ΧΑ: «Βαρίδι» τράπεζες, ΔΕΗ για τον ΓΔ

Πτωτικές διαθέσεις στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 775 και ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες. Απώλειες άνω του 5% για Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Στο κόκκινο ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, Tιτάν. Kέρδη για Jumbo και Aegean.

Πτωτικό ξεκίνημα, μεγαλύτερες απώλειες στη συνέχεια και απολογισμός αρνητικός με διόρθωση έως 3,15% για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς για τις τράπεζες καταγράφεται η μεγαλύτερη κάμψη 6,85% με τον κλαδικό δείκτη χαμηλότερα των 600 μονάδων.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, θεωρούν αρκετοί παίκτες την αρνητική εικόνα της αγοράς την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, καθώς η ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων θέσεων προκειμένου να κατοχυρωθούν σημαντικές υπεραξίες εθεωρείτο αναπόφευκτη.

Η έκταση, η σύνθεση της υποχώρησης των μετοχών κυρίως της μεγάλης και δευτερευόντως της μεσαίας κατηγορίας θεωρείται λογική μέχρι τα όρια των 759 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Μετρώντας πάντα βραχυπρόθεσμα την αγορά με αρχή τη συνεδρίαση της Παρασκευής (20/3) πρώτη ημέρα κατοχύρωσης θέσεων τη σημερινή (ενδεχομένως και την αυριανή) οι κινήσεις πολλών παικτών φθάνουν μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης, καταληκτική για τον Μάρτιο και το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Με βάση τις συναλλαγές που έγιναν στην πρώτη και... ώρα, με το 54% στις τράπεζες, φαίνεται πως οι πωλήσεις ξεκινούν από τον τραπεζικό κλάδο και σε μικρότερο βαθμό έχουν επεκταθεί στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σε τίτλους-σηματωρούς που ακολούθησαν την αντίδραση των τραπεζικών.

Με την εβδομαδιαία απόδοση για τον Τραπεζικό Δείκτη στο 13,11% (συνεκτιμώντας το μέχρι τώρα -6,85%) είναι λογικό οι πρώτες ρευστοποιήσεις να ενεργοποιούνται στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων. Η μέχρι τώρα σχέση πωλήσεων - αγορών σε τιμές έως 9% και στο 2/1 δείχνει να οδηγεί τον κλαδικό δείκτη προς την περιοχή των 580 μονάδων.

Εάν από αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα ενεργοποιηθούν και πάλι αγορές δεν αποκλείεται ο Δ.ΤΡ. να επανέλθει προς τις 640 μον. με αφορμή μία ενδεχόμενη αποδοχή της λίστας Δευτέρα-Τρίτη.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρούσε απαραίτητη προυπόθεση για να αποφευχθεί νέα...βύθιση του κλάδου την αποδοχή των ελληνικών προτάσεων με άμεση επαναφορά προς τις 640 και συνέχιση της αντίδρασης την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου.

Κατά γενική εκτίμηση κρίσιμες και αυτές οι συνεδριάσεις (από σήμερα μέχρι και την Τρίτη), καθώς ολοκληρώνεται ένας σημαντικός γύρος της διαπραγμάτευσης δανειστών- Αθηνών, με τους ξένους από θέση ισχύος να υποχρεώνουν την ελληνική πλευρά προς την αποδοχή ενός τρίτου πακέτου "βοήθειας" σε δεύτερο χρόνο.

Προσώρας προέχει η επιβεβαίωση της τεχνικότητας των μετοχών του ft25, η στήριξη του τραπεζικού δείκτη και των μετοχών του κλάδου στις πρώτες περιοχές με ενδεικτική αυτήν του 1,20 ευρώ για την Εθνική. Δυστυχώς για την ΕΤΕ δεν επιβεβαιώνεται καθώς η μετοχή άνοιξε από το 1,20 για να υποχωήσει έως το 1,15 ευρώ χαμηλή τιμή ημέρας όπου μετά τις 11.30 έγιναν κάποιες αγορές.

Ανάλογα στη μετοχή της Alpha Bank, που σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση (μετά την ΕΤΕ) οι πωλήσεις έφθασαν έως το 0,32 ευρώ, δηλαδή ακριβώς στο όριο.

Κάπως καλύτερη η εικόνα για την Πειραιώς που υποχώρησε μέχρι το 0,366, για τη Eurobank μέχρι το 0,096 ευρώ.
Από τη συμπεριφορά των 4 μετοχών, μέχρι τις 11.40, εκτιμάται πως ή η Πειραιώς ή η Eurobank θα επιχειρηθεί να γυρίσει ανοδικά μέχρι και αύριο.

Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ μεγαλύτερες οι απώλειες για τη μετοχή της Επιχείρησης καθώς βραχυπρόθεσμα είχε καταγράψει την ισχυρότερη απόδοση έναντι των άλλων δύο.

Ενδεικτικά για τη μετοχή της Επιχείρησης η εβδομαδιαία απόδοση διαμορφώνεται στο 15,29% παρά τις σημερινές απώλειες έως 4,25% πριν από λίγο στα 5,56 ευρώ.

Στα 8,18 ευρώ με πτώση 0,97% η μετοχή του ΟΠΑΠ που μετρά εβδομαδιαία κέρδη 4,20%, ενώ 2,25% στα 8,80 ευρώ υποχωρούσε ο ΟΤΕ με 8,52% εβδομαδιαία κέρδη. Και για τις 3 μετοχές μέχρι τώρα επιβεβαιώνονται οι στηρίξεις, δεν αποκλείεται δε στη συνέχεια να δούμε τον ΟΠΑΠ λίγο ψηλότερα.

Σε μετοχές-σηματωρούς όπως η Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ σε ΜΕΤΚΑ,Grivalia, MIG σταδιακά (μετά τις 11.40) επιχειρείται να γίνουν συναλλαγές σε λίγο ανώτερες τιμές.

Σημειώνεται πως στις 11.40-11.45 η αξία των συναλλαγών είχε φθάσει τα 21,8 εκατ. ευρώ (στα επίπεδα της Τρίτης), με σημαντικά πακέτα σε Grivalia, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ και Πειραιώς. Στις 13/49 μετοχές η σχέση ανοδικών/καθοδικών με περίπου 189(!) αμετάβλητες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v