Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Μυτιληναίος: Τα μηνύματα και τα... fingers crossed-Τσίπρας: Οι ανεξάρτητοι και το χαμηλό μονοψήφιο-Tips για ΔΕΗ, ΚΥΠΡ

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το βλέμμα στον Αλέξη Τσίπρα. Ο όμιλος Μυτιληναίου διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, ενώ η ΔΕΗ επενδύει σε ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Δημοσιεύθηκε: 7 Αυγούστου 2026 - 07:23

Load more

ΣΥΡΙΖΑ: Από τους 47 βουλευτές που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2023, του απέμειναν μόλις 12. Στην ουσία… δέκα, αφού η Νίνα Κασιμάτη απέχει από όλες τις διαδικασίες της κοινοβουλευτικής ομάδας εν αναμονή της «μεταγραφής» της στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ολγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε μεν στα μέσα Ιουλίου ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά δεν το έχει πράξει ακόμα λόγω της συμμετοχής της στο Προεδρείο της Βουλής. (σ.σ. όταν ανεξαρτητοποιηθεί επισήμως θα πάψει να είναι Αντιπρόεδρος αφού οι θέσεις στο προεδρείο ανήκουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες και όχι σε ανεξάρτητους βουλευτές).

Για τους 35 εναπομείναντες… το χάος: μόνο τέσσερις ακολούθησαν το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα και παραιτήθηκαν παραδίδοντας τις έδρες τους: οι Γιώργος Καραμέρος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Συμεών Κεδίκογλου και Βασίλης Κόκκαλης. Από τους αντικαταστάτες τους δε, η μία, η Μυρτώ Κοροβέση (κάλυψε την κενή έδρα του κ. Καραμέρου) όχι μόνο ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως, αλλά αποχώρησε και από τους «Δημοκράτες» του Στέφανου Κασσελάκη, όπου ήταν αντιπρόεδρος, με τις φήμες να οργιάζουν για βολιδοσκοπήσεις από και προς το ΠΑΣΟΚ για «πράσινη» μεταγραφή.

 

ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ: Από τους υπόλοιπους βουλευτές - αρχικά - του ΣΥΡΙΖΑ, οι 12 είχαν φύγει στη διάσπαση του 2023 και είχαν συνιδρύσει τη Νέα Αριστερά: οι επτά έφυγαν από το νέο τους κόμμα στις αρχές του καλοκαιριού πυροδοτώντας συζητήσεις για μεταγραφές (κάποιων) στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα, η μία, η Εφη Αχτσιόγλου, παραιτήθηκε και παρέδωσε την έδρα της στον Γιάννη Δραγασάκη (που δήλωσε αμέσως κι αυτός ανεξάρτητος) ενώ οι άλλοι τέσσερις παραμένουν μεν στη ΝΕ.ΑΡ., αλλά μετακόμισαν «αναγκαστικά» στους ανεξάρτητους, αφού δεν δικαιούνται να έχουν κοινοβουλευτική ομάδα.

Στους ανεξάρτητους πέρασαν επίσης οι οκτώ βουλευτές που έφυγαν μετά την εκδίωξη Κασσελάκη από την Κουμουνδούρου (ασχέτως εάν τον ακολούθησαν ή όχι), με τους δύο, Ράνια Θρασκιά και Πέτρο Παππά, να έχουν ενταχθεί προ πολλού στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, άλλους δύο να συζητούν επίσης με το ΠΑΣΟΚ (Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελος Αποστολάκης), τον Γιάννη Σαρακιώτη να κατευθύνεται προς ΕΛΑΣ, τη Ραλλία Χρηστίδου να παραμένει στο πλευρό του Κασσελάκη (ως ανεξάρτητη ελλείψει Κ.Ο.) και τους Γιώτα Πούλου-Αλέξανδρο Αυλωνίτη να αναζητούν βηματισμό.

Στους ανεξάρτητους εντάσσεται και η Αθηνά Λινού που βρέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ πρόπερσι μετά την μεγάλη (και …δικαστική) κόντρα με τον Παύλο Πολάκη, η οποία φέρεται επίσης να συζητά με την Αμαλίας.

 

ΣΥΡΙΖΑ ΙΙΙ: Ζαλιστήκατε; Λογικό. Πάμε λοιπόν και στους ανεξάρτητους (που κράτησαν τις έδρες τους, δηλαδή) του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν στα μέσα Ιουλίου… ανά τριάδες (άλλο παράδοξο κι αυτό) αντιδρώντας στο «πέρασμα» του κόμματος στους Δούρου-Πολάκη-Παππά και στη νέα ηγετική απόφαση για συμμετοχή στις εκλογές (για όσους δεν θυμούνται, η προηγούμενη απόφαση με εισήγηση Φάμελλου ήταν να μην φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες ώστε να μην υπάρχει αντιπαραθετικό ψηφοδέλτιο στο κόμμα Τσίπρα…).

