Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Εισηγμένες: Τα πρώτα χτυπήματα της κρίσης -Υποκλοπές: Η ΝΔ έπαθε... «ΠΑΣΟΚ» -Τα… σπάει η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Εξαφάνισαν την κρίση του Περσικού οι τράπεζες. Done deal η αύξηση της ΔΕΗ. Η τρίπλα της ΝΔ με το αίτημα για Εξεταστική και το «καρφί» του Ν. Κοτζιά. Μειωμένο κόστος χρήματος αλλά μόνο για τους... «μεγάλους». Τα νέα σχέδια Avax στη Λευκωσία.

Δημοσιεύθηκε: 7 Μαΐου 2026 - 07:26

Load more

ΔΕΗ: Μπαράζ αιτημάτων από ξένους επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης δέχονται οι ανάδοχοι της έκδοσης.

Η στήλη πληροφορείται ότι τα 4 δισ. ευρώ θεωρούνται δεδομένα από τα… αποδυτήρια και πλέον το ζητούμενο είναι να ικανοποιηθούν όσο περισσότεροι long only επενδυτές.

Τα roads shows σε Λονδίνο, Παρίσι και ΗΠΑ απέδωσαν και έχουν κλειδώσει οι anchor investors. Δεν αποκλείεται κάποιοι εξ αυτών να είναι γνώριμοι (μετοχικά) στην εταιρεία του Γιώργου Στάσση (φωτό).

Μας μετέφεραν ότι πλέον απομένουν τα διαδικαστικά της αύξησης, καθώς κατ’ ουσία έχει ήδη επιτευχθεί.  

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Μπρος γκρεμός και πίσω... ρέμα; Όταν πριν από οκτώ ημέρες το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση σύστασης Εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, επισημάναμε αμέσως το «παράθυρο» που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για να μη γίνει δεκτό το αίτημα.

Όπως γράφαμε, ναι μεν η Βουλή έχει δικαίωμα να εγκρίνει με μόλις 120 «ναι» τη σύσταση Εξεταστικής που ζητά η μειοψηφία, ωστόσο εάν η υπόθεση άπτεται της εξωτερικής πολιτικής ή της εθνικής άμυνας, απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι. Δηλαδή, χρειάζεται και η συνδρομή του κυβερνώντος κόμματος -ή βουλευτών από το κυβερνών κόμμα.

Όπως όλα δείχνουν, το κυβερνητικό επιτελείο συζητά σοβαρά αυτό το «παράθυρο» για να ακυρώσει τη σύσταση της συγκεκριμένης Εξεταστικής επιτροπής. Πώς;

Θα επικαλεστεί… την επίκληση του ΠΑΣΟΚ στις δημόσιες δηλώσεις του ιδρυτή της Intellexa Ταλ Ντίλιαν ότι η εταιρεία του εμπορευόταν το παράνομο λογισμικό Predator με κυβερνήσεις/κρατικές υπηρεσίες και όχι με ιδιώτες.

Επειδή, όμως, παρακολουθήθηκαν (μέσω Predator, όχι της ΕΥΠ) και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων (πέραν των υπουργών, πολιτικών αντιπάλων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων), η υπόθεση παίρνει οσμή (και) κατασκοπείας που αφορά την εθνική άμυνα.

Ε, με βάση αυτό, θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί το εν λόγω «παράθυρο» για να απαιτηθούν 151 «ναι», ώστε να απορριφθεί το αίτημα για Εξεταστική.

Ντρίπλα ΝΔ, δηλαδή, με όχημα το ΠΑΣΟΚ!

 

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Κατά την αντιπολίτευση, εάν πράγματι η ΝΔ κινηθεί έτσι, τότε θα «αδειάσει» τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κ. Τζαβέλλα, ο οποίος αποφάσισε να διατηρήσει την υπόθεση στο αρχείο με το επιχείρημα ότι δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία περί κατασκοπείας.

Στελέχη των κομμάτων λένε πως ο χειρισμός είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», αν και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το Μαξίμου δεν θα υπολογίσει τίποτα, προκειμένου να μη συσταθεί νέα Εξεταστική για τις υποκλοπές.

«Τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές», λένε, διότι ακόμα και αν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του κ. Τζαβέλλα, «θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να συζητηθεί».

Και άρα η απόφαση θα βγει κατόπιν εκλογικής εορτής

 

ΠΑΣΟΚ: Ξεκίνησε ως παραπολιτικό αλλά τείνει να γίνει… θέμα. Ο λόγος για κάποιες συζητήσεις εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί επιστροφής της Θεοδώρας Τζάκρη στο κόμμα, μετά την περιπλάνησή της στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κίνημα Δημοκρατίας (νυν Δημοκράτες) του Κασσελάκη, του οποίου παραμένει… αντιπρόεδρος.

