+0,38%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΡΟΦ (+1,92%), “ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 100% επί των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας Indigo (London) Holdings Limited και συνακόλουθα της κατά 100% Θυγατρικής της Contemi Solutions (London) Ltd, που εδρεύουν στην Αγγλία. Το συνολικό ποσό της ως άνω επένδυσης ανέρχεται σε €3,8 εκατ., το οποίο βρίσκεται εντός του εύρους που έχει ήδη γνωστοποιηθεί με την προηγούμενη ανακοίνωση της Εταιρείας”.
“Πακέτο” της τάξεως των 200000 μετοχών, ή του 6,5% περίπου της Εταιρείας άλλαξε χέρια στη ΤΖΚΑ (+26,06%) στην τιμή των 1,40 ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “πωλητής του ‘πακέτου’ είναι μέλος της Οικογένειας Τζιρακιάν (βασικός μέτοχος) και αγοραστής, Εταιρεία η οποία θα επιχειρήσει να συνδράμει στην αύξηση των εργασιών της Εισηγμένης στο μέλλον”.
Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερες πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, δεν αποκλείεται η νέα Μέτοχος στην οποία θα καταλήξει η προσυμφωνημένη συναλλαγή, να επιδιώξει την αύξηση του ποσοστού της, προϊόντος του χρόνου, ενώ η φημολογία για ενασχόληση με τον κλάδο της Αμυντικής Βιομηχανίας πρέπει να επιβεβαιωθεί.
Η μετοχή, μετά την τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 1,57 ευρώ (κλείσιμο 22/1), σήμερα είχε επιθετικούς αγοραστές από το ξεκίνημα των συναλλαγών.
Ενδιαφέρον θα έχει να ανακοινωθούν τα στοιχεία του νέου Αγοραστή, αν και η πραγματοποίηση των δύο “πακέτων” δεν σιγουρεύει ότι θα υπάρξουν υποχρεωτικές ανακοινώσεις.
Αντανακλαστική κίνηση από ΣΙΔΜΑ (+5,48% και υψηλά 21 μηνών ) και ΕΛΣΤΡ (+3,73%).
Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΡΙΓΟ (-3,03%).
Σε νέα υψηλά 31 μηνών η ACAG (+2,29%), σε υψηλά 44 μηνών η ΛΑΒΙ (+9,18%).
Νέα ιστορικά υψηλά για REALCONS (+2,22%) και ΚΡΙ (+3%).
Επιστροφή αγοραστών σε ΚΟΥΑΛ (+0,89%), CREDIA (+3,03%), ΑΒΑΞ (+1,48%), ΓΚΜΕΖΖ (+2,31%), ΑΣΚΟ (+1,29%), EVR (+1,82%).
Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε η ONYX (+1,24%) και μετά από πτωτικό “καρέ” η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,56%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2163, 2100, 2077, 2062 - 2056, 2011, 1992 - 1988 (συγκλίνουν ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 2400 μονάδες.
Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5584 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 6100 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 5243, 5082, 5011 – 5002 (συγκλίνουν ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές για τις μεγάλες Αγορές σε Ασία – Ειρηνικό.
Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.
Απώλειες που ξεπερνούν το 4,5% για το Πετρέλαιο, στο 1,181 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Τα Κράτη - Μέλη του ΟΠΕΚ+ κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία να παγώσουν την παραγωγή Πετρελαίου τον Μάρτιο στα ίδια επίπεδα με των δύο προηγούμενων μηνών, σύμφωνα με τρεις αντιπροσώπους και ένα προσχέδιο δήλωσης που είδε το Reuters, παρά την άνοδο των τιμών του Αργού σε υψηλά 6μηνου, λόγω των ανησυχιών για Αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν.
Επιθετικό “profit taking” πιέζει προς τα $4700 τον Χρυσό (συμβόλαιο Απριλίου 2026), προς τα $79 διορθώνει το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2026).
Οι αναλυτές εμμένουν στις θέσεις τους ότι “ο Χρυσός θα ωφεληθεί από τη διαφοροποίηση μεταξύ των Διαχειριστών συναλλαγματικών αποθεμάτων των Κεντρικών Τραπεζών και άλλων επενδυτών”.