Δηλαδή τους Σωκράτη Φάμελλο, Χάρη Μαμουλάκη, Γιώργο Γαβρήλο, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Διονύση Καλαματιανό, Πόπη Τσαπανίδου, Μίλτο Ζαμπάρα, Ανδρέας Παναγιωτόπουλο, Καλλιόπη Βέττα, Γιώργο Ψυχογιό, Κώστα Μπάρκα και Μαρίνα Κοντοτόλη.

Οι περισσότεροι εξ’ αυτών επιθυμούν διακαώς μια θέση στα ψηφοδέλτια της ΕΛΑΣ, αλλά οι πληροφορίες δεν τους χαροποιούν όλους. Ο αριθμός των πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα ενταχθεί στα «Ελασίτικα» ψηφοδέλτια θα είναι … μικρός μονοψήφιος, όπως ακούγεται, για δύο λόγους: πρώτον, επειδή ο Αλέξης δεν υποκλίνεται στην πολιτική παρουσία όλων και, δεύτερον, διότι εάν τους αξιοποιούσε στο σύνολό τους θα δικαίωνε όσους του χρεώνουν το «σχέδιο εξαΰλωσης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις ίδιες διαρροές, στον μικρό μονοψήφιο αριθμό δεν εντάσσεται ούτε ο κ. Φάμελλος για τους προφανείς, παραπάνω, λόγους.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Μήνυμα για μια ακόμη φορά ότι η Metlen δεν εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έστειλε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο Ευ. Μυτιληναίος. Ερωτηθείς από αναλυτή αν εξετάζει τυχόν πρόωρη αποπληρωμή στο ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ που λήγει το β’ εξάμηνο του 2026, έδωσε τη μεγάλη εικόνα που δείχνει τη ρευστότητα του ομίλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Αυτό το ομόλογο έχει κουπόνι 2,5%. Επομένως, η πρόωρη αποπληρωμή, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Το αν η αποπληρωμή θα γίνει με τα διαθέσιμα μετρητά μας -ή μέσω αναχρηματοδότησης- εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνθήκες της αγοράς.

Σας υπενθυμίζω όμως ότι στα αποτελέσματά μας μιλάμε για συνολική ρευστότητα 5 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων τα 2,6 δισεκατομμύρια είναι μετρητά”, σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου. Για να προσθέσει με νόημα ότι «γενικώς, η αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας στις κεφαλαιαγορές δεν συνδέεται ποτέ με αναχρηματοδότηση».

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΙΙ: Ο Ευ. Μυτιληναίος χθες δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι η Ελλάδα απολαμβάνει πολιτική σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην απόδοση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο τώρα αποδίδει σημαντικά καλύτερα από τα ιταλικά κρατικά ομόλογα και πλησιάζει τα γαλλικά επίπεδα.

«Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά και ότι θα αποφύγουμε οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ελληνική αγορά. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά ατυχές και εναπόκειται σε όλους μας να αποφύγουμε αυτό το είδος εξέλιξης».

«Ας κρατήσουμε λοιπόν τα δάχτυλά μας σταυρωμένα (Fingers crossed, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

METLΕN: Το πιο σημαντικό, ίσως, στοιχείο των αποτελεσμάτων εξαμήνου της εισηγμένης είναι η επίτευξη ένα 6μηνο νωρίτερα του στόχου μείωσης της μόχλευσης και η επίδοση σε ότι αφορά τον καθαρό δανεισμό.

Το περιέγραψε γλαφυρά η CFO, Φωτεινή Ιωάννου, δίνοντας μάλιστα και την εκτίμηση για το επόμενο εξάμηνο. «Δεσμευθήκαμε να μειώσουμε την καθαρή μόχλευση κάτω από το 2x μέχρι το τέλος του έτους. Πετύχαμε αυτόν τον στόχο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Η καθαρή μόχλευση μειώθηκε στο 1,7x, σε σύγκριση με 3,1x στο τέλος του 2025. Όπως θα καταλάβετε, αυτό αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική βελτίωση σε σχέση με μόλις έξι μήνες. Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ξεπέρασαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου, αντανακλώντας τόσο την ισχυρή δημιουργία ταμειακών ροών, όσο κυρίως την πειθαρχημένη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης», επεσήμανε.

Στο ερώτημα τι θα γίνει από εδώ και πέρα, κοιτάζοντας όπως είπε μπροστά, και παρά τις σημαντικές προγραμματισμένες ταμειακές εκροές κατά το δεύτερο εξάμηνο, ο δείκτης μόχλευσης θα διατηρηθεί τουλάχιστον στο τρέχον επίπεδο.

 

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Το ενδιαφέρον του ισχυρού άντρα της BC Partners για επενδύσεις στα σπορ είναι γνωστό. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, ένας χρόνος από τότε που βρέθηκε κοντά στο να αποκτήσει συμμετοχή στη Euroleague.

