Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φρένο στο ανοδικό σερί με καθίζηση τζίρου

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με τον «καθαρό» τζίρο να υποχωρεί μόλις στα 45 εκατ. ευρώ λόγω και της αργίας στη Wall Street. Σημαντικά κέρδη για ΔΕΗ, άνοδος για Jumbo, Μέτκα, Eurobank. Εβδομαδιαία κέρδη 4,2% για τις τράπεζες.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων και δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο στα συμπεράσματα που είχαν προηγηθεί.

Με "άλλοθι" την αργία στην Wall Street (λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας), ο τζίρος βυθίστηκε στα 75,8 εκατ. που είναι και η χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών των τελευταίων 43 συνεδριάσεων, με την αμέσως χαμηλότερη να έχει σημειωθεί στις 5/5 (74,465 εκατ. ευρώ). Ακόμα πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι από τα συνολικά 75,8 εκατ. τα 30,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι η καθαρή αξία συναλλαγών μόλις και ξεπέρασε τα 45 εκατ., απόλυτη επιβεβαίωση όλων όσων υποστηρίζουν ότι αν δεν "κουνηθούν" οι ξένοι, δεν κουνιέται τίποτα στο Χ.Α.

Αυτό το τελευταίο δείχνει να βάζει σε βαθιές σκέψεις τα ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν πάρει θέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τα οποία δεν είναι "μακράς πνοής" και τα οποία έχουν αρχίσει να προβληματίζονται σοβαρά για τον τρόπο "αποβίβασης", όταν αυτό χρειαστεί!

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εκτός από την συναλλακτική απονεύρωση, χαρακτηρίστηκε από επιφυλακτικότητα, έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και από την πολύ κακή τελική αναλογία ανοδικών (43) - πτωτικών (72) μετοχών, που ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε αρκετά το ένα προς δύο (!)

Στα αρνητικά στοιχεία της συνεδρίασης, το κλείσιμο του Δείκτη στο χαμηλό ημέρας, περισσότερο λόγω έλλειψης αγοραστών και τελικών δημοπρασιών και πολύ λιγότερο γιατί οι εν δυνάμει πωλητές επέδειξαν επιθετικές διαθέσεις, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και 7 τίτλοι του FTSE25.

Παρά την σχετικά κακή εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, πήρε πίσω σημαντικό κομμάτι από τις απώλειες της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, η οποία ήταν η χειρότερη των τελευταίων 12 μηνών και η οποία είχε αφαιρέσει από τον Γενικό Δείκτη 7,35% και από τον Τραπεζικό δείκτη 8,69%.

Έτσι λοιπόν, η εβδομάδα που έληξε έδωσε για τον Γενικό Δείκτη κέρδη 2,8% και για τον Τραπεζικό κέρδη 4,19%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 6,98% και ο Τραπεζικός απώλειες 2,4%.

Τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. μπορεί να ήταν αρκετά χειρότερα, αν ο τίτλος της ΔΕΗ δεν έπαιρνε σημαντικές πρωτοβουλίες από την αρχή της συνεδρίασης, έχοντας σημαντικές βοήθειες από Jumbo, Μέτκα και Eurobank, με την τελευταία να ευνοείται από την "ευγενική χορηγία" της Deutsche Bank.

Πιο συγκεκριμένα, με τιμή στόχο τα 0,60 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση "Buy" ξεκίνησε κάλυψη για την Eurobank η Deutsche Bank, που προβλέπει "ισχυρές θετικές τάσεις" σε σχέση με την ανάπτυξη των εσόδων, την περικοπή κόστους και τα πιστωτικά ρίσκα, τα οποία θα "δουν" την Eurobank να επιστρέφει στην κερδοφορία το 2015.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι θετικές εκθέσεις τεσσάρων Αμερικανικών οίκων για τις Τράπεζες, από την αρχή της εβδομάδας και οι ελκυστικές τιμές που είχαν διαμορφωθεί από την πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων, βοήθησαν σημαντικά στην εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα εντός του "φίλτρου" δύο ημερών ο Γενικός Δείκτης να επανέλθει πάνω από τις 1220 μονάδες και να κλείσει και το πτωτικό "gap" στις 1242 μονάδες, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά σχετικά επίπεδα που δείχνει ότι η επιφυλακτικότητα από πλευράς επενδυτών συνεχίζεται. Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης ψηφίστηκαν, η έγκριση για την εκταμίευση δόθηκε και το επόμενο "στοίχημα" για την Κυβέρνηση είναι η επιτυχής κατάληξη της υπόθεσης με την «μικρή ΔΕΗ».

Το ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη, την επόμενη εβδομάδα, είναι η κίνησή του πάνω από τις 1264 μονάδες και σταθεροποίηση πάνω από αυτό το κομβικό σημείο για την συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Η περιοχή αυτή είναι το 23,6% της διόρθωσης της ανοδικής κίνησης από τις 1066 στις 1328 μονάδες και κυρίως ο ΚΜΟ 200 εβδομάδων που θα επιθυμούσαμε να αφήσει οριστικά πίσω ο Γενικός Δείκτης.

