Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 625 μονάδων. Πτώση καταγράφουν Coca Cola, OΤΕ, Πειραιώς, Τιτάνας, Eurobank. Κέρδη για ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΟΛΠ. Σταθεροποιητικά ο ΟΠΑΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως λόγω Fed, σε συσσώρευση με μικρές διακυμάνσεις το ΧΑ.

Περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογος τζίρος στη μέχρι τώρα συνεδρίαση, στοιχεία ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας που χαρακτηρίζει τους επενδυτές. Οι απολύτως απαραίτητες κινήσεις, χωρίς ιδιαίτερη έκθεση είτε σε θέσεις πώλησης/short, είτε αγοράς/long, καθώς αποτελεί κοινή εκτίμηση πως στο Eurogroup της Τρίτης κρίνονται πολλά.

Από τη μέχρι τώρα επικαιρότητα και δεδομένης της εικόνας των ευρω-αγορών, η διάθεση για ανάληψη περισσότερου ρίσκου από την πλευρά των αγοραστών παραμένει περιορισμένη τουλάχιστον για όσο δεν δίνεται πειστικό σήμα για υπέρβαση των 635-636 μονάδων.

Και μπορεί η BofA/Merrill Lynch να "βλέπει" ήσυχο καλοκαίρι για την Ελλάδα, από την άλλη, ο Wolfgang Schaeuble συζητά για το "ελληνικό χρέος" μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία (φθινόπωρο 2017), σύμφωνα με τη Handelsblatt και την ίδια ώρα στην Αθήνα η κυβέρνηση υπερβάλλει εαυτόν... με το νέο υπερ-Ταμείο, την ομοβροντία φόρων και ανατροπών.

Σημαντικές οι απώλειες στη Φρανκφούρτη για τον DAX, που με μείον 1,28% χάνει και πάλι τις 9.850 μονάδες (ενισχύοντας εκ νέου τις θέσεις short σε Συμβόλαια του δείκτη), ισχυρές πιέσεις και στις αγορές της λεγόμενης ευρωπεριφέρειας.

Ενδεικτική η νέα υποχώρηση του ΜΙΒ χαμηλότερα των 17.600 μονάδων ενδοσυνεδριακά.

Σε αυτό το περιβάλλον στο ΧΑ οι traders παραμένουν επιφυλακτικοί, με σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος να εστιάζεται μεν στον τραπεζικό κλάδο, πλην όμως το 50% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί σε μετοχές και των Jumbo, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο κ.ά.

Πρώτη σε αξία συναλλαγών η μετοχή της Jumbo, καθώς νωρίτερα πέρασαν τρία πακέτα για συνολικά 144.405 τεμάχια στα 12,25 ευρώ, με τον τίτλο της εταιρείας να κυμαίνεται στα 12,20-12,32 ευρώ.

Μοιρασμένη η εικόνα και για τους δείκτες και για τις μετοχές-σηματωρούς καθώς ο ΓΔ υποχωρούσε 0,21% (626,95), ο FT 25 0,16% (177,04), με μεγαλύτερες απώλειες για τον FT Mid Cap σε αντίθεση με τον ΔΤΡ που συντηρούνταν με μικρά κέρδη στην περιοχή των 56,5+ μονάδων.

Το 50% του τζίρου στις τραπεζικές μετοχές, με αγοραστές σε Εθνική και Alpha Bank, σταθερή τη Eurobank και πωλητές στην Πειραιώς.

Ειδικότερα στη μετοχή της Alpha Bank συναλλαγές έγιναν στο εύρος των 2,38-2,44 ευρώ, δηλαδή οριακά στην αντίσταση, η υπέρβαση της οποίας θα άνοιγε τον δρόμο για τα 2,56 ευρώ. Πωλητές από τα 2,44 ευρώ, με παράλληλη λήψη θέσεων αντασφάλισης στα Παράγωγα.

Με απώλειες ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με μικρά κέρδη για ΔΕΗ, την ώρα που επιβεβαιώνεται ότι για τον ΑΔΜΗΕ προορίζεται εισαγωγή στο ΧΑ και στρατηγικός επενδυτής.

Στα 9,09-8,99 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που όσο κρατάει σε κλείσιμο τα 9 ευρώ συντηρείται το ανοδικό momentum, ενώ στον ΟΠΑΠ ρευστοποιήσεις έγιναν μέχρι τα 6,70 ευρώ.

Εύλογα η αγορά αποτιμά τις νέες φορο-ρυθμίσεις που επιβάλλονται κλιμακωτά στον στοιχηματισμό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον Οργανισμό. Σημειωτέον πως η BlackRock έχει ανακοινώσει ήδη τη μείωση της συμμετοχής της σε λιγότερο από 5% στο μ.κ. του ΟΠΑΠ.

Εως τα 7,95 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, διορθώνοντας από τα τελευταία υψηλά των 9,09 ευρώ στις 12/5, ενώ μία μέρα μετά η αποκοπή μερίσματος στάθηκε αφορμή για τη σημαντική υποχώρηση των τελευταίων συνεδριάσεων.

Mέχρι τα 4,71 ευρώ ξαφνιάζοντας αρνητικά η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με επίμονο πωλητή, με τη διοίκηση να έχει ανακοινώσει διανομή μερίσματος 0,21 ευρώ/μτχ. που θα αποκοπεί στη συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου.

Με πωλητές σε Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τον όμιλο να αποκομίζει μικρά χρηματιστηριακά οφέλη από την ανακοίνωση της συμφωνίας για τον ΤΑΡ, ενώ πιο ικανοποιητικά είναι -μέχρι στιγμής- για τις μετοχές των Σωληνουργείων Κορίνθου και J&P Αβαξ που συμμετέχουν σε σημαντικό βαθμό στο εγχείρημα.

Μέτριες οι συναλλαγές και στο ΧΠΑ, παρά την αυριανή λήξη της σειράς Μαΐου για τα ΣΜΕ του FT 25.

Μόλις 630 Συμβόλαια στις 11:40 δεν μπορεί να θεωρηθούν πολλά. Την ίδια ώρα οι συναλλαγές είχαν φτάσει στα 14,6 εκατ. μετοχές, αξίας 9,4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v