Αν πιστέψουμε δημοσιεύματα σε μεγάλα διεθνή μέσα από το μπάσκετ έστρεψε το ενδιαφέρον του στο γκολφ. Οι Financial Times γράφουν ότι η LIV Golf έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της BC Partners στην προσπάθεια να συνεχίσει τη λειτουργία της μετά την λήξη της χρηματοδότησης από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF).

Ο επίτροπος της LIV Golf, Σκοτ Ο’Νιλ, ανακοίνωσε ότι η διοργάνωση υπέγραψε προσύμφωνο (term sheet) με επενδυτή, το όνομα του οποίου δεν γνωστοποιήθηκε, ο οποίος είναι διατεθειμένος να αποτελέσει τον βασικό επενδυτή μιας «LIV 2.0», μαζί με άλλους δυνητικούς επενδυτές μειοψηφίας.

Η LIV, με την οικονομική στήριξη του PIF, κατέγραψε ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τη φιλόδοξη προσπάθειά της να ανατρέψει τις ισορροπίες στο άθλημα, δημιουργώντας μια πιο δυναμική, ομαδική και παγκόσμια εναλλακτική απέναντι στο κυρίαρχο αμερικανικό PGA Tour.

Κλειδί για τις εξελίξεις θα αποτελέσει η δέσμευση ότι οι κορυφαίοι παίκτες της LIV θα παραμείνουν στη διοργάνωση.

 

ΔEΗ: Το ποσό των 100,85 εκατ. ευρώ διέθεσε η ΔΕΗ στο διάστημα 26 Μαΐου με 30 Ιουνίου από τα κεφάλαια 4,25 δισ. ευρώ (σ.σ. καθαρά έσοδα 4,11 δισ. ευρώ), που άντλησε, πρόσφατα, μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Εξ αυτών τα 44,8 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην επένδυση μετατροπής της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο και εγκατεστημένη ισχύ περίπου 420 με 500 MW.

Ποσό 25,4 εκατ. ευρώ δόθηκε για την εξαγορά της ρουμανικής, Solar Revolution S.r.l., η οποία κατέχει φωτοβολταϊκό εγκατεστημένης ισχύος 130,1 MW και άλλα 17,7 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Μετά την 30η Ιουνίου ακολούθησε μπαράζ εξαγορών φωτοβολταϊκών και αιολικών, σε Ουγγαρία (φωτοβολταϊκό ισχύος 57,47 MW) , Ρουμανία (φωτοβολταϊκό ισχύος 64 MW), Πολωνία (αιολικά ισχύος 130,5 MW και φωτοβολταικά ισχύος 45MW) και Βουλγαρία (φωτοβολταϊκό 88 MW).

 

ΔΕH ΙΙ: Η θυγατρική της ΔΕH σε Ρουμανία, PPC Renewables Romania αναπτύσσει έργα αποθήκευσης ενέργειας άνω των 800 MWh, με 18 σταθμούς BESS (συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες) υπό κατασκευή.

Η πλειονότητα αυτών προορίζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2027 και στις αρχές του 2028. Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ υλοποιεί έργο αποθήκευσης, συνολικής χωρητικότητας 200 MWh, στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Οι εργασίες κατασκευής έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η ηλεκτροδότησή του στο τρέχον τρίμηνο.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Ιδιαίτερα γενναιόδωρες αποδόσεις για τους μετόχους της τράπεζας προβλέπει η Euroxx Securities, εκτιμώντας ότι θα συνεχίσει να αποτελεί μία από τις πλέον ελκυστικές επιλογές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο όσον αφορά τις διανομές κεφαλαίου.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 9,2% το 2026, θα αυξηθεί στο 10% το 2027 και θα φτάσει το 10,2% το 2028, επίπεδα που συγκαταλέγονται στα υψηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται στην ισχυρή κερδοφορία, στην υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και στη δυνατότητα της τράπεζας να συνεχίσει να επιστρέφει σημαντικό μέρος των κερδών στους μετόχους.

Παράλληλα, η Euroxx εκτιμά ότι η Τράπεζα Κύπρου θα διατηρήσει υψηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κοντά στο 17% την περίοδο 2026-2028, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Παρά τις θετικές αυτές προοπτικές, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικό περιθώριο ανόδου. Συγκεκριμένα, αποτιμάται με δείκτη P/E 9,8 φορές για το 2026, περίπου 18% χαμηλότερα από τις αντίστοιχες περιφερειακές τράπεζες.

Κατά τη Euroxx, το discount αυτό αναμένεται να περιοριστεί, καθώς η αγορά θα αποτιμήσει την ισχυρή κεφαλαιακή θέση και τις ισχυρές αποδόσεις στους μετόχους.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων