Αναζωπύρωση εντάσεων στη Μέση Ανατολή, επάνοδος της τιμής του αμερικανικού αργού πάνω από τα $70, στα $72,74 το brent και από μείον 0,24% τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.
Νωρίτερα, μικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για τις προμήθειες από την περιοχή.
Στις 18,41 μονάδες ο δείκτης VIX/CBOE, που πρακτικά σημαίνει ότι για τους επενδυτές βασικό ενδεχόμενο είναι αυτό της συντήρησης του μνημονίου συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν, για εκεχειρία 60 ημερών, πλην όμως για τους traders η βραχυπρόθεσμη «τιμολόγηση» γίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ηδη, οι δύο πλευρές προγραμματίζουν συνομιλίες για τερματισμό των εκατέρωθεν επιθέσεων, αύριο στο Κατάρ.
Discount που συνεκτιμάται αφενός με το «κλείσιμο βιβλίων» εξαμήνου αύριο Τρίτη, αφετέρου με την ανακοίνωση κρίσιμων οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, μεθαύριο Πέμπτη. Ούτως ή άλλως το «ταμείο» Ιουνίου είναι μείον, ενδεικτικά 2,23% για τον S&P500, στις 7.353,37 μονάδες. Μείον και για DAX30, CAC40, πάντα κατά τη διάρκεια Ιουνίου.
Με αντίθετο αποτέλεσμα οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με τον ΓΔ στις 2.449,29 μονάδες, η μεταβολή είναι κατά 3,34% θετική.
Διαφοροποίηση που οφείλεται κυρίως στην υπεραπόδοση «βαριών χαρτιών» του FTSE25 και όχι σε τραπεζικά χαρτιά. Οντως για τον FTSE25 στις 6.203,62 μονάδες η μεταβολή είναι συν 3,06% έναντι οριακά αρνητικής 0,04% για τον ΔΤΡ στις 2.734,21 μονάδες. Premium συγκεκριμένων blue chips έναντι τραπεζικών, με τον ενεργειακό κλάδο να τροφοδοτεί τη long φορά της αγοράς.
Κύριος τροφοδότης η ΔΕΗ, με απόδοση 9,71% στα 23,04 ευρώ, και συγχρονισμένη τάση του ΑΔΜΗΕ (22,81%), όπως και των HelleniQ Energy (8,70), Motor Oil (38,14), αλλά και της AKTOR (30,16%) που διεκδικεί ρόλο στον ευρύτερα εννοούμενο ενεργειακό κλάδο. Κλάδος που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, και δυναμική διαθέτει και σε φάση δημιουργίας συνεργειών βρίσκεται.
Στο επίκεντρο η προοπτική δημιουργίας και δεύτερου FSRU και τα σενάρια για συζητήσεις AKTOR - Διώρυγα Gas του ομίλου Motor Oil. Σχεδιασμοί και από την πλευρά Gastrade-HelleniQ Energy.
Κλάδος προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, ισχυρών ξένων παραγόντων, ο ενεργειακός έχει αναδειχθεί, εδώ και καιρό, ως η εναλλακτική για το «διεθνές χρήμα», διεκδικώντας ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από τον τραπεζικό.
Ενδιαφέρουσες οι αναφορές του ΧΑΜαιλέοντα για AKTOR και ΑΔΜΗΕ, με τον Διαχειριστή να αποτιμάται στο 1,774 δισ., δηλαδή σε όρους χρηματιστηριακής αξίας μετοχής FTSE25 και όχι FTSEMidCap που είναι σήμερα.
Συνέχεια στη διαδικασία αποκοπής δικαιώματος (σε μέρισμα), σήμερα για Fourlis (0,15 ευρώ/μτχ.), Alter Ego Media (0,12/μτχ.) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,40/μτχ.), Profile (0,08/μτχ.), Safe Bulkers (0,06/μτχ.) αύριο Τρίτη, τελευταία συνεδρίαση Ιουνίου. Και αρχή Ιουλίου, με αποκοπή για HelleniQ Energy (0,40/μτχ.), ΤΙΤΑΝ (1,10/μτχ.), Alpha Βank ( 0,015/μτχ.), ΟΤΕ (0,88/μτχ.), Flexopack (0,18/μτχ.) μεθαύριο Τετάρτη, Σε μετοχές επτά εισηγμένων με απόδοση άνω του 5% αναφέρεται σχετικό θέμα.