Ανοδικές διαθέσεις για το Γενικό Δείκτη

Προς τις 1.020 μονάδες ο Γ.Δ. και στη ζώνη των 345 μον. ο FTSE 25. Επανακάμπτουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, πάνω από τα 3 ευρώ -και πάλι- η ΕΤΕ. Υπεραποδίδει ο FT Mid με αντίδραση των Attica Bank, Eurobank και Φουρλή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intracom.

Σταθεροποιητικά κυλούν τα πρώτα 30΄- 40΄της συνεδρίασης, με τους βασικούς δείκτες περίπου στα χθεσινά επίπεδα. Στην περιοχή των 1.013 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 343 ο FTSE Large Cap, στις 1.055 μονάδες ο FT Mid, ενώ ο Τραπεζικός αντιδρά προς τις 150.

Με την αξία των συναλλαγών στα 4,6 εκατ. ευρώ (στις 11.00) και λίγο πριν από τις 11.25΄ στα 10,8 εκατ.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσεχθεί πως, παρά τη μάλλον ήπια διακύμανση των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών, για τον Γ.Δ. και τον 25άρη σημειώνεται μεγαλύτερη μεταβλητότητα - έχουν υποχωρήσει δύο φορές, κι έχουν αντιδράσει ισάριθμες. Προφανώς η προσπάθεια πωλητών-αγοραστών να διασταυρωθούν, να γίνουν οι πρώτες απαραίτητες πράξεις-κινήσεις, δημιουργούν αυτήν τη μάλλον αυξημένη διακύμανση.

Για τον μεν Γενικό Δείκτη διαμορφώνεται από τις 1.008,84 έως τις 1.015 μονάδες, για τον FTSE Large Cap μεταξύ των 341,75 και των 344-345 μονάδων, για τον δε FT Mid και πάλι πάνω από τις 1.050 μονάδες.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί, κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, η υπεραπόδοση που σημειώνεται (στα πρώτα 40΄- 45΄) για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα, ο FT Mid ενισχύεται 1,82% (στις 11.10), με την πλειονότητα των μετοχών σε φορά αντίδρασης και τις δεικτοβαρείς Eurobank, Attica Bank, Φουρλής, Intracom, ΕΥΑΘ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να πρωταγωνιστούν.

Για τη μετοχή της Eurobank η σημερινή αντίδραση ήταν επιβεβλημένη, μετά τα τελευταία συνεχόμενα χαμηλά, για την Attica Bank, εκτός όλων των άλλων, αποτελεί αυστηρά προσωπική εκτίμηση πως η προοπτική της ανάληψης της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου από τον Γκίκα Μάναλη είναι ό,τι καλύτερο για τον όμιλο (δεδομένης της συγκυρίας).

Σημαντική όμως και η επιχειρούμενη αντίδραση των Φουρλή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intracom αλλά και των Πλαστικών Θράκης, καθώς, εάν έχει συνέχεια και δώσει κλεισίματα στα επίπεδα της Παρασκευής, τότε θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το ανοδικό σενάριο γι' αυτήν την ομάδα μετοχών.

Ανάλογη προσπάθεια σημειώνεται και σε μετοχές - εισηγμένες σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ολική επαναφορά του ΟΤΕ (κατά 3,64% στα 7,98 ευρώ) και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ. Στα 8,50 ευρώ έχει δημιουργηθεί μια βραχυπρόθεσμη αντίσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 8,50 ευρώ για τον τίτλο της ΔΕΗ. Σημειωτέον πως η μετοχή της Επιχείρησης είναι και πάλι πολύ κοντά στην υψηλή κορυφή των 8,50 ευρώ, που σημειώθηκε στις 27/9/2013.

Από τεχνική πλευρά, η άμεση επαναφορά των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ πάνω από τις υψηλές κορυφές που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ενεργοποιεί και πάλι το ανοδικό σενάριο γι' αυτά τα μη τραπεζικά χαρτιά. Πιθανότατα η καταγραφή υψηλότερων κορυφών θα προσελκύσει και νέα κεφάλαια, κυρίως από ξένους παίκτες και εν γένει από «ισχυρά χέρια» που σε αυτήν τη συγκυρία στηρίζουν (για δικούς τους λόγους) την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Επικεντρωνόμαστε λοιπόν κατ' αρχάς στη μη τραπεζική τριάδα, που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να φέρει αποδόσεις.

Αλλά και σε μετοχές εταιρειών που αποδεδειγμένα μαζεύτηκαν στο χθεσινό γύρισμα του χρηματιστηρίου (και με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία). Έτσι εστιάζουμε στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 5 ευρώ για τη μετοχή του Μυτιληναίου (γνωστή άλλωστε η διαδρομή στους σταθερούς παίκτες της εισηγμένης), η πιθανή επαναφορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής πάνω από τα 3,3-3,4 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ προς τα υψηλά των 8,53 ευρώ (σημειώθηκαν στις 27/9).

Στα ευρωχρηματιστήρια ο DAX επανακάμπτει προς τις 8.650 μονάδες, ο CAC 40 προς τις 4.180, ενώ το ευρώ ισορροπεί έναντι (κυρίως) του αμερικανικού νομίσματος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v