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις να κινηθεί προς τα υψηλά έτους στις 1380 μονάδες, μέσα στο Καλοκαίρι, αφού το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών παραμένει έντονο γα την Ελληνική Αγορά, έχοντας προχωρήσει σε υψηλές τοποθετήσεις το προηγούμενο διάστημα, κυρίως στις Ελληνικές Τράπεζες.

Οι λεπτομέρειες από τα προγράμματα ρευστότητας της ΕΚΤ δείχνουν ότι και οι Ελληνικές Τράπεζες θα έχουν οφέλη από την κίνηση αυτή του Mario Draghi, ενώ περιμένουμε και εξελίξεις στο θέμα των warrants. Ο δείκτης των τραπεζών επανήλθε στη περιοχή των 177 μονάδων και διάσπαση των182 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για τις 200 μονάδες.

"Την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup της Δευτέρας, την έλευση της τρόικας για να ξεκινήσει τον έλεγχο, ενώ αναμένεται νέα έξοδος στις Αγορές με έκδοση τριετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο" αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, "κόκκινη παρένθεση" η Shanghai (-0,19%), στον απόηχο των νέων ρεκόρ στην Wall Street, ενώ ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώνονται στην Ευρώπη, πλην FTSE100. Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει υποτονική λόγω της αργίας στην Αμερική.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τρίτη 8 Ιουλίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 9 Ιανουαρίου 2015.

Από την άλλη, την παράταση των προθεσμιών για τη συμμετοχή των Τραπεζών στις διατάξεις του Νόμου "Αλογοσκούφη" μέχρι το τέλος του έτους υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Σύμφωνα με την απόφαση, παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2014 η συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του Ν. 3723/2008 (ΦΕΚ 250 Α/9−12−2008) "Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις", έτσι όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν. Προσοχή, καθώς η είδηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει την σημασία της, μετά το Φθινόπωρο (!!!)

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά το Χ.Α. και σύμφωνα με τους σχετικά συντηρητικούς, η Αγορά έκανε μία αντίδραση από την μεγάλη διόρθωση που είχε προηγηθεί, με μικρούς σχετικά τζίρους, χαρακτηριστικό της Καλοκαιρινής εποχικότητας. Αν δεν υπάρξει η είδηση - καταλύτης, δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα ξεφύγει από το γνωστό εύρος κίνησης 1180 - 1300 μονάδες.

Τεχνικά και όσον αφορά το ημερήσιο διάγραμμα, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του FTSE25 υψηλότερα των 406 μονάδων, ενώ όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE25, συνεχίζουν να κινούνται σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι, η έξοδος από το οποίο σηματοδοτείται με κλεισίματα υψηλότερα των 1265 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των 409 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με μάλλον πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1245,93 μονάδες (-0,66%) για να ακολουθήσει αντίδραση με τριπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1257 μονάδων και ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1256,57 (+0,19%).

Το θετικό πρόσημο δεν κράτησε πολύ και μετά τις 13.27 ο Δείκτης "φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα" και στις 17.00 βρέθηκε στις 1248,24 μονάδες (-0,48%), ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1243,8 με απώλειες 0,83%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 75,8 εκατ. από τα οποία τα 30,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ και Μέτκα, ενώ αντίθετα κινήθηκαν μόνιμα στο "κίκκινο" οι Πειραιώς, Viohalco, EEE, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, ΟΠΑΠ, MIG, Eurobank Properties.

Τίποτα το άξιο λόγου χαμηλότερα του 25αρη, επιβεβαιώνει όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι όποιες κινήσεις σημειώνονται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εμπεριέχουν υψηλότατο κίνδυνο εγκλωβισμών, καθώς αποδεικνύονται εξαιρετικά βραχύβιες (!)

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, με το συμβόλαιο του δείκτη να κλείνει στο χαμηλό ημέρας, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,4%.

Εντυπωσιακή η καθίζηση των συναλλαγών για το συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μικρότερη για τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.675 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.284, 3.069 για τον Ιούλιο, 10 για τον Αύγουστο και 205 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 403,25) κινήθηκε μεταξύ 403,25 και 407,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (25.000 ΟΤΕ, 185.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (191), ΔΕΗ (791), Alpha Bank (572), Εθνική (693), Πειραιώς (443), MIG (374), Eurobank (1.766), ΟΠΑΠ (235), Ελλάκτωρα (155), ΕΧΑΕ (108).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap παρέμεινε στο 38% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν απογοητευτική στα μόλις 132 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (127 δικαιώματα αγοράς και 5 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (100.812.615 τεμ.), Εθνική (2.538.579 τεμ.), Πειραιώς (18.303.938 τεμ.), Eurobank (2.173.581 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v