“Η τιμή του Χρυσού μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι Ιδιώτες επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στο Πολύτιμο Μέταλλο, ως αντιστάθμισμα για τις μετοχές. Οι Ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να αυξήσουν την έκθεσή τους στον Χρυσό στο 4,6% ενός μέσου χαρτοφυλακίου, από 3% σήμερα. Μια τέτοια αύξηση θα σήμαινε μια τιμή μεταξύ $8000 και $8500 ανά ουγκιά για το Πολύτιμο Μέταλλο. Οι κατανομές σε Χρυσό τόσο από Ιδιώτες επενδυτές, όσο και από Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνονται σταδιακά. Συνεχίζουμε να βλέπουμε περαιτέρω ανοδικό δυναμικό τα επόμενα χρόνια”, αναφέρει η JP Morgan.
H έκθεση της JP Morgan υποστηρίζει ότι “τα Νοικοκυριά έχουν αντικαταστήσει τις μακροπρόθεσμες θέσεις τους σε ομόλογα, με Χρυσό, μια τάση που προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί”.
Η Deutsche Bank εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Πολύτιμο Μέταλλο θα φτάσει τις $6000 ανά ουγκιά έως το τέλος του έτους. Εκτιμά πως η μεταβλητότητα δεν αποτελεί την αρχή μιας μεγαλύτερης πτώσης για τον Χρυσό και ότι διαρθρωτικοί παράγοντες θα συνεχίσουν να ωθούν τις τιμές προς τα πάνω, όπως οι προσπάθειες Ξένων Επενδυτών και Κεντρικών Τραπεζών να μειώσουν την έκθεση στο Δολάριο, καθώς και η αυξημένη ζήτηση από Ιδιώτες επενδυτές, ιδιαίτερα στην Ασία.
Στα $78900 το Bitcoin, στα $2370 το Ethereum.
“Αυτό που ξεκίνησε ως απότομη κατάρρευση τον Οκτώβριο, έχει εξελιχθεί πλέον σε κάτι πολύ πιο διαβρωτικό: ένα ‘sell – off’ που δεν οδηγείται από πανικό, αλλά από την απουσία αγοραστών, δυναμικής και πίστης. Το Bitcoin δεν κατάφερε να αντιδράσει στις γεωπολιτικές εντάσεις, στην υποχώρηση του Δολαρίου, ή στα ράλι των μετοχών. Ακόμα και κατά τις έντονες διακυμάνσεις στο Χρυσό και το Ασήμι, τις τελευταίες εβδομάδες, δεν παρατηρήθηκε μετακίνηση κεφαλαίων προς τα Κρυπτονομίσματα”, σημειώνει το Bloomberg.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Κίνα ενισχύθηκε στις 50,3 μονάδες τον Ιανουάριο, από 50,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με έρευνα της S&P Global, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters. Ήταν η ισχυρότερη μέτρηση από τον Οκτώβριο, όταν ο δείκτης ήταν στις 50,6 μονάδες.
Το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε, υποχωρώντας σε χαμηλό εννεαμήνου, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης και τις αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος.
Κατά 0,3% αυξήθηκε η μέση αξία των κατοικιών τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Nationwide, φτάνοντας τις 270873 Στερλίνες (περίπου 312000 Ευρώ), μετά από πτώση 0,4% τον Δεκέμβριο. Η εξέλιξη αυτή ήταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Σε ετήσια βάση, οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες κατά 1%.