Όπως έχει αναφέρει η στήλη, στελέχη που ανήκουν στο προεδρικό περιβάλλον της Χαρ. Τρικούπη καλόβλεπαν την επιστροφή όχι γενικά κι αόριστα για να πνεύσει αγέρας στα πανιά της διεύρυνσης, αλλά για να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ βουλευτή στην Πέλλα, καθώς η κα Τζάκρη έχει πιστούς ψηφοφόρους που την ακολουθούν παντού.

Η επιχείρηση σκόνταψε στο όριο θητειών που ψήφισε το πρόσφατο συνέδριο (σ.σ. δίνει δικαίωμα παραμονής στα βουλευτικά έδρανα μέχρι 20 χρόνια συνολικά), αφού η ίδια συμπλήρωσε ήδη 22 χρόνια βουλευτής Πέλλας.

«Ο κόφτης πρέπει να ισχύσει για όλους», είπε -κοφτά- το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συνεδρίασή του, Εφη Χαλάτση (της «ομάδας Γερουλάνου») και, εξ όσων μαθαίνουμε, δεν υπήρξε αντίλογος.

Οι υποστηρικτές της επιστροφής ψιθυρίζουν (ανεπισήμως, φυσικά) ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι παράκαμψης του «κόφτη». Όπως; Να είναι πάλι υποψήφια η κα Τζάκρη αλλά ως «συνεργαζόμενη» με το ΠΑΣΟΚ και όχι ως μέλος του, οπότε δεν θα την αφορούν οι καταστατικοί κανόνες.

Όσοι από τους αντιδρώντες (δηλαδή, οι περισσότεροι) το άκουσαν, ένιωσαν το μάτι τους να γυαλίζει: «Ούτε για πλάκα», λένε και είναι έτοιμοι για μεγάλες ταραχές «αν γίνει τέτοια συζήτηση».

Μία άλλη σκέψη (των υπέρμαχων), είναι να ψηφιστούν εξαιρέσεις από τον «κόφτη», που να αφορούν, όμως, και τον «κομμένο» Χάρη Καστανίδη παρότι αποχώρησε από το κόμμα. Αλλά μία τέτοια πρόταση θεωρείται βέβαιο ότι θα γυαλίσει το μάτι του… Νίκου Ανδρουλάκη.

Πώς το έλεγε εκείνο το λαϊκό άσμα «επιστροφές, καταστροφές»; Ε, αυτό.

 

ΚΟΤΖΙΑΣ: «Πολλά έχουν δεν τα μάτια μου, μα αυτό μου φέρνει... τρόμο» θα μπορούσε να τιτλοφορείται η παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά για όσους βουλευτές/στελέχη παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Αριστερά μέχρι να ιδρυθεί το «κόμμα Τσίπρα» και να διαπιστώσουν εάν έχουν θέση σ’ αυτό.

«Αυτά που βλέπουν τα μάτια μου ουδέποτε τα αντίκρισα στις πάνω από έξι δεκαετίες που είμαι οργανωμένος στην Αριστερά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Τσίπρα σε ανάρτησή του.

Και εξηγείται, όπως γράφει: «Ο λόγος γίνεται για στελέχη που ανήκουν στο κόμμα "άλφα" (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΕΑΡ) και θέλουν να πάνε στο κόμμα "βήτα" (όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και ο χώρος Τσίπρα). Ασφαλώς δικαίωμά τους. Μόνο που ενώ θέλουν να πάνε στο κόμμα "βήτα" και το δηλώνουν δημόσια, δεν φεύγουν ακόμα από το κόμμα "άλφα"».

Και προσθέτει: «Κανονικά, άπαξ και αποκτούν την επιθυμία πολιτικής μετακόμισης, οφείλουν να σηκωθούν να φύγουν από τον χώρο που ακόμα βρίσκονται και να πάνε με καθαρές εξηγήσεις στον χώρο που επιθυμούν. Αυτό, όμως, που συμβαίνει αποτελεί στην πραγματικότητα το αποκορύφωμα μιας πρακτικής κατάπτωσης των ηθών. Θα μου πει κάποιος, αφού το κόμμα "άλφα" η ηγεσία του το ανέχεται αυτό, "τότε καλά κάνουν". Πράγματι έτσι είναι, γι’ αυτό αποδίδω ευθύνες και στις ηγεσίες που ανέχονται ή και προωθούν αυτή την ανηθικότητα».

