ΧΑ: Το profit taking απειλεί τις 600 μονάδες

Στις τραπεζικές μετοχές επικεντρώνονται οι πιέσεις στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα όρια των 600 μονάδων. Τα μηνύματα από το εξωτρικό, το «κλειδί» της αξιολόγησης και τα περιθώρια της πτώσης. Μειωμένος ο τζίρος σε σχέση με την Παρασκευή.

Εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων από τα γερμανικά ΜΜΕ, το ΧΑ έχασε νωρίτερα τις 600 μονάδες αλλά με τους πωλητές- αγοραστές εξαιρετικά προσεκτικούς και επιφυλακτικούς στις κινήσεις τους.

Ενθαρρυντικά όσα αναφέρει η Deutsche Welle (πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε λίγες ημέρες), αποθαρρυντικά όσα σημειώνουν άλλα Μέσα με ενδεικτικότερο της Handelsblatt ενώ αφήνονται αιχμές ακόμη και για κίνδυνο πρόωρων εκλογών. Με το δημοψήφισμα για το Brexit στις 22 Ιουνίου το τελευταίο...σενάριο περισσότερο θεωρητικές παρά ουσιαστικές πιθανότητες μπορεί να έχει.

Ωστόσο δημιουργείται κλίμα, οι αγοραστές της Παρασκευής και όσοι έφτασαν έως τις 610 μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης δεν προχώρησαν υψηλότερα αντιθέτως προτίμησαν είτε να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεων τους ή να περιμένουν χαμηλότερα. Ούτως ή άλλως από τη μέχρι τώρα τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών και των μετοχών- σηματωρών οι αγοραστές/long έχουν σαφές προβάδισμα.

Από τις 610,40 μονάδες στην αρχή της συνεδρίασης έως τις 597,50 μονάδες πριν λίγη ώρα, με τις απώλειες να διευρύνονται για τον ΓΔ, καθώς «βαραίνουν» οι τράπεζες και χάνουν έδαφος τα περισσότερα blue chips.

Ωστόσο συναλλαγές/τζίρος είναι μακράν των μεγεθών της ανοδικής συνεδρίασης της Παρασκευής αλλά με το 74% να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Σε αντίθεση στη συνεδρίαση της 22/4 ο τζίρος ήταν περισσότερο ισοκατανεμημένος σε τράπεζες και τίτλους-σηματωρούς και blue chips. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως κυρίως traders ρευστοποιούν μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών που έχουν αποκομίσει από τον τραπεζικό κλάδο, σημειώνοντας ότι με τον ΔΤΡ κατά 2,55% χαμηλότερα στις 50,56 μονάδες η απόδοση είναι θετική 11,35% σε διάστημα εβδομάδας και 27,55% σε μηνιαία μέτρηση.

Χρηματιστηριακά στελέχη εκτιμούν, πως σήμερα- ίσως αύριο η αγορά έχει περιθώρια να οπισθοχωρήσει ακόμη και δοκιμάζοντας την στήριξη του προηγούμενου "τοπικού υψηλού" ( διπλής κορυφής) των 585 μονάδων. Αυτό με την προϋπόθεση, πως δεν θα έχει προκύψει κάτι μέχρι αύριο το μεσημέρι. Δεδομένου, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά οι traders θέλουν κάτι χειροπιαστό άμεσα και πριν το Eurogroup της Πέμπτης.

Αρνητικό το "γύρισμα" για τον ΔΤΡ , της μετοχής-σηματωρού της Alpha Bank από τα 2,33 να διορθώνει έως τα 2,17 ευρώ, με τις ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank να παρασύρονται αρκετά χαμηλότερα.

Η υποχώρηση της Alpha Bank, επέδρασε αρνητικά στην αγορά, διαμορφώνοντας κλίμα και τάση με συνέπεια την διεύρυνση των απωλειών και σε μετοχές των ΔΕΗ, Lamda Development, TENEΡΓ, Motor Oil, Jumbo, FF Group, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ κ.α.

Στις 14.50΄ οι συναλλαγές είχαν φθάσει τα 49,5 εκατ. μετοχές με 20,8 εκατ. στην ΕΤΕ, με τον τζίρο στα 32,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v