Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στοίχημα το 900άρι για το Γενικό Δείκτη

Περιπλέκεται η «συριακή υπόθεση» και οι αγορές συνεχίζουν προσεκτικά. Τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, με τους παίκτες να εστιάζουν και στα αποτελέσματα 6μήνου. Κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, διατηρείται το ενδιαφέρον σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Εν μέρει επιτυχής η προσπάθεια ανακατάληψης των 900 μονάδων (όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος) καθώς ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 900,85, για να κλείσει τελικά στις 893,77, με σχετικά καλές συναλλαγές σε συγκεκριμένες μετοχές.

Το Χ.Α., όπως κι η πλειονότητα των αγορών, συνεχίζει στον ρυθμό των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή-Συρία, τη στιγμή που φουντώνουν διεργασίες και πιέσεις στο παρασκήνιο. Σε σχετικά θέματα του euro2day γίνεται εκτενής αναφορά.

Στα του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τη χθεσινή συνεδρίαση δεν άλλαξε κάτι επί της ουσίας. Ο Γ.Δ. παραμένει σταθερά εντός του εύρους των 890-880 (έσχατη στήριξη οι 870 μονάδες) και των 950, που μέχρι νεωτέρας παραμένει η αντίστασή μας. Ο FTSE Large Cap ακόμη πιο προβλέψιμος με τις 290-285 και τις 315-320 ισχυρά σημεία αναφοράς, βραχυπρόθεσμα. Ο τζίρος των 31,9 εκατομμυρίων ευρώ μέτριος μεν, «στοχευμένος» δε σε 6-8 μετοχές, πάνω-κάτω στις συνήθεις των τελευταίων εβδομάδων.

Στις τράπεζες η κινητικότητα καλά κρατεί, γεγονός που αποτυπώνεται και συναλλακτικά και σε επίπεδο παιχνιδιού. Προχθές ήταν η μετοχή της Πειραιώς που έδωσε τιμές και πάλι πάνω από το 1 ευρώ. Εχθές ήταν η σειρά της Alpha Bank να περάσει, οριακά έστω, το 0,50 ευρώ. Υπολείπεται η Εθνική στα 2,86 ευρώ με τον όμιλο να ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα που αποτιμώνται μάλλον θετικά από την αγορά.

Το κρίσιμο για την Εθνική είναι πως σε σύνολο κερδών 344 εκατ. ευρώ τα 332 εισφέρονται από τη Finansbank. Γεγονός που εξηγεί τον σκεπτικισμό της διοίκησης όσον αφορά τις πρόσφατες έξωθεν πιέσεις για εκχώρηση της θυγατρικής. Από την άλλη, η μείωση της αποτίμησης στα 2,6-2,7 δισ. ευρώ της Finansbank, σε συνδυασμό με την ευάλωτη τουρκική λίρα και τις δυσκολίες της οικονομίας τους, περιπλέκει έναν γρίφο που κατά την εκτίμησή μας θα κληθεί να λύσει η τωρινή διοίκηση.

Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι της παρούσης... καθώς σε επίπεδο... παιχνιδιού γνώστες του κλάδου θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ανοδικό κύκλο την πειστική υπέρβαση των 145 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη (στις 136,02 η τελική τιμή εχθές), σε συνδυασμό με την ανοδική διάσπαση των 3,25 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ και του 0,55 (κατ΄ άλλους του 0,75 ευρώ) για την Alpha Bank. Η Πειραιώς, πάντα κατά την εκτίμησή μας, σε αυτήν τη φάση είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους δύο.

Για τον κλάδο να συνεκτιμηθεί η συσσώρευση που συνεχίζεται σε Eurobank και Attica Bank. Πάντως η τεχνική απεικόνιση και των δύο παραπέμπει σε «χαρτιά» που ή θα μας δώσουν «τρελά λεφτά» ή θα χάσουμε και τα «ρέστα» μας. Και ας μου συγχωρεθεί η έκφραση.

Στα 7,30 ευρώ αντέδρασε η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία για αρκετούς θεωρείται ένα από τα 4-5 περισσότερο υποσχόμενα «χαρτιά» μεσομακροπρόθεσμα. Καλές συναλλαγές και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, που από τα χαμηλά του 2012 διαφοροποιούνται εντυπωσιακά. Ενδεικτικά θυμίζουμε τα 2,56 ευρώ του ΟΤΕ στις 31/8 και τα 2,64 ευρώ της ΔΕΗ στις 3 Σεπτεμβρίου του 2012. Μεγάλος σχηματισμός αναστροφής, στατιστικά ισχυρός και χρηματιστηριακά αποδοτικός για όσους πίστεψαν και πόνταραν.

Τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου παραμένουν γνώμονας για την εικόνα μιας εταιρείας και οδηγός χρήσιμος για όποιον τοποθετείται βραχυμεσοπρόθεσμα. Τις τελευταίες συνεδριάσεις με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων σημειώνεται σχετική «μόχλευση» σε μία ολιγομελή ομάδα μετοχών-εισηγμένων από τις τρεις κυριότερες κατηγορίες (αποτίμησης).

Από τεχνική πλευρά, ενδεχόμενη επανάληψη της συνεδρίασης της προηγούμενης Παρασκευής (άνοδος 2,94% στις 924,47 μονάδες) είναι αλήθεια πως θα διευκόλυνε αρκετούς να κλείσουν θέσεις εν όψει της επόμενης κρίσιμης εβδομάδας. Ωστόσο οι συνθήκες είναι αρκετά διαφορετικές και διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις για ένα ανάλογο εγχείρημα. Να δούμε τα πρώτα 20-30΄της συνεδρίασης και το ξανασυζητάμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v