Αυτό το τελευταίο βόλι κατευθύνεται, όπως καταλάβατε, στον Σωκράτη Φάμελλο, αφού δεν ανοίγει στο κόμμα του το θέμα… «πού και με ποιον πάμε».

Θα αναλογιστούν οι… εν αναμονή τελούντες αυτά που τους σέρνει ο Κοτζιάς;

 

ΔΑΝΕΙΑ: Κάπως… επιλεκτικά φαίνεται ότι περνά η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία.

Γιατί αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τα νέα δάνεια του Μαρτίου, θα διαπιστώσει ότι το κόστος χρήματος μειώνεται κυρίως για τους «μεγάλους», όχι όμως και για τους μικρότερους παίκτες της αγοράς.

Στα επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, το μέσο επιτόκιο υποχώρησε στο 3,83% από 3,94% τον Φεβρουάριο και 4,04% τον Ιανουάριο. Αντίστοιχα, στα δάνεια από 250 χιλ. έως 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο 4,32%, παραμένοντας χαμηλότερα από τα επίπεδα των αρχών του έτους.

Όμως στα μικρά επιχειρηματικά δάνεια -έως 250.000 ευρώ- η εικόνα είναι διαφορετική. Εκεί το επιτόκιο όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε στο 4,81% από 4,76% τον Φεβρουάριο.

Με απλά λόγια; Όσο μεγαλύτερο το «πορτοφόλι», τόσο φθηνότερο το χρήμα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ανοδικά κινήθηκαν και τα στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο, που ανέβηκαν στο 3,50% από 3,36% τον προηγούμενο μήνα, υπενθυμίζοντας ότι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού δεν περνά με την ίδια ταχύτητα σε όλους.

Κάπως έτσι, οι μεγάλες επιχειρήσεις αρχίζουν να βλέπουν πιο «μαλακές» συνθήκες χρηματοδότησης, αλλά για τις μικρότερες εταιρείες -και τα νοικοκυριά- το χρήμα παραμένει μάλλον… ακριβή υπόθεση.

 

ΦΑΪΣ: Εκτός από την πώληση του ξενοδοχείου στη Σαντορίνη, ο εισηγμένος όμιλος κλειδώνει την πώληση ενός ακινήτου που διαθέτει στην Παιανία, με τις υπογραφές να πέφτουν σήμερα.

Η στρατηγική, σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, αλλά και με βάση αυτά που έχει πει η διοίκηση στην εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, είναι να αξιοποιήσει ή να ρευστοποιήσει την ακίνητη περιουσία που διαθέτει, με στόχο τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των βασικών της δραστηριοτήτων.

 

ΦΑΪΣ II: Η ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία του ομίλου στο «luxury» κομμάτι της αγοράς λειτουργεί συμπληρωματικά με τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, αφού σημαντικό μέρος των πωλήσεων στα premium και luxury brands προέρχεται από ξένους επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ.

Οι πωλήσεις προς ξένους επισκέπτες εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου στο 15% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι οι tax-free πωλήσεις αντιστοιχούν περίπου στο 12% του τζίρου της «Καλογήρου».

 

ΑVAX: «Ουρανοξύστη» ετοιμάζει να χτίσει ο όμιλος στην Λευκωσία, απ’ ό,τι μαθαίνει η στήλη.

Το project, λένε οι γνωρίζοντες, αφορά κατοικίες με θέα που δεν θα είναι για όλα τα πορτοφόλια.

Στο κατασκευαστικό σκέλος, το σχήμα δείχνει να «κουμπώνει» μέσω αντιπαροχής με συμμετοχή θυγατρικών του ομίλου που έχουν ήδη παρουσία στην Κύπρο.

Αν κλειδώσει το deal, ο όμιλος θα βρεθεί να κρατά περίπου το 60% μιας επένδυσης που αποτιμάται πέριξ των 20 εκατ. ευρώ, καθόλου αμελητέο ποσοστό, ιδίως για project αυτού του τύπου.

Οι τελικές υπογραφές δεν έχουν πέσει ακόμη, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν πως είναι θέμα ημερών. Και, αν μη τι άλλο, η κίνηση ταιριάζει με τη στρατηγική του ομίλου για άνοιγμα στις κατοικίες.

Παράλληλα, βέβαια, παραμένουν και τα οικόπεδα του ομίλου σε Ρουμανία και Πολωνία όπου εξετάζονται παρόμοιες κινήσεις. Προς το παρόν, όμως, δεν φαίνεται να έχει βγει κάτι χειροπιαστό από εκείνο το μέτωπο.