Σε καθεστώς συρρίκνωσης παρέμεινε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης PMI Μεταποίησης της Ευρωζώνης (HCOB), που καταρτίζει η S&P Global, αυξήθηκε στις 49,5 μονάδες, από το χαμηλό εννέα μηνών των 48,8 τον Δεκέμβριο, ελαφρώς υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση των 49,4 μονάδων. Ωστόσο, παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Η μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ επεκτάθηκε τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2022. Ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 52,6 μονάδες, από 47,9, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από όλες τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
“Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει ένα στρατηγικό απόθεμα κρίσιμων ορυκτών με αρχικό κεφάλαιο $12 δισ., με στόχο να προστατεύσει τους Κατασκευαστές από διαταραχές στην προσφορά, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μειώσουν δραστικά την εξάρτησή τους από τις Κινεζικές σπάνιες γαίες. Το εγχείρημα με την ονομασία ‘Project Vault’ προβλέπει την αγορά και αποθήκευση κρίσιμων ορυκτών μέσω Κρατικού δανείου $10 δισ. και αρχικών ιδιωτικών κεφαλαίων $1,67 δισ.” Το σχέδιο περιέγραψαν στο Bloomberg ανώτεροι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2,1 δισ. ευρώ, στα 160,2 δισ.
Η Intesa Sanpaolo ξεκινά κάλυψη και για τις τέσσερις Ελληνικές Συστημικές Τράπεζες. Θετική στάση (“buy”) διατηρεί για την Τράπεζα Πειραιώς, για την Eurobank και για την Alpha Bank, ενώ για την Εθνική Τράπεζα η σύσταση είναι “neutral”. Οι τιμές - στόχοι είναι για την Πειραιώς 10,6 ευρώ, την Eurobank 4,9 ευρώ, την Alpha Βank 4,7 ευρώ και την Εθνική Τράπεζα 15,4 ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι AKTR, MTLN, CENER, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΔΑΑ και στο υψηλό οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, BOCHGR, OPTIMA, AKTR, CENER.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 76 ανοδικούς τίτλους, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
----ΧΠΑ
Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.952 συμβόλαια).
Στα 6.432 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.403 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Στα 3.092 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 3.277 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.261, 1.095 για τον Φεβρουάριο και 166 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.984,5), κινήθηκε μεταξύ 5.858,75 και 5.990 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 12, 12 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.771), κινήθηκε μεταξύ 2.708,5 και 2.771 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 9.513,5).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap, 30.000 ΟΠΑΠ, 500.000 ΑΛΦΑ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΑΛΦΑ (6.357), BYLOT (16.827), ΛΑΜΔΑ (340), ΦΡΛΚ (112), ΠΕΙΡ (9.184), ΕΤΕ (1.063), CREDIA (893), ΕΥΡΩΒ (5.654), AKTR (1.254), ΑΡΑΙΓ (108), ΔΕΗ (215), MTLN (1.009), BOCHGR (396), ΕΛΧΑ (320), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (195), ΑΒΑΞ (103), ΟΠΑΠ (846), ΜΠΕΛΑ (450), ΕΛΠΕ (251), ΕΧΑΕ (104), ΟΤΕ (503), ΒΙΟ (152), OPTIMA (109).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: BYLOT 1.092.951, ΑΛΦΑ 48.382, AKTR 87.607, CREDIA 14.731, MTLN 12.590, ΕΥΡΩΒ 24.916, ΛΑΜΔΑ 16.571, ΔΕΗ 21.388, ΕΤΕ 16.165, ΑΔΜΗΕ 12.990, ΠΕΙΡ 48.507, ΕΥΔΑΠ 12.047, ΙΝΤΚΑ 12.999.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 208.262.292 τεμ., (από 189.254.113 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 9.916.593 τεμ. (9.916.593), ΟΠΑΠ 6.018.370 τεμ. (6.017.695), ΕΤΕ 22.185.880 τεμ. (22.426.808), ΟΤΕ 2.314.564 τεμ. (2.239.853), ΠΕΙΡ 10.610.020 τεμ. (10.641.837), ΑΔΜΗΕ 6.850.730 τεμ. (6.850.730), MTLN 1.397.462 τεμ. (1.399.050), BYLOT 27.123.465 τεμ. (28.679.020), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1.283.262 τεμ. (1.233.262), OPTIMA 4.853.536 τεμ. (4.818.291), ΕΥΡΩΒ 99.079.791 τεμ. (92.801.151), CENER 976.764 τεμ. (1.040.631), ΜΟΗ 1.027.885 τεμ. (1.058.467).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Covalis Capital LLP | MTLN | 0,90166% | 2026/1/20 |
NSP: Net Short Position