ΧΑ: Περιμένοντας τον... Σόιμπλε

Μεταξύ πολυνομοσχεδίου και διαρροών για άμεση μείωση του ΦΠΑ, επίσκεψης του Β. Σόιμπλε το ΧΑ μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Στόχος οι 290 μονάδες για τον Ftse Large Cap, στις τράπεζες η μεγαλύτερη μόχλευση.

Συνεδρίαση... πολυνομοσχεδίου η σημερινή. Όμως η αγορά δεν περιμένει δραματικές ανατροπές ούτε... εκπλήξεις, γεγονός που αποτυπώθηκε στη χθεσινή αντίδραση του Χ.Α.

Περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα, παρά ουσιαστικού η κίνηση των «ισχυρών χεριών», που με συντονισμένες αγορές τράβηξαν το χρηματιστήριο προς τις 820 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 818,62, ο FTSE Large Cap στις 279,18 και οριακά στις 936 μονάδες ο Ft Mid. Ωστόσο η χθεσινή κίνηση πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές περίπου 50 εκατ. ευρώ (με 40 εκατ. τεμάχια) και με αύξηση τζίρου σε συγκεκριμένους τίτλους του FTSE Large Cap και του Ft Mid, που δείχνει πως κάποιοι ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι. Κυρίως οι συναλλαγές σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, MIG, Jumbo, Intralot και 2-4 από τη μεσαία κατηγορία κλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εάν όντως επιχειρείται μία τέτοια προσπάθεια -μάλλον βραχυπρόθεσμου ορίζοντα-, θα πρέπει να περιμένουμε συνέχιση αυτής της κίνησης πάνω από τις 820 προς τις 840-850 μονάδες.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι θέσεις διορατικών παικτών στα παράγωγα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μικρού γυρίσματος μετά τη χθεσινή ενδοσυνεδριακή υποχώρηση του 25άρη έως τις 269 μονάδες. Οι 280 παραμένουν σημείο αναφοράς και για τα παράγωγα, με ορατή την περιοχή των 290 και υπό ευνοϊκές συνθήκες έως τις 300 μονάδες. Κινήσεις περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα, που αρχίζουν να «κουμπώνουν» με το ΧΠΑ, την επαναδιαπραγμάτευση των ΣΜΕ των τραπεζικών μετοχών, καθώς διευκολύνεται ακόμη περισσότερο το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα.

Σημειώναμε εχθές για το τριγωνικό ποντάρισμα (μόνο στους τραπεζικούς τίτλους) μεταξύ μετοχής - warrant και συμβολαίου. Ποντάρισμα βέβαια που προϋποθέτει επαρκέστερη γνώση, τεχνική υποστήριξη και το ανάλογο πρόγραμμα. Πάντως οι τράπεζες έδωσαν πρόγευση του πώς μπορεί να διαμορφωθούν σχεδόν παράλληλα τρεις τιμές. Ενδεικτικότερη θεωρείται η περίπτωση της Alpha Bank με τιμή μετοχής στο 0,437, το ΑΛΦΑ ΤΠ στο 0,68 ευρώ και το ΣΜΕ στο εύρος του συν πλην 5%.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να θέλει μία ανάσα (έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο) και από αυτήν την άποψη υποστηρίζουν ότι δεν είναι συμπτωματικό πως σήμερα κρίνεται το καθοριστικό πολυνομοσχέδιο, με διαρροές να κάνουν λόγο για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Και βεβαίως σε μία συγκυρία όπου η Αθήνα περιμένει την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v