Οπως και να 'χει η μετοχή χθες έκλεισε στα 3,495 ευρώ με άνοδο 7,87%.

 

ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ: Μια νέα ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η Beacon Tankers Management, συνδεδεμένη με την οικογένεια του Γιώργου Προκοπίου, πραγματοποίησε την πρώτη της επένδυση με παραγγελία δεξαμενόπλοιων τύπου suezmax.

Η εταιρεία, που φέρεται να ελέγχεται από την κόρη του γνωστού εφοπλιστή, Ελίζα Προκοπίου και τον σύζυγό της Νίκο Χρυσάκη, υπέγραψε συμφωνία με τη Hengli Heavy Industry για έως τέσσερα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου 158.000 dwt.

Η συμφωνία περιλαμβάνει δύο επιβεβαιωμένες παραγγελίες και option για δύο επιπλέον, με εκτιμώμενη παράδοση το 2029. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το κόστος ανά πλοίο κυμαίνεται μεταξύ 82 και 89 εκατ. δολαρίων.

Η Beacon Tankers αποτελεί πρόσφατη επιχειρηματική πρωτοβουλία, ενώ η Ελίζα Προκοπίου δραστηριοποιείται ήδη και στον τομέα του ξηρού φορτίου.

 

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: Ημέρα γενικευμένης ανόδου εχθές στο Χρηματιστήριο, εν μέσω σεναρίων για ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων στον Περσικό. Με το πετρέλαιο να καταγράφει έντονα πτωτική τροχιά, συμπαρασύροντας, ως είθισται τις τελευταίες εβδομάδες, τις μετοχές των δυο ελληνικών διυλιστηρίων.

Η μετοχή της Helleniq Energy υποχώρησε 3,2% κλείνοντας κάτω από το όριο των 10 ευρώ, στα 9,9%. Σημειώνεται ότι από τις 2 Μαρτίου οπότε και καταγράφεται η πρώτη αντίδραση των αγορών μετά την εκκίνηση της επιχείρησης «Επική Οργή», ο τίτλος καταγράφει άνοδο άνω του 11%. Από την αρχή της χρονιάς, η άνοδος της μετοχής υπερβαίνει το 18%.

Η Motor Oil κατέγραψε μεγάλη βουτιά 4,8%, υποχωρώντας στα 36,8 ευρώ, περίπου στα επίπεδα που βρισκόταν στην αρχή του πολέμου στον Κόλπο (37,1%). Ωστόσο, είχε γράψει σαφώς μεγαλύτερη κίνηση από την αρχή της χρονιάς, με τα σωρευτικά κέρδη από τις 31/12 να ξεπερνούν το 17%.

 

JUMBO: Στους -λιγοστούς- χαμένους της χθεσινής συνεδρίασης και ο τίτλος της Jumbo, καθώς έκλεισε με απώλειες 0,8% στα 22,7 ευρώ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε εχθές αυξημένες πωλήσεις στο τετράμηνο, με την αγορά της Ρουμανίας ωστόσο να «πληγώνει» τα μεγέθη, με πτώση πωλήσεων 7%.

Ωστόσο, η «ταλαιπωρία» για τη μετοχή έχει ξεκινήσει από τις αρχές της χρονιάς, όταν η Citi έκοψε αίφνης την τιμή-στόχο κατά 5 ευρώ, εκφράζοντας προβληματισμό για τα περιθώρια κερδοφορίας και τον ανταγωνισμό από discounters όπως η Action.

Η υποχώρηση της μετοχής από τις 15 Ιανουαρίου, οπότε και δημοσιεύθηκε η έκθεση, αγγίζει το 18%.

 

VIOHALCO: Εκρηκτική ήταν η αντίδραση του βιομηχανικού ομίλου στη χθεσινή συνεδρίαση με τα κέρδη για τη μετοχή να προσεγγίζουν το 11% και το κλείσιμο στα 17,3 ευρώ.

Σημειώστε δε ότι η κίνηση έγινε με τον υψηλότερο τζίρο που έχει καταγραφεί από τις αρχές Μαρτίου. Αλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 5,78 εκατ. ευρώ.

Η επίδοση αυτή μεταφράζεται σε νέα ιστορικά υψηλά.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σαν να… μην πέρασε ποτέ η κρίση της Μέσης Ανατολής αρχίζει να δείχνει το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Γιατί αν κάποιος κοιτάξει τις αποδόσεις από τα επίπεδα της 27ης Φεβρουαρίου -την τελευταία συνεδρίαση πριν ξεκινήσει η γεωπολιτική αναταραχή-, θα διαπιστώσει ότι οι απώλειες έχουν πλέον σχεδόν εξαφανιστεί.

Η Πειραιώς όχι μόνο κάλυψε το χαμένο έδαφος αλλά βρέθηκε αισθητά υψηλότερα, κλείνοντας στα 8,60 ευρώ, με άνοδο +5,91% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα και εντυπωσιακή απόδοση +26,66% από την αρχή του έτους.

Σε θετικό έδαφος και η Εθνική Τράπεζα, που από τα 13,78 ευρώ της 27ης Φεβρουαρίου βρέθηκε στα 14,30 ευρώ (+3,77%), διατηρώντας πλέον διψήφια ετήσια απόδοση (+10%).

Οριακά υψηλότερα και η Alpha Bank, στα 3,77 ευρώ, με κέρδη +1,34% σε σχέση με πριν τη σύρραξη και +5,31% από την αρχή του 2026.

Η μόνη που δεν έχει ακόμη επιστρέψει πλήρως στα επίπεδα προ κρίσης είναι η Eurobank, που στα 3,90 ευρώ παραμένει οριακά χαμηλότερα από τα 3,92 ευρώ της 27ης Φεβρουαρίου (-0,51%). Παρ’ όλα αυτά, και εκεί οι μέτοχοι συνεχίζουν να βλέπουν ισχυρή απόδοση στο έτος (+14,04%).

Και κάπως έτσι, τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ξαναγράφουν διψήφια κέρδη στο 2026, σαν να θέλουν να θυμίσουν ότι -τουλάχιστον μέχρι τώρα- το τραπεζικό story παραμένει ζωντανό.

 

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ: Οι πρώτες επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αρχίζουν να αποτυπώνονται στα οικονομικά στοιχεία εισηγμένων.

Μετά τη διοίκηση της Aegean, που παρείχε στους μετόχους λειψό profit warning για την επίπτωση από την άνοδο της κηροζίνης, ήρθαν χθες τα στοιχεία επιβατικής κίνησης Απριλίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) καθώς και οι οικονομικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου του OΛΠ να διευρύνουν την εικόνα.

Ο ρυθμός αύξησης της επιβατικής κίνησης επιβράδυνε σημαντικά τον Απρίλιο (+1% y-o-y, έναντι 3,8% τον Μάρτιο και 13,2% τον Φεβρουάριο) με την κίνηση από το εξωτερικό να μειώνεται ελαφρά (0,9% σε ετήσια βάση).

Για τo ΔΑΑ η παραπάνω επιβράδυνση δεν σημαίνει τίποτε, καθώς η κερδοφορία των αεροπορικών δραστηριοτήτων περιορίζεται από συντελεστή 15% επί των ιδίων κεφαλαίων (σ.σ. πλαφόν RoE 15%). Ο στόχος για κέρδη της τάξης των 200 εκατ. ευρώ δεν φαίνεται να απειλείται. Για την οικονομία, οι επιπτώσεις θα είναι υπολογίσιμες, αν δεν υπάρξει βιώσιμη αποκατάσταση προσφοράς και τιμής αργού πετρελαίου. 

 

OΛΠ: Στον ΟΛΠ η επίπτωση είναι βαθύτερη. Με τα έσοδα πρώτου τριμήνου να υποχωρούν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, τα μικτά κέρδη υποχώρησαν κατά σχεδόν 15%, τα EBITDA κατά 20% και τα καθαρά κέρδη κατά 29%.

Ο βασικός λόγος κατακρήμνισης των περιθωρίων κέρδους έχει να κάνει με τη σύνθεση πωλήσεων. Ο Χαμαιλέων έχει αναδείξει στο παρελθόν τη σημαντική συμβολή στην κερδοφορία του OΛΠ του εγχώριου φορτίου.

Ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων εγχώριου φορτίου μειώθηκε κατά 33% το πρώτο τρίμηνο (42.645 TEUs από 63.689 το Q1 του 2025). Βέβαια, το περσινό πρώτο τρίμηνο, η διακίνηση φορτίου επηρεάστηκε θετικά από τον τότε φόβο επιβολής δασμών (σ.σ. οι επιχειρήσεις έσπευσαν να στοκάρουν εισαγόμενα προϊόντα ή πρώτες ύλες).

Αυτό αμβλύνει τις εντυπώσεις, αλλά δεν δικαιολογεί τη σημαντική υποχώρηση διακινούμενων TEUs στο πρώτο τρίμηνο. Μένει να φανεί αν η τάση αναστράφηκε ή συνεχίζεται λόγω Μέσης Ανατολής και στο πρώτο μισό του δευτέρου τριμήνου.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων